Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.03.2015.
22:16
Đ. Janković - Vesti A

Život u rudniku zlata

Kada se neko kao Zoran Rakić rodi u Srbiji, živi u Australiji a radi u Africi, s pravom se može reći da je svet mali. U trouglu između Lešnice kod Loznice, Perta i Tanzanije živi mladić kome je poslednje dve decenije adresa u postojbini kengura. Rakić je do završetka prvog razreda srednje škole živeo u Lešnici, a onda je promenio kontinent i sa roditeljima otišao u Pert.

Đ. Janković
Čovek koji putuje s kontinenta na kontinent: Zoran Rakić

- Roditelji su mi početkom sedamdesetih otišli u Sidnej, tamo su mi rođena braća Milorad i Vladimir, ali se porodica posle nekoliko godina vratila u Srbiju i ja sam rođen. Kada su početkom devedesetih ovde počeli problemi, prvo su braća otišla u Pert, a onda su se roditelji sa mnom preselili tamo. Kada sam stigao, nije mi baš bilo lako. Trebalo je savladati novi jezik. Prve godine sam ga intenzivno učio, ali je u razredu od dvadesetak učenika nas 15 bilo iz bivše Jugoslavije pa smo najčešće govorili srpski. Kada sam prešao u australijsku školu, prilagođavao sam se tri meseca jer se tamo govorilo samo na engleskom. Posle dve godine otišao sam na zanat i postao električar - priča 35-godišnji Rakić.

Tenis i ratovi

- Kada kažem da sam Srbin, znaju za Srbiju. Najviše zbog Novaka Đokovića, ali i zbog nekih fudbalera, a neki nas znaju i zbog nesrećnih ratova i raspada Jugoslavije - kaže ovaj momak.

Počeo je da radi u rudniku zlata u Zapadnoj Australiji, 1.800 kilometara daleko od kuće. Sav posao je bio pod zemljom, a Rakić se u dubinu spuštao oko 1.200 metara. Tu je radio do 2013. kada ga je život odveo u Afriku.

- Pojavila se mogućnost da odem u Afriku i budem bliže Srbiji. Ispostavilo se da geografski jesam, ali da zbog loših veza avionom putujem skoro isto kao i iz Perta. Prvo je trebalo da idem u Kongo, ali se situacija promenila pa sam otišao u Južnoafričku Republiku, u rudnik platine Rustenburg. Trebalo je da ostanem godinu dana, ali me posle pet nedelja firma prebacila u Mali, na zapad Afrike. Tu sam bio do marta prošle godine i onda sam prešao u Tanzaniju. Sada radim u rudniku zlata Bulijanhulu, na oko 55 kilometara od Viktorijinog jezera. Tako sam za kratko vreme bio na tri različita kraja Afrike koja je zaista nezaboravna - priča on.

Dok je u Maliju bio u radionici na površini, odakle je po potrebi silazio u jedan od dva rudnika, u Tanzaniji radi pod zemljom. Sada radi na kilometar i po dubine.

Lična arhiva
Sa kolegama u rudniku u Tanzaniji

- Stanujem u kampu na oko 500 metara od rudnika. Održavam velike mašine koje buše stene, radi se po 12 sati, danju i noću, stalno pod zemljom, a svaki deseti dan je slobodan. Nekada sunce vidim samo dvadesetak minuta dnevno. Dole su kamioni, utovarivači i velika je vrućina. Radna snaga je uglavnom crnačka. Sistem je takav da se šest nedelja radi, pa tri nedelje odmara - priča Lešničanin koji je odmor proveo u Srbiji.

Tanzanija mu se sviđa zbog idealne klime, kaže da leti temperatura ne prelazi 32 stepena. U rodni kraj dolazi kad god može, iako je trenutno od zavičaja udaljen više od 5.000 kilometara.

Hvala tehnologiji

Rakić kaže da je zahvaljujući Vajberu i Skajpu u stalnom kontaktu sa svojima u Pertu i Lešnici.

- Bez kontakta ne bih mogao da budem tako daleko i potpuno odvojen od porodice i prijatelja, koji mi najviše nedostaju. Teško mi je da zamislim kako je bilo našima koji su odlazili u svet kada nije bilo interneta. Ovako se osećam mnogo bolje, a i pratim i šta se dešava u Srbiji - kaže Rakić.

- Lepo je videti prijatelje, familiju, volim da dođem, ali samo na odmor. Za život je najbolje mesto Pert, najopuštenije je i tamo čoveku ništa ne manjka. Ako se zvezde poklope možda i dođem u zavičaj, ali da radim. Australijska kompanija Rio Tinto istražuje nalazište jadarita u dolini Jadra, jedino na svetu, i ovde bi trebalo da otvore rudnik. Ukoliko se to desi, mogao bih raditi tu. To bi bilo idealno, radio bih za australijsku firmu u svom kraju - kaže Rakić koji je u svom dosadašnjem životu spojio tri kontinenta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Od dijaspore s ljubavlju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online