Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 21.11.2014.
13:22 >> 14:13h
Beta A

Nema dogovora: Štrajk prosvetara se nastavlja

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić izjavio je da je sastanak sa predstavnicima sindikata prosvete i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, završen bez dogovora i da ne veruje da će se okončati štrajk u prosveti.

Ima razumevanja, ali nema para: Ministar Srđan Verbić
 

Ministar Verbić je rekao da je razgovor "ipak bio konstruktivan" i "uz visok stepen razumevanja".

- Mi se jako dobro razumemo, samo nam nedostaje novac, kazao je Verbić i ponovio da nije moguće izuzimanje zaposlenih u prosveti od smanjenja plata za deset odsto.

Ministar je zatražio da se prekine štrajk skraćenjem časova na 30 minuta jer to nikome ne donosi korist.

- To nikako ne može popraviti naše odnose, može ih samo pokvariti, kazao je Verbić.

Po njegovim rečima, na današnjem sastanku s ministrom Vujovićem bilo je reči o srednjoročnom planu za pomoć prosveti, a neke od tema bile su i uređenje platnih razreda u javnom sektoru i potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

- Treba nam više vremena i umeća da taj predlog sastavimo i uredimo kako treba, rekao je Verbić.

Sledeće nedelje trebalo bi da počne rad grupe koja će se baviti kolektivnim ugovorom. U njenom sastavu će, pored predstavnika sindikata prosvetnih radnika, biti i predstavnici ministarstava zaduženih za pitanja obrazovanja.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, štrajkuju od ponedeljka, 17. novembra skraćenjem časova na 30 minuta.

Sindikati: Nastavljamo štrajk, ali i pregovore

Prosvetni radnici ne odustaju od štrajka skraćenjem časova na 30 minuta, ali i nastavljaju pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije, izjavio je predsednik Sindikata

radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.
 

Brajković je rekao da je na današnjem sastanku sa najvišim predstavnicima Vlade- premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ministrom prosvete Srđanom Verbićem, pokazan veliki stepen razumevanja za zahteve sindikata, uz obrazloženje da, ipak, nema dovoljno sredstava za ispunjavanje svih stavki.

"Nastavljamo štrajk, ali nastavljamo i pregovore", kazao je Brajković i dodao da od Vlade još nije stigao konkretan predlog o kojem bi prosvetari mogli da se izjasne.

Prema podacima sindikata skraćenjem časova na 30 minuta danas je štrajkovalo oko 60 odsto škola.

Brajković je istakao da su najviši prdstavnici vlasti svesni lošeg stanja u prosveti.

"Kada smo im izneli svoje viđenje situacije, rekli su nam da smo previše blagi, da je situacija još gora", kazao je Brajković.

Sindikati inače traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, ali iz Vlade odbacuju ovakav zahtev. Pregovori se nastavlju o kolektivnom ugovoru za narednu godinu, kao i o usaglašavanju platnih razreda. Cilj je da se izbegnu situacije u
kojima prosvetari sa visokim obrazovanjem imaju manje plate od zaposlenih u ostalim državnim službama sa slabijim kvalifikacijama.

DS: Policijaci zastrašuju prosvetare u štrajku

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) upozorio je da prosvetni radnici koji su stupili u štrajk, trpe "nezamislive pritiske", jer je u skoro sve novosadske škole u prethodna dva dana poslata policijska patrola. Kako se navodi, policijske patrole su obilazile učionice i zaposlene, a nadležne pitala da li štrajkuju, uz napomenu da su  poslati "po nalogu komandira". DS navodi da policajci nisu imali jasno objašnjenje zbog čega prikupljaju informacije o štrajku.

 

"Prosvetni radnici o stupanju u štrajk obaveštavaju školsku Upravu i nisu dužni da patroli policije objašnjavaju da li su i iz kojih razloga obustavili rad. Jasno je da se radi o zastrašivanju i 'tihom' pritisku kakve niko od zapolenih u prosveti nije doživeo u poslednjih 20 godina", upozorio je DS. Ta stranka je postavila pitanje načelniku policije i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, po čijem nalogu policija ispituje zaposlene u novosadskim školama, kao i kome su i zbog čega potrebni ti podaci. DS je zabrinuta što policija "troši vreme na zaplašivanje ljudi koji samo ostvaruju svoje  zakonsko pravo", dok je Novi Sad sa druge strane "postao sigurna kuća za kriminalce".

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 13:24
BRAVO PROSVETARI !!! NE POPUŠTAJTE NI ZA MILIMETAR VUČIĆU I NJEGOVIM ZLIKOVCIMA . SAMO JEDINSTVENI MOŽETE POBEDITI DRŽAVNE PLAČKAŠE . NE DAJTE SE I NE POPUŠTAJTE !!! SRĆNO !!!
Petak 21.11.2014. 13:28
Šta bi tek bilo sa nama da ne štrajkuju advokati, prosvetari, zdravstveni radnici i studenti, kad smo u ovakvoj situaciji - "lideri na balkanu" ???
Petak 21.11.2014. 15:51
svima koji rade u ministarstvu prosvete dati otkaz,time bi se plate stabilizovale svim prosvetarima. a oni sa svojim znanjem nek cuvaju ovce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online