Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.10.2014.
14:32
Beta A

Studenti se dogovorili sa ministrom

Ministar prosvete Srbije i predstavnici Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS) postigli su u petak nakon višečasovnih razgovora dogovor, saopštilo je resorno ministarstvo.

Pao dogovor: Danilo Jeremić iz SKONUS-a i ministar prosvete Srđan Verbić
 

U saopštenju se navodi da Ministarstvo smatra da je opravdan zahtev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011 godine, odnosno 2011/2012 godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija.

Postignut je dogovor i da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/2015 godini ostane pet.

"Status studenata koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine i kasnije, po zakonu ističe nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa. Zakon, međutim, dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pismenu molbu dozvoli studentu da produži status studenta", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata.

"Školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta, ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja. Stoga, visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Protest studenana u Beogradu

* Zahtevi studenata pred veliki protest

* Ministar prosvete spreman da razgovara sa studentima

* Studenti i ministar se nisu dogovorili, najavljen novi protest

Kako se dodaje, ovo proizilazi iz već postojećih zakona, što će Ministarstvo u narednim danima potvrditi pravnim tumačenjem.

Ministarstvo se u potpunosti slaže, kao što je ranije najavljivalo, da što pre počne izrada novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije (SKAŠ).

Ministarstvo i SKONUS saglasni su da je nužno pronalaženje dugoročnog rešenja nagomilanih problema kvaliteta visokog obrazovanja.

Predstavnici Ministarstva i SKONUS-a u narednom periodu nastaviće razgovore radi rešavanja brojnih pitanja i problema u oblasti visokog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čelu sa ministrom Srđanom Verbićem i SKONUS-a, koje je predvodio Danilo Jeremić.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 14:36
Komistudenti! Hoće da studiraju a neće da plate. Finansiranje studiranja iz budžeta treba ukinuti a sve školarina podići 50 %.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online