Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.03.2015.
21:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Balkan nema budućnost

Dejan i Dragana Savić rešili su da privremeno žive u Republici Srpskoj dok njihove ćerke ne pođu u školu, a onda se vrate u Geteborg i obezbede im miran život

N. Jojić
Dejan i Dragana Savić: Od Beograda, preko Švedske do Banjaluke

Rođeni Beograđanin 48-godišnji Dejan Savić je bio uspešan privrednik i u Srbiji, ali avanturistički duh i poslovne ideje, a ponajviše ljubav, odvele su ga do Švedske, a onda privremeno vratile na Balkan, u Banjaluku. Ekipa "Vesti" ga je srela u najužem centru Banjaluke. Farbao je žardinjere oko svog restorana, koji radi u sklopu hotela Palas.

- Do 2007. godine sam živeo u Beogradu, bavio sam se marketingom i za svoju dušu ugostiteljstvom. Neko vreme sam radio i za Svislajon Takovo, ali to je bilo spontano i vezano za prijateljstvo s vlasnikom kompanije Rodoljubom Draškovićem - priča Dejan kuda ga je sve vodio posao.

Evropska lutalica

"Silom prilika sam postala lutalica. U Švedskoj živim od 2004. godine, 2005. godine sam se preselila u Španiju, gde sam provela godinu dana, a onda sam provela dve i po godine u Frankfurtu i opet se vratila u Stokholm. Sada sam u rodnom gradu, a sutra ko zna gde ćemo otići, jer i moj suprug Dejan ima avanturistički duh, ali se rukovodi i poslovnim angažmanima", kaže Dragana.

- Prvo sam otvorio kafić Princ kod hrama Svetog Save, drugi je bio u Zemunu, gde sam osmislio i sam odradio kompletan enterijer, a onda mi se, opet, slučajno desila Švedska. Tačnije suprugu Draganu, rođenu Banjalučanku, upoznao sam u Beogradu i desila nam se ljubav zbog koje sam završio u Stokholmu i Geteborgu - kaže sa osmehom Dejan.

Odlazak u nepoznato ga nije plašio.

- Krenuo sam na krilima ljubavi, a tada je sve lakše i jednostavnije. U Švedskoj se svi služe engleskim, tako da mi neznanje švedskog jezika, koji ni danas nisam naučio, nije bila prepreka na putu uspeha, jer engleski govorim kao maternji - priča Dejan kako se snašao u Švedskoj, za koju kaže da je prava kopija Amerike.

- Dragana i ja smo otvorili firmu u Geteborgu, a posle nekog vremena i predstavništvo Takova. Za tri godine prodali smo oko 40 šlepera hrane. Nije bilo lako, ali ni teško, jer kad stigne 22 tone robe po šleperu, a sa šezdesetak paleta, onda to treba i istovariti, pa složiti, izložiti i prodati... Kupci nisu bili samo ljudi s Balkana, već i Šveđani, jer obožavaju proizvode Svislajona - kaže Dejan.

Ipak, bračni par Savić je u Geteborgu ostao samo privremeno.

- U Banjaluci sam prvi put bio 2013. godine, u poseti Draganinoj majci i sestri i mnogobrojnoj rodbini. Dopao mi se narod i grad, a kada smo se vratili u Stokholm, odlučili smo da otvorimo neki kafić u Banjaluci, da kada sledeći put dođemo, imamo gde da pijemo kafu sa brojnim rođacima i prijateljima. Imali smo ideju da bude u manjem lokalu, u kome bismo zaposlili nekoga od rodbine. Tako smo svu imovinu u Stokholmu prodali, a dobijeni novac uložili u posao u Banjaluci - priča Dejan.

Njegova supruga Dragana kaže da joj je drago što je opet u rodnoj Banjaluci, pa makar i na određeno vreme, ali dodaje da je njihov život ipak u Švedskoj.

- Ideja se rodila tokom odmora, sedeli smo na četrnaestom spratu Integrala, ovde u Banjaluci, kada smo saznali da se u Palasu izdaje restoran. Tako smo se privremeno preselili u moj rodni kraj. Kako imamo dve kćerke, petogodišnju Stefani i dvogodišnju Saru Kloi, imamo i obavezu da ih izvedemo na pravi put, uz što manje lutanja, a to je lakše i jednostavnije u Švedskoj - uskače u razgovor Dragana.

- Volim ovo naše balkansko podneblje, ali nažalost situacija je takva da Balkan ovog trenutka nema baš šta da nam ponudi, zato je naša budućnost u Geteborgu - ubeđen je Dejan koji je rešen da njihove ćerke do polaska u školu žive u Banjaluci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online