Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.05.2015.
05:09
Đ. Janković - Vesti A

Rame uz rame sa baćuškama

Ratni veteran Miladin Marić (91) iz Loznice dobio je Jubilarnu medalju Ruske Federacije povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.

Đ. Janković
Srbi jesu, ali ga Rusi nisu zaboravili: Miladin Marić

- Jesenas su me zvali iz Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i raspitivali se za moje zdravlje. Poslednjih nekoliko dana pozivi su učestali, a posebno me iznenadila njihova pažnja jer su mi ponudili da me sačekaju na autobuskoj stanici, a nudili su da po mene ovde pošalju kola, ukoliko nemam prevoz. Lepo je što Rusi nisu zaboravili nekadašnje saborce i još uvek, sedam decenija kasnije, cene naš doprinos pobedi nad fašizmom, i to je stvarno lep primer - kaže krepki Marić koji je kročio u desetu deceniju života.

Opasač jedini trofej

Iz rata nije doneo nijednu fotografiju u uniformi, jedino je imao opasač, ratni trofej od nastradalog nemačkog podoficira, sa kojeg je uklonio nemačka obeležja i nosio ga nekoliko godina. Ratne slike sačuvao je u sećanju, a ovih dana su ponovo oživele posle novog odlikovanja.

- Bio sam puškomitraljezac, sa nama se borio i jedan odred Rusa i oni su nam mnogo pomogli u oslobađanju mnogo mesta po Bosni, pa i oko obližnje Bijeljine. Često smo se borili sa ustašama koje su se opasno plašile Rusa. Dešavalo da kad čuju da stižu i Rusi na brzinu pobegnu iz nekog mesta, pa smo zaticali i ostavljen topao ručak - kaže ratni veteran.

Marić je ratovao do oslobođenja, a početkom 1945. od minobacačke mine teško je ranjen kod Brčkog. Vratio se u jedinicu i iz rata izašao kao vodnik. Kao ratni vojni invalid kaže da su se posle Drugog svetskog rata cenili oni koji su oslobodili zemlju, ali ga je bolelo što su prvoborci ignorisali solunce, junake balkanskih i Velikog rata.

- Moj otac Dobrosav borio se u balkanskim i Prvom svetskom ratu, teško je ranjen na Mačkovom kamenu i kasnije u Uroševcu, i bio je ratni vojni invalid. Nije mi se sviđalo što se prema tim ljudima nije pokazivalo poštovanje, ali to je neka druga priča. Za ratne vojne invalide iz Drugog svetskog rata briga države bila je dobra, ali se posle to promenilo, a naročito sa raspadom SFRJ - kaže Marić.

Za razliku od Rusa, Mariću niko sa lokala nije čestitao odlikovanje, a veteran ne zamera, navikao je, kao i učesnici poslednjih ratova na "pažnju" koju im država poklanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 11:00
Postoje i dan danas pitanja na koje treba dati odgovore da bi makar danasnja omladina dobila predstavu o drugom svetskom ratu u tadasnjoj kraljevini.Zasto pobednici komunisti koji su pisali istoriju i koji su godinama indoktrinisali svoje stanovnistvo svojom ideologijom bili iole posteni i dali dokaze o stvarnoj slici rata.Npr.partizani i Drazina vojska su oslobodili Uzice u samom pocetku rata i Draza i Tito su se dogovorili o podeli para iz Uzicke banke.Tada je Tito uzeo skoro sav novac a Draza je dobio jako mali dio pa vec od tada se nije moglo verovati Titu.Drugi primer govori da su Drazini vojnici doprineli opstanku Srba u srednjoj Bosni jer da njih nije bilo ni jedno srpsko uvo nebi ostalo.Eto sve su to neki primeri gde bi trebala danasnja Srbija da da odgovore i da se jednom stavi tacka na svu tu diskusiju.Ni jedan sud u Srbiji nemoze svojim odlukama da pomori te dve strane nego samo istina koju treba prezentirati narodu i uvesti je u istoriju onakva kakva je a ne ova koju su pisali komunisti.
Ponedeljak 11.05.2015. 22:04
A gde smo u ovoj priči mi-mi smo aplauzom ngradili Kirbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online