Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 24.09.2014.
14:37
Radio 021 A

Završio u policiji jer se žalio na izvršitelja?

Novosađanin N.K. tvrdi da je priveden u pokicijsku stanicu pošto je došao na radno mesto izvršitelja Svetislava Ćurčića da traži objašnejnje na osnovu čega mu je na vrata prilepljeno rešenje o dugovanju preko 15.000 dinara za komunalije, kao i na osnovu čega je nastao pomenuti dug.

Priveden bez objašnjenja i obrazloženja
 

Dok je N.K. bio na putu, izvršitelji su na njegova kućna vrata zalepili zaključak o izvršenju na iznos od 14.701 dinar, kao i zaključak od januara ove godine, kojim se određuju nejasni troškovi na ime Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 1.872 dinara.


Kako za 021.rs tvrdi oštećeni Novosađanin, zaključci su bili pribijeni na vrata van koverte, tako da su svima bili dostupni njegovi lični podaci. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da od zaduženog izvršitelja Svetislava Ćurčića dobije objašnjenje zbog čega se izvršenje obavlja na način kojim se krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, što je potvrdio Poverenik za zaštitu podataka, stupa u kontakt sa Ćurčićem, koji ga obaveštava da je sve urađeno "u skladu sa zakonom".


"Izvršitelj Ćurčić mi je rekao da pretpostavlja da nikoga moji lični podaci nisu zanimali, a po dolasku u njegovu kancelariju na uvid u moj slučaj, odbio je da mi pokaže o čemu se radi i zaključak o dugovanju, koji su dužni da mi pošalju pre lepljenja papira uz vrata. Ubrzo je bilo jasno da mi zaključak nisu ni poslali, a izvršitelj me je oterao iz kancelarije i pozvao policiju", kaže Novosađanin.


Dodaje da su policajci kao razlog privođenja naveli utvrđivanje identiteta, iako je N.K. posedovao i pokazao ličnu kartu, a da su kasnije promenili razlog privođenja i naveli "utvrđivanje verodostojnosti izjave".

"U policijskoj stanici su se prema meni ponašali krajnje neprikladno. Tražio sam im rešenje o privođenju, a oni nisu ni znali da taj dokument postoji. Psovali su me i otimali mi telefon, pošto sam pokušao da zabeležim sve što se oko mene dešava", objašnjava N.K. kojeg su kasnije pustili iz stanice.


Kada je sledećeg dana ponovo pokušao da od izvršitelja dobije detalje o svom slučaju, a na osnovu člana 19 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Ćurčić mu je odbio ostvarivanje ovog zakonskog prava, što je ovaj Novosađanin zabeležio telefonom.

"Govorio mi je da sam niko i ništa, a jedna od službenica je čak pokušala da mi oduzme telefon, upućujući mi niz uvreda i pretnji", tvrdi N. K, koji je insistirao da mu se ne otkrije pun identitet jer, kako kaže, "skoro sve komšije znaju njegov matični broj".

Posle ovih dešavanja on je odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv policajaca umešanih u slučaj, zbog nezakonitog privođenja, uskraćivanja osnovnih građanskih prava, falsifikovanja dokumenata i podnošenja lažne prijave. Prijavu je podneo i protiv izvršitelja Ćurčića.

Svetislav Ćurčić je u svom odgovoru objasnio da je N.K. platio glavni dug, ali nije platio troškove izvršenja, zbog čega je donet zaključak za izvršenje popisom, procenom i plenidbom pokretnih stvari. Ćurčić tvrdi da pritom nije prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a dodaje da je N.K. taj koji se ponašao bahato.
 

"N.K. je ometao rad zaposlenih, vikao, ulazio u prostor za rad u koji je zabranjen pristup strankama vidno postavljenim upozorenjem, išao za mnom po radnom prostoru i snimao me telefonom, kojim je snimao i policajce kad su stigli. Puštao je snimak razgovora sa licem iz Komore izvršitelja, koji je i koristio da se požali na rad komore, a pritom izjavljivao da komori neće da dostavlja pritužbe jer nije zadovoljan njenim radom", navodi se u pisanom odgovoru.

On dalje navodi da je N.K. bio "konfuzan u izlaganju i teško se razumevalo šta on u stvari hoće, osim da pravi scene i ometa rad".


"Kod zaposlenih je njegovo ponašanje izazvalo strah. Bio je drzak i bezobrazan i prema policajcima, prema kojima se provokativno ponašao, posle čega su ga priveli. Policijska ispostava je zbog navedenog ponašanja podnela prekršajnu prijavu protiv njega, a ponovo su reagovali kada je 8. septembra dolazio u poslovni prostor izvršitelja. Nije tačno da je N.K. onemogućen uvid u spise predmeta i nije tačno da ga je bilo ko uvredio", tvrdi izvršitelj Ćurčić.


On dodaje da je N.K. često aktivan na fejsbuk stranici "Reci NE izvršiteljima" što je, kako kaže Ćurčić "indikativno".

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 14:51
Tipicna vuciceva policija! Arogancija, cinizam i kukavicluk!!!
Petak 26.09.2014. 09:36
Izvršitelji postaju mali bogovi u Srbiji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online