Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.05.2015.
20:44
Tanjug A

Putin odlikovao srpske veterane

Srpski veterani Drugog svetskog rata odlikovani su danas Jubilarnom medaljom Ruske Federacije povodom 70 godina od pobede nad fašizmom, a u ime predsednika Rusije Vladimira Putina odlikovanja im je lično uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Tanjug
Ambasador Rusije u Putinovo ime podelio odlikovanja

Odlikovani Slavko Anđelića iz Beograda i Miladin Marića iz Loznice samo su dvojica od oko 70 srpskih veterana koji su dobili medalju Ruske Federacije zbog učešća u ratnim dejstvima zajedno sa Crvenom armijom za oslobođenje svoje zemlje.

U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnika diplomatskog kora i brojnih zvanica, ambasador Ruske Federacije uručio je i Spomen medalju 70 godina pobede u Velikom otadbinskom ratu 1941-1945 Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), koju je primio predsednik te organizacije Dušan Čukić.

Čepurin je istakao da su čelična volja naših naroda, njihova vera i neustrašivost spasle Evropu i svet od ropstva, a čitave narode od potpunog uništenja.

- Dozvolite da posebno pozdravim žive svedoke tih događaja - naše veterane. Ponosni smo na vas! Zahvalni smo vama - poručio je Čepurin.

On je dodao i da je 9. maj veličanstven događaj ne samo 20. veka, već i svetske istorije, zahvalivši prisutnima što nose Georgijevsku traku, traku sećanja i simbol pobede i antifašizma.

- Ona znači plamen i dim, smrt i spasenje - objasnio je Čepurin.

Ambasador Rusije posebno je zahvalio Srbiji i njenim građanima, koje je nazvao srpskom braćom, što se staraju o spomenicima i grobovima crvenoarmejaca poginulih za naše oslobođenje.

Svečanom prijemu, koji su zajednički organizovale ambasade Ruske Federacije, Belorusije i Azerbejdžana, prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, srpski patrijarh Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici verskih zajednica, poznate ličnosti iz sveta kulture, sovjetski veterani Drugog svetskog rata...

Rusija slavi Dan pobede i na Trgu Republike u Beogradu

Ambasada Ruske Federacije u Srbiji će u subotu, 9. maja, programom na Trgu Republike obeležiti 70. godišnjicu Dana pobede u Drugom Svetskom ratu.

Proslava u organizaciji Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom“ odvijaće se od devet do 20 sati na Trgu Republike, gde će se sa pesmama i igrama 70. godišnjici velike pobede smenjivati brojna udruženja ruskih umetnika. Tokom čitavog dana na ekranima će se emitovati arhivske hronike iz doba Drugog Svetskog rata i igrani sovjetski filmovi o ratu sa titlovima na srpskom jeziku, a za one koji nisu gledali direktan prenos, biće dva puta prikazan snimak jubilarne Parade pobede.

Zvanični deo proslave će početi u 10 sati, obraćanjem ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina. Predviđeni su i govori Ambasadora Belorusije i predstavnika Ambasade Azerbejdžana, sovjetskih i srpskih veterana Drugog Svetskog rata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online