Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 24.01.2015.
18:58
mondo.rs A

Srbija među "najbednijim" zemljama na svetu

Srbija se našla visoko kotirana na listi Indeksa bede koju pravi ugledni Kejto institut. Najveći problem ogromna nezaposlenost, analiziraju stručnjaci.

Vesti
Nezaposlenost glavni razlog za loše kotiranje Srbije na listi Kejto instituta

Svaka država teži nižoj inflaciji, nezaposlenosti, manjim kamatama na kredite, a povećanju bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Tako je napravljen i Indeks bede (mizerije), sabiranjem prva tri faktora i od sume odizimanjem BDP-a, i na listi mizernih ove godine je stavljeno 108 zemalja.

Analize su rađene na osnovu podataka Ekonomist intelidžens junit (analitičkog odeljenja londonskog časopisa Ekonomist) a koje je protumačio Stiv Hanke, profesor primenjene ekonomije na, takođe čuvenom, Univerzitetu Džon Hopkins, javljaju svetski poslovni mediji.

Prema toj listi Srbija se našla na veoma visokom osmom mestu i ispred nje je tek nekoliko "bednika" i globalnim razmerama od kojih poneki i zbog toga što se u njima već godinama ratuje - Venecuela, Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran.

Ako je za neku utehu, na listi iz prošlog aprila Srbija je bila još gore plasirana - kao treća od 90 analiziranih zemalja.

Na dnu liste, a to znači i najmanje "bede", nalaze se one očekivane ali i manje očekivane zemlje – Sultanat Bruneji, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan. SAD su tu blizu, na 95 mestu.

Najveći srpski problem je ogromna nezaposlenost, od čega boluju još neki (i po mestu na listi bliski) u regionu. Recimo Makedonija, koja je 12. na listi, BiH koja je deset mesta iza nje, ili Hrvatska (31.)

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje se kotira, sasvim očekivano, Slovenija koja je zauzela zlatnu sredinu indeksa – 59. mesto. Slovencima problem nije nezaposlenost već visoke kamate.

POVEZANE VESTI

Subota 24.01.2015. 19:08
Србију је уништила америчка демократија.САД и остале државе запада су окупирале Србију 5 октобра 2000.год. и затим су продали сва предузећа Србије и народ без посла.ДОС плаћеници Брисела и Вашингтона су и ухапсили све Србе и предали Хагу.Сви политичари после 5 октобра су сада богати а народ још више сиромашнији и без посла. 2000.год. 1 D = 48 динара а сада 122 динара.Србија је 2000.год. била дужна 18 милијарди а сада смо дужни 34,5 милијарди евра.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online