Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 02.07.2014.
14:18
politika.rs A

SPC pisala Vatikanu zbog Stepinca

Zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve (SPC) o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca predat je ministru spoljnih poslova Vatikana Dominiku Mambertiju tokom njegove posete Beogradu, saznaje "Politika". List navodi da sadržaj pisma nije poznat, ali da je nesumnjivo da SPC ne gleda sa odobravanjem na najave da bi Stepinac mogao postati svetac.

Kardinal Stepinac nedostojan oreola koji mu Vatikan sprema
 

Patrijarh Irinej izjavio je nedavno u intervjuu za "Politiku" da su najave da će Stepinac biti kanonizovan do kraja ove godine bile veliko iznenađenje za srpske arhijereje, jer "da bi neko bio svetac on mora biti svetla i sveta ličnost koju kao takvu prihvataju i ostali hrišćani".

Stav SPC prema kardinalu Stepincu preneo je ranije Vatikanu i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a sagovornik "Politike", koji je želeo da ostane anoniman, očekuje da će to učiniti i Moskovska patrijaršija.

"Teško je reći šta će se dalje dešavati. Možda će kanonizacija biti odložena, jer je teško da Vatikan odustane, pošto je Stepinac već proglašen blaženim. Krugovi koji podržavaju kanonizaciju Stepinca verovatno smatraju da je sada trenutak da to obave, zbog opšteg zahlađenja odnosa Istoka i Zapada", smatra sagovornik "Politike", koji je dobar poznavalac prilika u Vatikanu.

Mamberti će papi Franji doneti i pismo predsednika Srbije Tomislav Nikolić posvećeno kanonizaciji zagrebačkog kardinala. Nikolić je u saopštenju posle razgovora sa Mambertijem izrazio želju da se "zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi sa odnosom prema istoriji, Drugim svetskim ratom i ulozi Alojzija Stepinca u njemu".

Od ranije se nagađa da bi Vatikan Stepinca mogao da proglasi svetim do kraja ove godine. Stepinac je, odmah po ulasku Nemaca u Zagreb, 10. aprila 1941. podržao osnivanje Nezavisne Države Hrvatske, pružao podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. U njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja

POVEZANE VESTI

Sreda 02.07.2014. 15:30
Marco Aurelio Rivelli (1935.) Autor knjige o Alojziju Stepincu ”Nadbiskup genocida” klerofašizam. Ukazuje se na odgovornost katoličkog klera za progone i ubojstva Srba, Roma i Židova, te na povezanost crkve i ustaškog režima Knjiga je vrijedno povijesno djelo. - Vaša knjiga „L’Arcivescovo del genocidio“ (Milano ’99, Kaos edizioni) probudila je veliku pozornost zbog dokumentacije glede genocida počinjenog od strane ustaša Ante Pavelića prema pravoslavnim Srbima u godinama ’41–’45 u što je bio također upleten katolički kler s odobrenjem kardinala Stepinca, koji je tada bio primas Hrvatske, za to da je i on odgovoran za progon i zločine počinjene između 1941–1945g. postoji mnogo dokaza.
Sreda 02.07.2014. 15:44
Crkva uči i djeluje protivno učenju Isusa, Krista! Gdje i kako? Podsjetimo se: nadbiskup Srakić je (ne tako davno) iz očaja pokušao poslati Isusa u hrvatski Sabor da opameti sabornike. No, zamislimo, Isus najprije dolazi biskupima i vidje što je Crkva učinila s Njegovim životnim djelom! Progovora na sav glas! Kao Isus naučavao sam ljubav prema neprijatelju i nenasilje. Učio sam i poštivao božju zapovijed Ne ubij! A vi i vaše pape u Vatikanu? Postavili ste se u moje Ime iznad naroda kao apsolutni monarsi i diktatori crkvene države iz koje ste pripremali i pripremate te vodili i vodite tzv. „pravedne“ratove u Moje ime Pobijeni su milijuni ljudi u ratovima koje ste vi pripremali i vodili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online