Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.06.2014.
07:50
Z. Marjanović - Vesti A

U Topoli spomenik Srbima i Rusima

U Topoli se obavljaju poslednje pripreme za podizanje spomenika srpskim i ruskim ratnicima koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Autor idejnog rešenja je Rus Aleksandar Jesinski.

Dug dedi Pjotru: Aleksandar Jesinski
 

- Moja supruga Irina i ja smo došli na ideju o podizanju spomenika, a podržali su nas Fond "Vladimir Hrabri" koji finansira gradnju, i Slovensko društvo iz Srbije - kaže Jesinski. On otkriva i da ima lične razloge za ovaj poduhvat.
 

Krst visok pet metara

Poklonički krst je visok pet metara, bez postolja. Na njemu su isklesani likovi Isusa Hrista, Bogorodice, Jovana Bogoslova, svetog Georgija i svetih careva Nikolaja i Lazara. Biće postavljen ispred zgrade Zdravstvenog centra u Topoli koja je u vreme Prvog svetskog rata bila zadužbinska bolnica kralja Petra Oslobodioca i u kojoj su umrli mnogi srpski vojnici.

- Moj deda Pjotr Jesinski bio je oficir u ruskoj vojsci i učestvovao je u mnogim bitkama. Želeo sam da podignem poklonički krst i tako ovekovečim sećanje na Srbe i Ruse koji su izgubili živote u Velikom ratu. Ovo će biti prvi spomenik izvan Rusije podignut u čast i slavu mnogih Rusa koji su se borili protiv velikog svetskog zla - objašnjava Jesinski koji već godinu dana sa Irinom živi i radi pod Oplencom.


Mnogo vremena je izgubljeno u traženju mesta gde će spomenik biti postavljen.


- Želeli smo da to bude negde na severu Kosova, ali iz Kosovske Mitrovice nikada nismo dobili odgovor na naš zahtev. Razmišljali smo i o Kruševcu i Kraljevu gde se u crkvi Svetog Save čuva ikona cara Nikolaja, jedna od prvih gde je bio predstavljen kao svetac, i Topoli zbog jakih veza između Karađorđevića i carske porodice Romanovih. Vlast u Topoli je reagovala najbrže. Opština nam je obezbedila uslove za rad i rešila pravno-imovinske odnose i aktivno će učestvovati u organizaciji manifestacije ovim povodom koja će trajati od 28. jula do 2. avgusta - objašnjava Irina Jesinski.

Spomenik će biti postavljen ispred Doma zdravlja u Topoli
 


Ideja o podizanju ovog spomenika nije naišla na razumevanje i pomoć srpskog rukovodstva, a u Rusiji, prema rečima Dragana Bunardžića Bukovičkog, umetnika iz Kraljeva koji radi na ovom projektu, vest da se u Topoli gradi spomenik stigla je i do predsednika Vladimira Putina.


- Izgradnja spomenika će koštati 70.000 evra. Najveći problem nam je bio da obezbedimo kamen beli biser koji smo uvezli iz Anadolije u Turskoj. Nedostajaće nam oko 7.000 evra za završetak svih radova i organizaciju manifestacije - kaže za "Vesti" Dragan Bukovički. On dodaje da je samo jedno preduzeće iz Srbije finasijski pomoglo izgradnju spomenika.

POVEZANE VESTI

Subota 14.06.2014. 11:09
Toliko o vladi SRBIJE kojoj nije dobro a da pomogne bože sačuvaj EVRO FANATISTI njima je bliži NJEMAČKI FAŠIZAM nego Ruska BRACKA DEMOKRATIJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online