Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.05.2014.
07:47
Đ. Barović - Vesti A

Robinzon usred podivljalih reka

Još nikada se nije dogodilo da se Sava i Drina u Semberiji spoje na ovaj način. Silina prirode pokazala je da je i to moguće, a 49-godišnji Dragiša Milanović iz Dimitrića Male, na nekoliko kilometara od Rače, sa gorkim smeškom kaže da je upravo ispod njegove kuće ušće ove dve reke.

Neće sa svog "ostrva": Dragiša Milanović
 

Granični prelaz ka Srbiji, udaljen je oko pet kilometara putem, ali više toga nema. Samo nepregledna voda. Da se negde u daljini, kao ostrvce, ne vide vrhovni krošnji šume, čovek bi pomislio da je na moru. Nema u Srbiji toliko velikog jezera, da bi se napravila takva paralela. Ispred Dragišine kuće, kako pada sumrak, ta voda se čini strašnijom i opasnijom.

Uzalud vapaj brata iz Berlina: Ni Slaviša Mandić neće sa kućnog praga
 

Dragiša je među retkima iz ovog mesta koji je odlučio da ostane po cenu sopstvenog života. Voda je došla do kućnog trema, ali on ne odustaje da se bori sa prirodom.


- Suprugu i dva sina sam odmah evakuisao, ali ja nisam mogao da odem i ostavim 30-ak ovaca, pet krmača i desetak svinja. Šta bih da ostanem bez stoke, samo da skočim u vodu posle - veli mirnim glasom.


Priznaje da se njegov potez može nazvati i ludim ili ludo hrabrim, ali ne razmišlja o posledicama.

-Nekadašnje komšije se probiju ili čamcima ili velikim traktorom, kako kad se voda digne ili spusti, i donesu vode i hrane. Međutim, najgore je kad padne noć. Tad me je stvarno strah jer ne vidim vodu, ne vidim da li raste - veli reporterima "Vesti" kojima je mesto gde su se našli ledilo krv u žilama.

Dragiša nudi svoju rakiju, uzima samo pola čašice, ne pije, ali je red da nazdravi sa gostima.

Poplavljena Dimitrića Mala
 


- Prvo je nadošla Drina. Postojali su i neki džakovi da spreče veću muku, ali kad je krenula i Sava sve je otišlo dođavola - priča.
 

"Ubi" srpska mreža

Dragiša Milanović kaže da sa ostatkom sveta komunicira isključivo preko mobilnog telefona. Ali, kako su svi bosanski operateri isključeni, signal dobija iz srbijanske mreže.
-"Ubi" me roming. Ne znam jel skuplje kad ja nekog pozovem ili kad mene pozovu. A zove rodbina odsvakuda - veli Milanović.

Mrak je i svinje slobodno tumaraju onim delom oko kuće koji voda nije uspela da osvoji, trčkaraju kroz bare... Muklu tišinu prekida, prvo dosadan, a zatim jeziv kreket žaba iz daljine.

Dvadesetak metara iza Dragišine, je kuća Slaviše Mandića (56). I on je odlučio da ostane sa svojom stokom, pa šta bilo da bilo.

- Ko mi je kriv što nikad nisam bio na moru. Evo, sad ga gledam uživo - veli kroz gorak smešak.


Rođeni brat Jovica mu živi u Berlinu. Stalno zove, pita kako je i moli da se evakuiše.


- Nisam želeo da ga plašim, pa lažem da je dobro. Kako da mu objasnim da noću slušamo kako ploče u okolnim kućama pucaju od pritiska vode. Ali, biće ovo dobro. Nevolja je što Semberija naredne dve godine neće moći da se oporavi. A nema bogatije zemlje od ove naše - veli Mandić.


Noć je uveliko pala, a kreket žaba nađačava agregat koji je Dragiša ponovo upalio. Nekadašnji seoski sokaci Dimitrića male plivaju u vodi. Tamo gde je privezan gumeni čamac, znamo, još ima života.

Zahvalnost

Meštani ovog dela Semberije ističu da duguju neizmernu zahvalnost predstavnicima Mesne zajednice Brodac, predsedniku Vladanu Paniću i njegovom kumu Nenadu Pajiću, vlasniku mlina Mlin.
- Ti momci su sigurno još hrabriji od nas. U pola noći su dolazili da nas obiđu, a ni sam ne znam koliko su stoke iz ovog kraja uspeli da spasu od davljenja - veli Slaviša Mandić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online