Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 03.12.2014.
20:01
Beta A

Nove mere za mlade: Vožnja do ponoći, slaba kola i manje putnika

Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju sastavila je predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Njih šestoro u BMW, tek navršili punoletstvo, alkohol u krvi i nesreća u cik zore. Nove mere treba da preduprede ovakve situacije
 

"Mi smo danas doneli predloge koje ćemo uputiti formalnom predlagaču Zakona, Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji se tiču povećanja bezbednosti pre svega mladih vozača", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović objasnio je da predlog Radne grupe podrazumeva ograničavanje snage motora do 56 kilovata po toni za vozila kojima upravljaju vozači do 21 godine starosti.

"Prosečni odnos snage i mase vozila u Srbiji je između 50 i 56 kilovata po toni. Izabrali smo granicu koja najviše odgovara nekoj sredini, a ta vozila nemaju karakteristike koje bi omogućile ugrožavanje mladih vozača", rekao je on.

Mladima bi bilo zabranjeno da voze između ponoći i šest sati ujutro, a broj osoba u automobilu bio bi ograničen na četiri.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kazao je da bi mladi vozači imali pravo na devet kaznenih poena, umesto 18 kao kod obične vozačke dozvole, a obavezna bi bila i pratnja starijeg vozača koji ima dozvolu najmanje tri godine.

"Unazad 12 godina prepolovljen je broj nastradalih u saobraćaju, i sad imam utisak da radom ove grupe i Ministarstva saobraćaja možemo za dve tri godine postići bar 30 posto smanjenja u odnosu na sadašnje stanje, ako se zadrži ovako ozbiljan kurs", ocenio je on.

Ministarka Mihajlović je dodala da će Radna grupa za brigu o mladim vozačima nastaviti s radom i da će predlagati više akcija i projekata, od kojih se neki tiču edukacije mladih, a sastajaće se na svakih 15 dana.

Gavrilo Stajkovac iz Centra mladih Srbije kazao je da će u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, a da će Centar učestvovati u kampanji za bezbednu vožnju za vreme novogodišnjih praznika.

Predsednik Saveta roditelja Pete beogradske gimnazije Rajko Dimitrijević zahvalo je Ministarstvu na tome što je pozvalo predstavnike roditelja u Radnu grupu, i izrazio uverenje da će predložene mere doprineti bezbednosti saobraćaja.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.12.2014. 20:14
Kretenka, izgubljena seljancura. Uvedi i policijski cas kad si vec puna predloga o sigurnosti u saobracaju.
Sreda 03.12.2014. 20:21
Šta ćemo sa mladim vozačima koji leti ginu sa skuterima ???
Sreda 03.12.2014. 20:24
После саобраћајне несреће два аутомобила у потпуности слупана.Из једног аута излази здрав и жив,маркантан,згодан мушкарац.Из другог аута извуче се неповређена лепа,згодна жена.Мушкарац јој приђе са флашом вина која је,срећом,такође неразбијена и каже: -Ово је Божја воља и наша срећа.Ми се морамо упознати и наздравити за наше будуће пријатељство. Жена га погледа и помисли: -Како је само леп.Узме флашу и наздрави.Затим пружа вино мушкарцу да и он наздрави.Он узме флашу и затвори је.Жена га пита: -Зар ти нећеш наздравити ? Мушкарац одговара: -Не,ја ћу сачекати полицију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online