Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.05.2014.
06:53
J. L. Petković - Vesti A

Evakuisani Obrenovčani: Hvala vojnicima i žandarmima!

Svaki od Obrenovčana evakuisanih zbog poplave poslednja dva dana u hodnicima beogradske Kombak arene zamolio je reportera "Vesti" da ishvali Vojsku Srbije i Žandarmeriju.

San neće na oči: Milanka Marić
 

- Neka ceo svet zna koliko su učinili za nas. Žao nam je što smo tek u ovim nesrećnim okolnostima videli koliko su sposobni i spremni - govore nesrećnici.


Ravnomerno raspoređeni dušeci na kojima je složena posteljina su im čitava soba. U sredu je bio već šesti dan evakuacije od kada je Obrenovac zadesila neviđena poplava.
Kadivku Lazić, baku stariju od 90 godina, toliko da ni sama tačnih godina nije mogla da se seti, dovezao je do Beograda komšija. Setio je se u poslednji čas.

Svuda je bila voda: Ivana Marić
 


- Ja nemam nikoga. Svi su otišli ima već tri ili četiri dana. Stara sam, nisam sigurna na nogama, pa nisam išla nikud. I setio me se komšija, došao i pita: "Pa zar si ti još tu?!" Moja kuća nije poplavljena, ali bolje da ovo nisam videla i da sam otišla gore kod svog čoveka - priča baka Kadivka, s nadom se da će uskoro da se vrati u svoj dom.
 

Majka i kći, Milanka i Ivana Marić iz centra Obrenovca, izašle su tek u ponedeljak.

- U stanu smo na trećem spratu, pa smo procenile da nema šanse da voda dođe do nas i odlučile da damo prednost onima kojima je hitno da izađu, majkama sa bebicama, decom, starima. Tako da smo mi među poslednjim izašle - kaže Milanka.

Obradovali se Suncu

- Tri dana smo živeli samo na pašteti. Kada smo videli sunce u subotu... Ne mogu da opišem koliko smo se obradovali. Na Mag televiziji u četvrtak je rečeno da Kolubara preti da se izlije, da se pravi odbrambeni bedem, ali to nije uspelo. Kad sam ustala ujutro u sedam sati, videla sam kako ogroman talas prelazi ulicu - priča Ivana Marić.

Najgore su, kaže, u Obrenovcu pregrmili. A stres ih je stigao tek kad su se osvrnule oko svojih ležajeva u Areni. Već dva dana i noći pokušavaju da zaspe, ali san ne ide na oči.

- Smatram da sam trezvena i da racionalno razmišljam, ali nije bilo prijatno na stanu u trećem spratu, a gde god oko sebe pogledamo - voda. Naročito u petak uveče je bilo sablasno, čujete samo kako neko doziva: "U pomoć, spasite me, pomozite!"


Glasovi dopiru iz kuća od kojih se vidi samo malo krov. Povremeno čujete spasioce sa čamcima, iznad buče helikopteri, a ne možete da mrdnete. Molite samo Boga da se i dalje ne podiže nivo vode - priča Ivana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 08:04
Moje najiskrenije divljenje prema svima onima koji su proziveli ovu katastofalnu katakalizmu. Kolko se divim njima tolko i spasiocima pa ma koji to bili, na pokazanoj pisebnosti i pozrtvovanju. Kolko su ljudi dali sve od sebe kazuju milioni dzakova sa peskom i preko trideset hiljada spasenih od nabujale bujice. Tesko je tolki broj spasiti sa jednog mesta, a jos teze obisi svaku kucu i svaku ulicu, svaki sprat, podrum, garazu. Za divljenje je i odziv gradjana Srbije, pa i celog sveta koji je pohrlio da pomogne, materjalno bilo to u vidu novca ili humanitarne pomoci jer su potrebni jedno i drugo. Svedoci smo da je spasenima svuda pruzena ruka dobrodoslice i paznje koja im je i te kako potrebna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online