Ponedeljak 11.05.2015.
05:09
Đ. Janković - Vesti

Rame uz rame sa baćuškama

Đ. Janković
Srbi jesu, ali ga Rusi nisu zaboravili: Miladin Marić

- Jesenas su me zvali iz Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i raspitivali se za moje zdravlje. Poslednjih nekoliko dana pozivi su učestali, a posebno me iznenadila njihova pažnja jer su mi ponudili da me sačekaju na autobuskoj stanici, a nudili su da po mene ovde pošalju kola, ukoliko nemam prevoz. Lepo je što Rusi nisu zaboravili nekadašnje saborce i još uvek, sedam decenija kasnije, cene naš doprinos pobedi nad fašizmom, i to je stvarno lep primer - kaže krepki Marić koji je kročio u desetu deceniju života.

Opasač jedini trofej

Iz rata nije doneo nijednu fotografiju u uniformi, jedino je imao opasač, ratni trofej od nastradalog nemačkog podoficira, sa kojeg je uklonio nemačka obeležja i nosio ga nekoliko godina. Ratne slike sačuvao je u sećanju, a ovih dana su ponovo oživele posle novog odlikovanja.

- Bio sam puškomitraljezac, sa nama se borio i jedan odred Rusa i oni su nam mnogo pomogli u oslobađanju mnogo mesta po Bosni, pa i oko obližnje Bijeljine. Često smo se borili sa ustašama koje su se opasno plašile Rusa. Dešavalo da kad čuju da stižu i Rusi na brzinu pobegnu iz nekog mesta, pa smo zaticali i ostavljen topao ručak - kaže ratni veteran.

Marić je ratovao do oslobođenja, a početkom 1945. od minobacačke mine teško je ranjen kod Brčkog. Vratio se u jedinicu i iz rata izašao kao vodnik. Kao ratni vojni invalid kaže da su se posle Drugog svetskog rata cenili oni koji su oslobodili zemlju, ali ga je bolelo što su prvoborci ignorisali solunce, junake balkanskih i Velikog rata.

- Moj otac Dobrosav borio se u balkanskim i Prvom svetskom ratu, teško je ranjen na Mačkovom kamenu i kasnije u Uroševcu, i bio je ratni vojni invalid. Nije mi se sviđalo što se prema tim ljudima nije pokazivalo poštovanje, ali to je neka druga priča. Za ratne vojne invalide iz Drugog svetskog rata briga države bila je dobra, ali se posle to promenilo, a naročito sa raspadom SFRJ - kaže Marić.

Za razliku od Rusa, Mariću niko sa lokala nije čestitao odlikovanje, a veteran ne zamera, navikao je, kao i učesnici poslednjih ratova na "pažnju" koju im država poklanja.

2024 © - Vesti online