Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 08.08.2014.
18:47
Beta A

Tadić: Prekinite polemiku o smrtnoj kazni

Opoziciona Nova demokratska stranka (NDS) i vanparlamentarna Liberalno demokratska partija (LDP) osudile su izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića koji je, kako kažu, pozvao na ponovno uvođenje smrtne kazne.

Boris Tadić protiv smrtna kazne i za ovakve zločine
 

"Ovakav predlog ministra Stefanovića predstavlja najgori vid populizma i neodogovrno pobuđuje najniže strasti u našem društvu, u trenutku kada je celokupna javnost u stanju šoka i besa", navodi se u saopštenju lidera NDS Borisa Tadića.

On zahteva od Vlade Srbije da zaustavi diskusiju o inicijativi za ponovno uvođenje smrtne kazne jer oni koji je zagovaraju "očigledno ne razumeju da niko nema pravo da stavi državu u ulogu ubice".

Povodom ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, ministar Stefanović je izrazio žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, a ministar pravde Nikola Selaković odgovorio da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i da u Evropi smrtnu kaznu ima još samo Belorusija.

Tadić kaže da je smrtna kazna ukinuta između ostalog i radi ispunjavanja uslova za članstvo u Savetu Evrope, a izjava ministra da je Tijanino ubistvo "dokaz da nismo dorasli tekovinama prava EU" govori da Vlada Srbije "dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva".

NDS se najsnažnije protivi uvođenju smrtne kazne i zahteva od vlade da, umesto od strane ministra predložene diskusije o ponovnom uvođenju smrtne kazne, pokrene diskusiju o neodgovornom ponašanju samog Stefanovića, ističe se u saopštenju.

Članica predsedništva LDP Judita Popović je podsetila da je smrtna kazna protivustavna i da je Srbija takođe obavezana međunarodnim konvencijama koje zabranjuju smrtnu kaznu, a to su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

"Kada ministar unutrašnjih poslova zloupotrebi tešku tragediju jedne porodice i opravdanu zgroženost javnosti ubistvom jedne devojčice da bi promovisao arhaični sistem vrednosti, navedene konvencije kao i sam Ustav gube na značaju jer visoki državni zvaničnik javno osporava tu politiku", navodi se u saopštenju Popovićeve.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 18:56
Podrzavam uvodjenje smrtne kazne. Podrzavam i da se ovom izdajniku, tadicu presudi po pravdi. Malo je jedna smrtna kazna za takvog idiota koji je upropastio buduce generacije Srba.
Petak 08.08.2014. 19:05
Tadicu sto se ti bojis smrtne kazne?????/ Da je nisi mozda zasluzio izdajom i pljackom Srbije?????? Zar ti ne bi bilo bolje da te narod obesi nego da trunes u zatvoru do kraja zivota? Imas srece sto je vucic obican lazov jer da je posten i patriota ti bi vec visio na terazijama. Mi budale mu poverovali da ce da se izbori sa korupcijom i kazni izdajnike, kriminalce, tajkune i smradove kao sto si ti, ali eto imas srece pa na vlast opet dodje izdajnik i americki dupelizac. Samo ti uzivaj dok jos mozes jer polako tone americki brod a sa sobom ce povuci sve vas neljudske smradove.
Petak 08.08.2014. 19:26
Ma ko šiša Tadića, NAROD traži smrtnu kaznu! I građani su potpuno u pravu: dok narodne kuhinje nemaju za krišku hleba i pola litre čorbe - mi hranimo ubice, pedofile i psihopate!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online