Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 02.06.2014.
05:29
Z. Gligorijević - Vesti A

Presela im humanost

Danijela Đelić iz Beograda bila je inicijator prikupljanja humanitarne pomoći za Krupanj i najaktivnija tokom akcije, ali nije ni sanjala da će humanost presesti njoj i njenim zemljacima iz dijaspore.

Vladanu Milovanoviću tek nevoljnici iz Krupnja vratili osmeh na lice
 

Pored ostalih, prikupljanju pomoći pridružili su se Virdžinija Đelić iz Francuske i Vladan Milovanović, rodom iz Miloševa kod Jagodine. Za manje od deset dana zemljaci koji žive i rade na samoj granici sa Švajcarskom sakupili su oko 7,5 tona pomoći, koju su dovezli u pet kamiona. Pomoć su uglavnom činili hrana, sredstva za higijenu i oprema za bebe, a i 780 litara konzerviranog mleka za najmlađe.

Granica bez frižidera

Prema Milovanovićevim rečima, vozači su bili gladni i nervozni da im je došlo da ostave kamione i krenu stopom za Francusku. Na carini nisu mogli da kupe ni sendvič, pa čak ni hladnu mineralnu vodu, jer u jedinoj prodavnici nije bilo frižidera.

Zanimljivo je da su se akciji pridružili zemljaci čije opštine uopšte nisu pogođene poplavama, ali i dosta Francuza. Vlasnici privatnih firmi, među kojima je Milovanović, dali su kamione, a novac za gorivo sakupili su zajedno sa klubom "Devet Jugovića".


Zemljaci su izabrali da pomoć doniraju baš Krupnju, zato što su mogli da je daju direktno narodu, a ne Crvenom krstu ili opštini. Francusku su prošli bez problema, čak nisu platili ni autoput. Hrvati ih nisu zadržavali, a na našoj granici proveli su osam sati, iako je svaki kamion imao besprekorne papire na kojima su naveli broj kartona, njegovu težinu i sadržaj, kao i imena vozača i suvozača.


Milovanović je carinicima predlagao da otvore bilo koji karton i vide da li se njegova sadržina poklapa sa papirima. Ali, oni nisu hteli. Najpre su ih sa trake za putnički saobraćaj prebacili na onu za teretni.


- Onda su nam rekli da odemo kod prvog špeditera i da je on dužan da nam sve završi. Međutim, od njih 20 nijedan nije hteo da nas primi. Otišli smo kod policajca koji je rekao da će nam uraditi papire. Tada sam shvatio da oni prave papire kao da iz Francuske uvozimo robu u Srbiju. Šetali su nas od šaltera do šaltera. Dajte ovaj papir, pa onaj. Otkud znam gde da nađem te papire - priča za "Vesti" Milovanović, koji sa suprugom Snežanom i kćerkom Marijanom 46 godina živi u Francuskoj i koji je vlasnik privatne stolarske firme.

Melem u Krupnju

Milovanović kaže da je hteo da pukne od muke i da je rekao da više nikada nikakvu pomoć neće dovesti u Srbiju.
- Na sve smo zaboravili kada smo ušli u Krupanj. Ispred opštine sačekali su nas meštani, na čelu sa predsednikom Kriznog štaba koji je rekao da nismo morali ništa da dovezemo i da im je dovoljna samo lepa reč. Pored lepog prijema, mladi iz Krupnja su istovarili kamione i bili smo srećni što pomažemo tako dobrim ljudima - zaključuje Milovanović.
On još kaže da bi ponovo učinio takvo delo, ali kaže i da onima koji pripremaju pomoć za Srbiju ne može da kaže da će na granici proći dobro.


Carinici su im potom tražili da navedu vrednost robe u svakom kamionu. Oni to nisu znali, jer niko nije napisao koliko vredi pomoć koju im je dao. Kada su nekako došli do približne sume morali su da rade sve ponovo kako bi vozač svakog kamiona potpisao papir na kome je bila vrednost robe koju vozi.


- Tako smo izgubili dva-tri sata. Onda nam je zbog jednog detalja carinica odbila sve papire. Kada smo konačno sve završili morali smo špediteru da platimo 40 evra. Krenuli smo za Krupanj, ali nam je rečeno da moramo na carinu u Loznicu. Parkirali smo kamione i nekom čoveku dali papire. On se vratio posle dva sata - dodaje Milovanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.06.2014. 06:42
Carinici odgovorite nam na ovaj tekst..
Ponedeljak 02.06.2014. 07:12
Dokle nas je nasa vlast dotjerala da se stidimo svoje nacinalnosti.Kad nam drugi kazu da smo pogani onda se ljutumo.ne daj ti boze nesto ocekivat od vlasti.
Ponedeljak 02.06.2014. 08:21
Kakva drzava takva i carina ! Vlada Republike Srbije imace puno posla da iskoreni ove carinike despote i sredi vrh policije koji su nasledilili od takozvanih demokrata !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online