Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.08.2014.
09:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dijasporu dere ko stigne

Većina Srba po statistikama želi da pobegne u inostranstvo, a oni koji tamo žive već više od pola života ne žele da se vrate u otadžbinu. Kažu da su njihova iskustva sa maticom, nažalost, sve gorča. Razloga za nezadovoljstvo je mnogo. Pre svega odnos države Srbije prema problemima na koje dijaspora nailazi u otadžbini, od pasoša preko putarina, pa do eventualnih investicija.

Koliko radiš - toliko imaš: Emil Đorđević
 

Emil Đorđević, 50-godišnji Petrovčanin iz Pariza kao osmogodišnjak sa roditeljima je otišao u Francusku i ostvario uspeh u svetu građevinara. Emil se kao dete lako prilagodio na zapadnjački način života po sistemu koliko radiš - toliko imaš i stoga sve manje ima razumevanja za ono što ga sačeka u otadžbini.


- Redove na graničnom prelazu pri ulasku u Srbiju gotovo niko od nas i ne primećuje zbog umora i nestrpljenja da stignemo. Međutim, i kada konačno uđemo u Srbiju, tu nije kraj agonije, već počinje hod po mukama. Plaćanje jednog autoputa, pa drugog.

Čekanje na jednoj, pa na drugoj naplatnoj rampi. Ukoliko još svratimo negde da popijemo kafu, oderu nas u menjačnicama, a tu su i konobari koji obično nemaju da vrate kusur od 200 ili 300 dinara - priča Emil i kaže da je putarina dranje, ali da bi je oprostio da putevi nisu rupa do rupe.
 

Bolje u Beču

- Nije lako u srednjim godinama početi novi život u inostranstvu. Supruga Jadranka i ja u 40-im smo otišli u Beč. U Srbiji smo sve i svašta pokušali da radimo, ali ubijala nas je besparica i neizvesnost. Zato smo napustili rodno Dobrinje i sreća da smo otišli. Pitanje je kako bismo danas plaćali ono što su moji sticali u Frankfurtu, a Jadrankini u Beču. Održavanje kuće skupo je za srpska primanja, a posla nigde - pita se Mirko Živković.

Emil, međutim, kaže da ga najviše boli što su se ljudi promenili i sve više "deru" dijasporu prijateljski, rodbinski i komšijski.
- Želim da pomognem svima, kao i većina dijasporaca, ali sve ima početak i kraj. Nažalost, u Srbiji svi bi da nam nešto naplate i to bez priznanice. Međutim, i kad platimo, nismo sigurni da smo posao završili - neveselo kaže Emil i priča da zato nije razmišljao o da pokrene posao u Srbiji.


Pita se zašto bi ga bolela glava, kada ima firmu u Parizu i pristojno zarađuje bez glavobolje. Zna se koliko ide državi, a koliko njemu.


Ali dijasporci i pored svih muka vole da dođu u Srbiju, a svaki put odu razočarani. Mile Janković nekoliko decenija živi u Švajcarskoj, u mestu Siera u kantonu Valais, a rodom je iz Ranovca kod Petrovca na Mlavi. Kaže da u Srbiji niko nikoga ne poštuje, a od čuvenih običaja i tradicije, ostalo je samo slovo na papiru.


- Zato sam prošle godine pokrenuo manifestaciju Susreti dijaspore kod Karaule. Da pomognem trećoj i četvrtoj generaciji dece rođene u inostranstvu, koja ne govore maternji jezik, ali i Srbiji, da zajedno od zaborava sačuvamo naše korene. Srce me boli kada vidim da se u Srbiji živi sve teže, a da nerad i prevara prete da postanu osnovno zanimanje - kaže Mile.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.08.2014. 00:27
Овај би се прцао за 200-300. динара ,,,,,
Ponedeljak 25.08.2014. 10:05
Mnogo toga nije receno.......
Ponedeljak 25.08.2014. 10:46
Јако ми је жао наше поштене дијаспоре због свега што им је матица и људи у њој приредила. Политичари су највећи проблем али и остала ситна боранија им загорчава живот. Надам се да ће ускоро доћи нека национално свесна власт која ће знати да им залечи ране и омогући им да функционишу у Србији без кабадахисања од стране олоша, да уложе где и како хоће и да почну да се ВРАЋАЈУ. Поготово да се поведе рачуна о спречавању асимилације нашег биолошког бића од стране других култура и нација.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online