Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 25.08.2014.
01:23
Blic A

Vojvoda Stepa hteo da se obesi da ne uči vojnu školu!

Život stvarno ume da namesti čudne situacije. Jednu takvu, dramatičnu, prošao je mladi Stepa Stepanović, koji je hteo da se obesi samo da ne bi učio Vojnu gimnaziju

Dramatično detinjstvo je imao slavni srpski vojskovođa: Stepa Stepanović
 

- To je istina! Stepini roditelji imali su dve ćerke i tri sina. Kao u svakoj srpskoj kući tog vremena, jedan je morao da ide na školovanje. Kad je došlo vreme da se odlučuje ko će u Beograd, izvlačili su slamke - priča Dragiša Stepanović, praunuk Stepinog brata Marka.

Niko od braće nije želeo u Beograd, pa su dvojica starijih i veštijih, Jovan i Marko, udesila da slamku izvuče najmlađi Stepa. Ubrzo su ga poslali kod nekog gazde na Autokomandu gde je pomagao za stan i hranu, istovremeno učeći školu. Kad je došlo vreme za Vojnu gimnaziju, Stepa se vratio kući.

- Prišao je ocu Ivanu i rekao da on neće da ide dalje na školovanje, po cenu da se obesi. Otac mu je odgovorio da ide da se obesi i mirno nastavio da radi posao koji je započeo. U porodici se pričalo da je Stepa krenuo iza kuće, do obližnjeg drveta, popeo se na stolicu, uzeo omču i stavio je oko vrata sa namerom da se ubije. Majka Radojka je zakukala ali otac Ivan nije ni reč rekao. U sledećem trenutku Stepa se predomislio, skinuo omču sa vrata i bez reči otišao u Beograd. Vratio se posle završene škole, poljubio ocu i majci ruku i rekao im: “Hvala vam, vi ste odredili moj životni put” - priča Dragiša.

Kao što se za ovu priču gotovo ne zna, tako se, nažalost, malo zna da se rodna kuća Stepe Stepanovića, ta iza koje se odigrao ovaj dramatičan događaj, nalazi na svega sedam kilometara od Slavije, u Kumodražu.

Ulicom Vojvode Stepe, do vrha Voždovca, pa onda putem kroz Kumodraž, pored Spomenika vojvodi Stepi i istoimene škole, do samog vrha brda, vodi put do imanja gde se slavni vojvoda, pobednik u bitkama na Ceru, Kolubari i Solunskom frontu (da nabrojimo samo najpoznatije) rodio i živeo najranije godine.

Kuća je pod zaštitom države, ali je godinama bila zapuštena, sve dok potomci, koji žive u blizini, nisu preuzeli stvar u svoje ruke, i uz pomoć lokalnih vlasti obnovili imanje i otvorili muzej, o kom sad brine Milina Stepanović, Dragišina sestra od strica.

Potomci o Stepi govore kao o čoveku skromnom, iz naroda, profesionalcu kome je čast i hrabrost bila na prvom mestu.

- Uvek je komandovao: “Za mnom!” Cenio je vojnika, jer on život daje za otadžbinu - priča Dragiša.

Vojvoda Stepa Stepanović sahranjen je u Čačku, po sopstvenoj želji, na brdu koje gleda na Cer. Kao vojvoda imao je dobru penziju, ali bi poštaru uvek vratio veći deo, rekavši da je ovo što je uzeo njemu dovoljno. “Nismo se mi borili da pojedemo narodni novac”, znao je da kaže.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 05:50
On je jedini smeo reći kralju NE,tako mu je i rekao kad je evropa dala teritorije Srbiji pa se pravila Juga ,rekao NE UZIMAJ da nam se neobije o glavu.
Ponedeljak 25.08.2014. 03:34
E i ja bi sa ovakvim nosio pusku,,zato su Srbi pobjedjivali,,, da je Slobo poslao svoga Marka na prvu liniju ni jedan mladi Srbin ne bi otisao vani,Ajde de,,,nij samo to bio uzrok,,,jugosloveni,,e to je najveci zajeb,,,ali stasala je nova generacija ,,,nece vise biti jugoslovena,,tak kad se slijedeci puta krene na Kosovo ..Rvatsku i Bosnu,,,bit ce kuku lele "braco" nismo mi 91 mislili tako mislili,,,salili smo se,,a onda cuju odgovor,,,e mamu vam jebem sada se mi ne salimo,,,,nakon toga vishe nista ne vide i ne cuju,,:))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online