Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.10.2014.
11:03 >> 11:27h
24sata.rs A

Zahtevi studenata pred veliki protest

Protesti studentskih organizacija u Beogradu i Nišu dočekali su brucoše na početku nove školske godine. Iako je u njima učestvovalo više stotina studenata, ove šetnje samo su najava za veliki protest zakazan za 15. oktobar.

Nova školska godina započela studentskim protestoma: Studenti Filozofskog fakulteta
 

Dan studentskog bunta u Beogradu počeo je okupljanjem članova grupe “Studentski protest 2014” na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Njihovi zahtevi - koji se mahom odnose na visoke dažbine kojima se studenti opterećuju - juče nisu ni saslušani, jer je studentu prodekanu (koji ih podržava) zabranjeno da se obrati rektoru Bumbašireviću na svečanosti povodom primanja brucoša.


- Svesni smo da svi ovi zahtevi ne mogu biti ispunjeni na Filozofskom fakultetu, ali neki ipak mogu i moraju. Ovo nam je samo početna stanica za okupljanje kolega sa drugih fakulteta - rekao je za “24 sata” Grozdić koji je naglasio da se blokada nastave za sada ne planira.

Zahtevi grupe “Studentski protest 2014.”

- Da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da im se ne oduzima mogućnost da prijavljuju preko 70 bodova
- Da se vrate budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu
- Da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a druga i svaka naredna da košta 100 dinara.
- Prekid naplaćivanja prijavljivanja godine studentima sa preko 60 bodova
- Vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu
- Da studenti iz 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine


Nakon ovog protesta, na Platou ispred Filozofskog fakulteta, "Studentski protest 2014" nastavio je aktivnosti pa je održan zbor studenata sa Filozofskog, Filološkog, Fakulteta dramskih umetnosti, FASPER-a, Ekonomskog, DIF-a, Matematičkog i Pravnog fakulteta.


Spontano, zbor je prerastao u šetnju do Narodne skupštine, a ta šetnja, kojoj je prisustvovalo oko 400 ljudi, paralisala je centar grada na pola sata.

Haos na Univerzitetu: Partije zavadile studente, nestaju biračke kutije


Sa ovog skupa je poručeno da će se veliki protest održati 15. oktobra, a studenti su dodali i ovo:

Verbić: Studenti u pravu

Ministar prosvete Sršan Verbić rekao je za "24 sata" kako su studenti u pravu što su nezadovoljni, te da se od njih zaista mnogo traži.
“Mislim da je većina studenata u pravu da se previše traži od njih. Vrlo često bodovi ne oslikavaju realno vreme koje je potrebno da se gradivo savlada. Previše se traži za te bodove, a studentima se ne omogućavaju ni druge prednosti Bolonje. Ipak, to nije nešto što može da se reši zakonom. Jednostavno nema konkurencije. Da imamo više fakulteta za istu vrstu obrazovanja, oni bi se borili da imaju kvalitetnije programe i uslove rada“.


“Kako se studentski parlamenti i SKONUS, zaokupljeni internim političkim razmiricama, nisu oglasili na vreme niti dovoljno glasno, organizaciju daljih aktivnosti preuzima na zboru izglasan štrajkački odbor, koji sačinjavaju pojedinačni predstavnici sa različitih visokoškolskih ustanova”, kaže se u njihovom saopštenju.

U Nišu minut ćutanja za apsolventski staž

Protest studenata u Nišu

Protest na Trgu kralja Milana u Nišu počeo je “komemorativno”: minutom ćutanja za apsolventski staž, koji je ukinut ove godine i sada se naplaćuje. Na protestu, koji je organizovan preko društvenih mreža, okupilo se oko 300 studenata, mahom sa Ekonomskog fakulteta, odakle je i potekla inicijativa za ovaj protest. Po rečima protestanata iz Niša, nezadovoljstvo studenata se neće stišati, pa će ponovo izaći na ulice 6. oktobra. Studenti iz Niša traže da se u Zakon vrati apsolventski staž i jedan ukinuti ispitni rok.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.10.2014. 16:10
Studenti, za sve lose sto vam se desava zahvalite se pametnicama od pre 15 godina koji izabrase Cedu Jovanovica da ih predvodi i da im kroji bolju buducnost! Inace, moja puna podrska studentskim zahtevima zbog nenasitih univerzitetlija koji prisvojise sve pare i privilegije za sebe.
Nedelja 05.10.2014. 11:51
Vala deru studente, gde god stignu... Naknadno pronađu neka dugovanja, i stave zabranu polaganja ispita, dok god se to ne plati... A vreme prolazi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online