Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.05.2014.
05:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Udomila sedmoro nevoljnika

Obrenovačka tragedija bila bi mnogo veća da humani ljudi nisu pritekli u pomoć unesrećenima. Brojni su takvi primeri, a među njima je i Beograđanka Gordana Milić, žena velikog srca, koja je u svoj dom, u naselju Medaković, primila dve porodice, koje su iz Obrenovca iz zlokobne, mutne bujice u petak, 16. maja, jedva izvukle živu glavu. Kažu, spasli su ih sloga i komšiluk koji je funkcionisao kao jedan organizam.

Kad čeljad nisu besna: Dve porodice u Gordaninoj kući
 

- Koliko do pre neki dan, uspešnost smo merili po položenim ispitima, dobrom poslu i zaradi, a to su samo sitnice zbog kojih se ne treba sekirati. Jedino bogatstvo su prijatelji u nevolji i živa glava na ramenima i zdravlje! Sve ostalo će doći i proći - priča s puno optimizma i uz osmeh i pored preživljenog pakla Mirjana Stankovac iz ulice Svetog Save, u Obrenovcu, gde je do pre neki dan stanovala u četvorosobnom stanu sa svoje dvoje odrasle dece.

Bilo je to toplo i sigurno njihovo utočište, ali život im je spremio druačiji scenario.

Pomogla prijateljici u muci: Gordana Milić
 


- Tog jutra, u petak, moja kćerka Beba je bila kod momka Miloša, nekoliko ulica dalje, kad su me pozvale komšije iz glavne ulice, da mi jave da bujica vode ulazi u radnju bebi opreme, koju držim desetak godina. Voda je već osvajala ulice Obrenovca. Bila je visoka u pojedinim delovima, kako sam čula, već do metar i po. Pozvala sam ćerku da dođe kući sa dečkom Milošem i njegovim roditeljima i sestrom. Probudila sam i sina Denisa - nastavlja priču Mirjana.

Tako su kod nje došli i Miloševi roditelji,: Biljana i Radiša Ćirović i njegova sestra Milica. Njih sedmoro, a potom i ceo komšiluk, 30-ak mladih ljudi.

Bujica potopila topli dom: Mirjana Stankovac

- Sreća, pa je komšiluk do kraja bio jedinstven. Funkcionisali smo kao složna porodica, a i bili smo dobro raspoloženi - dodaje Mirjana.


Upravo tih sati pripremala je rođendansku žurku sinu Denisu, koji je 17. maja napunio 20. godina. Imali su bogatu trpezu, ali im je manjkalo vode. Pa ipak, nisu paničili.
 

- S druge strane gledajući surovu igru prirode sa mnogobrojnim mojim prijateljima, rasutim od Šapca, Obrenovca i po celom regionu, visila sam na telefonu i nisam se predavala. Okretala sam broj za brojem jer im je svima trebala pomoć, a nekad i reči ohrabrenja mnogo znače. Kad sam konačno čula Mirjanin glas, laknulo mi je. Sve smo se dogovorile u nekoliko rečenica - kad isključuje, a kad uključuje telefon kako se ne bi baterija brzo ispraznila - opisuje Gordana Milić kako je rešila da pozove prijateljicu i njenu porodicu u svoj dom.
 

Minuti kao sati

- Leteli su helikopteri, prolazili čamci. U soliteru preko puta naše zgrade, jedna tinejdžerka je dobila napad panike. Mi smo je spazili i pozvali komšinicu iz njene zgrade da ode i pomogne joj jer nismo mogli da pređemo ulicu. Nije bilo prijatno, ali smo se držali - priča u dahu Mirjana i veli da joj minuti nikada nisu bili duži.

- Ništa nije slučajno i čovek je stalno na iskušenjima i proverama, pozitivnim i negativnim. Važno je razumevanje i ljubav - uključuje se Mirjana u njenu priču dok se priseća petka na subotu i kandila koje im je silom prilika služilo umesto svetla, ali i sveća, koje nisu imali.


Seća se i merenja vodostaja, pogleda sa sprata na ljude koji su bespomoćno sedeli na krovovima kuća čekajući da budu spaseni ili da se voda povuče.


- Kad je jutro svanulo, sve je delovalo za nijansu lepše. Slutilo je na bolji dan, ali onda su čamcem došli po nas - kaže Mirjana, prisećajući neizvesne plovidbe čamcem preko krovova automobila, kontejnera i svega onoga što u normalnim uslovima čini sastavni deo jednog grada.


- Kad sam ih konačno videla na Banovom brdu, laknulo mi je, nije bilo ni suza. Moja kuća je i kuća mojih prijatelja - kaže Gordana dok zadovoljno posmatra svoje prijatelje.
Na neizgovoreno pitanje: "Šta posle svega", Mirjana i Gordana u isti glas kažu: "Idemo dalje! Život je lep i sve će doći na svoje!"

Pod vodom sva imovina

- Ništa nisam iznela iz kuće, čak ni veš za preobuku, ni ja, a ni svih 30-ak komšija. Zaboravila sam ključeve od auta, platne kartice... Sve je postalo u Obrenovcu i šta sada? Ništa, život ide dalje! Važno je da se spase što više ljudskih života - kaže Mirjana Stankovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online