Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.09.2017.
21:45
P. Vranešević - Vestionline A

Bili smo prvaci sveta... (VIDEO)

Pre tačno 30 godina na veliku scenu stupila je jedna od najboljih generacija u istoriji evropske i svetske košarke. Saša Đorđević, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa i drugovi, sa klupe predvođeni maestralnim Svetislavom Karijem Pešićem, pokorili su planetu u malom italijanskom gradu Bormiu, osvojivši titulu juniorskih prvaka sveta. U beogradskom JDP-u večeras je priličena svečana projekcija dokumentarnog filma "250 stepenika", svojevrsno svedočanstvo tog velikog uspeha. Legendarni igrači doživeli su ovacije ljubitelja košarke.

M. Todorović - Vesti
Zlatni košarkaši sa trenerom Pešićem i trofejom iz Bormia 1987. na sceni beogradskog JDP-a

Najveći aplauz za Đorđevića i Rađu

Na premijeru su došla osmorica članova zlatne generacije, kao i celokupna trenerska ekipa. Nažalost, izostali su Vlade Divac i Toni Kukoč, ali došli su iz svih krajeva bivše zemlje Rađa, Alibegović, Avdić, Kalpić, kao i "domaći" Đorđević, Ilić, Pecarski i Koprivica.

Publika, u kojoj je bilo i puno bivših asova, uživala je u podsećanju na 1987. godinu, kada je tadašnja Jugoslavija ubedljivo nadigrala sve rivale, uključujući tu i čak dva trijumfa nad to tada nepobedivim Amerikancima, koji su u Bormio došli sa odličnim timom, u kome su, između ostalih, igrale i buduće NBA zvezde Geri Pejton i Leri Džonson.

Maestralni Toni Kukoč

Međutim, niko nije mogao da zaustavi mlade Jugoslovene. U preliminarnom meču SAD su pobeđene sa 15 poena razlike, uz nestvarnu partiju najboljeg igrača prvenstva i budućeg višestrukog NBA šampiona Tonija Kukoča, koji je pogodio neverovatnih 11 trojki iz 12 pokušaja! U finalu je protiv istog protivnika bilo "samo" 10 razlike za plave, dovoljno za istoriju...

- Ponos, neizmeran ponos... to je reč koja najbolje pokazuje šta osećam prema svojim drugarima iz ove ekipe - izjavio je Aleksandar Saša Đorđević, kapiten te reprezentacije, a sada selektor košarkaša Srbije.

- Druženje i igranje sa ovim momcima ostaju jedna od najlepših uspomena u mojoj karijeri - dodao je "Sale nacionale".

Pored vanserijskog talenta i mukotrpnog rada, jedan od ključeva uspeha ove zlatne generacije je i neraskidivo drugarstvo i duh kojim su savladavali sve probleme. Najčešća "meta" šala bio je "dobroćudni div" Miroslav Pecarski, koga je večiti šalijvdžija Nebojša Ilić ubedio da treba da se ošiša, kao i da to uradi reprezentativni drug Luka Pavićević. Luka, naravno, nije imao pojma sa šišanjem i Pecarskog su "unakazili". Posle su mu jedva nekako ispravili frizuru da "liči na nešto".

Da su igrali sa "Drim timom"...

- Ljutio sam se otprilike dva dana. Oprostio sam im, naravno da sam im oprostio. To su moji drugovi za ceo život - odgovorio je popularni "Mič" na pitanje da li je zamerio Pavićeviću na šali.

Okosnica ove ekipe je par godina kasnije postala nepobediva i u seniorskoj konkurenciji. Na vrhuncu je njena dominacija prekinuta ratom i raspadom Jugoslavije, pa ostaje pitanje koliko bi titula još osvojila. Dino Rađa smatra da bi meč sa originalnim američkim "Drim timom" bila verovatno najbolja utakmica u istoriji košarke.

S obzirom da ne možemo da znamo šta bi bilo kad bi bilo, najbolje da ovo podsećanje završimo sa tvrdnjom neizmerno duhovitog Teomana Alibegovića:

- Ma, mi bi te Amerikance razbili kao kese!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online