Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
08:03
R. Đurović - Vestionline A

Od Ivane do Sebastijana: Ovo su sve srpske medalje u pojedinačnim sportovima u 2017.

Nekada je naša zemlja bila poznata uglavnom po uspesima u kolektivnim sportovima. Ta slika se drastično promenila. Poslednjih godina pojedinačni sportovi u Srbiji doživljavaju pravu renesansu. Samo u 2017. je osvojeno nekoliko medalja na velikim takmičenjima, od čega je nemali broj zlatnih.

EPA/DIEGO AZUBEL
Evropska šampionka: Ivana Španović

Sve je počelo u u martu u Beogradu kada je Ivana Španović osvojila zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu. Naša skakačica u dalj je skočila 7,24 metara i postavila novi nacionalni rekord. Pravu renesansu su doživeli borilački sportovi. Prvo su u Novom Sadu osvojene tri medalje na Evropskom prvenstvu u rvanju i sve u grčko-rimskom stilu. Tako je ponovljen rezultat iz 2016. kada su u Rigi osvojena takođe tri odličja, samo je sada jedno bilo najsjajnije. Ono je zasijalo na grudima Kristijana Frisa (59 kg), srebro je pripalo olimpijskom šampionu Davoru Štefaneku (66 kg), a bronza Aleksandru Maksimoviću (71 kg). Šlag na torti bio je na Svetskom prvenstvu u Parizu gde je Viktor Nemeš (75 kg) osvojio zlato.

EPA/Lindsey Parnaby
Milica Mandić, najbolja srpska tekvondistkinja

Srpsko rvanje skoro nije delovalo tako moćno jer imamo aktuelnog evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona, a u pitanju su tri različita takmičara. Od tekvondista smo navikli da se sa velikih takmičenja vraćaju sa medaljama. Ni 2017. nije bila izuzetak. Sve je počelo u postojbini ove veštine – Južnoj Koreji. Na SP u Mudžuu najpre je Vanja Stanković (49 kg) osvojila prvo svetsko zlato za srpski tekvondo, a onda se i Milica Mandić (73 kg) popela na vrh pobedničkog postolja. Pred kraj godine je održano Evropsko prvenstvo u Sofiji, a tamo je Milica osvojila srebro, a Nađa Savković bronzu.

M. Karović
Aleksandar Kukolj bio je gost u beogradskom dopisništvu "Vesti"

Tako je stavljena tačka na neverovatno sezonu u kojoj su srpski tekvondisti osvojili 13 medalja na različitim takmičenjima, a one su zasijale na grudima čak osam boraca. Svoje svetle trenutke proživljava i džudo, i to kakve. Može se slobodno reći da su Srbi apsolutni vladari kategorije do 90 kg. Prvo je Aleksandar Kukolj postao evropski šampion u Varšavi, a onda je Nemanja Majdov osvojio svetsko zlato u Budimpešti. Nije vest ni kada karatisti osvoje medalju, a bilo ih je četiri na Evropskom prvenstvu u Kočaeliju (Turska). Jovana Preković (61 kg) je postala šampionka, a Marko Antić (60) vicešampion. Bronze su pripale Slobodanu Biteviću (+84) i Sanji Cvrkoti (68).

Ni kajak i kanu ne zaostaju za drugim sportovima po broju medalja. Prvo su na Evropskom prvenstvu u Plovdivu (Bugarska) osvojene tri medalje. Dejan Pajić i Ervin Holpert su bili srebrni na 500 metara, a Marko Tomićević i Milenko Zorić su bili drugi na duplo dužoj stazi. Bronzanu medalju je osvojio Marko Dragosavljević na 200 metara. Još bolji rezultat je ostvaren na SP u Račicama (Češka) gde su osvojena takođe tri odličja, ali je jedno bilo zlatno. Ono se našlo na grudima Zorića i Tomićevića u trci na 1000 metara. Tako su pokazali da olimpijsko srebro iz Rija nije bilo slučajno. Bronze su pripale Marku Novakoviću i Nebojši Grujiću na 200 metara, i Milici Starović u jednosedu takođe na 200 metara. I veslači su nas obradovali. Miloš Vasić i Nenad Beđik su osvojili bronzu u dvojcu na EP u Račicama. Strelci su nas navikli na pun kofer medalja.

Tako je bilo i na EP vazdušnim oružjem u Mariboru gde je osvojeno deset odličja, a Srbija je bila treća u generalnom poretku nacija. Bolje su bile samo Rusija i Ukrajina! Zlata su pripala Zorani Arunović pojedinačno, u timu sa Bobanom Veličković i Jasminom Milovanović, kao i u miksu sa Damirom Mikecom. Na vrh pobedničkog postolja se popeo i miks u gađanju puškom, a njega čine Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Srebra su pripala Damiru Mikecu, timu u puški (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), i juniorima Lazaru Kovačeviću (puška), ženskom timu u gađanju puškom (Tatjana Banjac, Sanja Vuksinović, Marija Malić), i miksu (Vuksinović, Kovačević). Bronzu je osvojio tim u pištolju (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić).

Zlato, srebro i bronza su osvojeni na Evropskom šampionatu u gađanju malokalibarskim oružjem u Bakuu (Azerbejdžan). Zlatni su bili Grgić, Mikec i Petrov u gađanju pištoljem sa 50 metara u timskoj konkurenciji, dok je u istoj disciplini Mikec bio srebrni. Bronza je zasijala na grudima juniorke Milice Babić u trostavu.

Na samom kraju godine osvojena je medalja i u plivanju. Sebastijan Sabo osvojio je bronzu u trci na 50 metara leptir na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Kopenhagenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online