Ponedeljak 25.09.2017.
21:45
P. Vranešević - Vestionline

Bili smo prvaci sveta... (VIDEO)

M. Todorović - Vesti
Zlatni košarkaši sa trenerom Pešićem i trofejom iz Bormia 1987. na sceni beogradskog JDP-a

Najveći aplauz za Đorđevića i Rađu

Na premijeru su došla osmorica članova zlatne generacije, kao i celokupna trenerska ekipa. Nažalost, izostali su Vlade Divac i Toni Kukoč, ali došli su iz svih krajeva bivše zemlje Rađa, Alibegović, Avdić, Kalpić, kao i "domaći" Đorđević, Ilić, Pecarski i Koprivica.

Publika, u kojoj je bilo i puno bivših asova, uživala je u podsećanju na 1987. godinu, kada je tadašnja Jugoslavija ubedljivo nadigrala sve rivale, uključujući tu i čak dva trijumfa nad to tada nepobedivim Amerikancima, koji su u Bormio došli sa odličnim timom, u kome su, između ostalih, igrale i buduće NBA zvezde Geri Pejton i Leri Džonson.

Maestralni Toni Kukoč

Međutim, niko nije mogao da zaustavi mlade Jugoslovene. U preliminarnom meču SAD su pobeđene sa 15 poena razlike, uz nestvarnu partiju najboljeg igrača prvenstva i budućeg višestrukog NBA šampiona Tonija Kukoča, koji je pogodio neverovatnih 11 trojki iz 12 pokušaja! U finalu je protiv istog protivnika bilo "samo" 10 razlike za plave, dovoljno za istoriju...

- Ponos, neizmeran ponos... to je reč koja najbolje pokazuje šta osećam prema svojim drugarima iz ove ekipe - izjavio je Aleksandar Saša Đorđević, kapiten te reprezentacije, a sada selektor košarkaša Srbije.

- Druženje i igranje sa ovim momcima ostaju jedna od najlepših uspomena u mojoj karijeri - dodao je "Sale nacionale".

Pored vanserijskog talenta i mukotrpnog rada, jedan od ključeva uspeha ove zlatne generacije je i neraskidivo drugarstvo i duh kojim su savladavali sve probleme. Najčešća "meta" šala bio je "dobroćudni div" Miroslav Pecarski, koga je večiti šalijvdžija Nebojša Ilić ubedio da treba da se ošiša, kao i da to uradi reprezentativni drug Luka Pavićević. Luka, naravno, nije imao pojma sa šišanjem i Pecarskog su "unakazili". Posle su mu jedva nekako ispravili frizuru da "liči na nešto".

Da su igrali sa "Drim timom"...

- Ljutio sam se otprilike dva dana. Oprostio sam im, naravno da sam im oprostio. To su moji drugovi za ceo život - odgovorio je popularni "Mič" na pitanje da li je zamerio Pavićeviću na šali.

Okosnica ove ekipe je par godina kasnije postala nepobediva i u seniorskoj konkurenciji. Na vrhuncu je njena dominacija prekinuta ratom i raspadom Jugoslavije, pa ostaje pitanje koliko bi titula još osvojila. Dino Rađa smatra da bi meč sa originalnim američkim "Drim timom" bila verovatno najbolja utakmica u istoriji košarke.

S obzirom da ne možemo da znamo šta bi bilo kad bi bilo, najbolje da ovo podsećanje završimo sa tvrdnjom neizmerno duhovitog Teomana Alibegovića:

- Ma, mi bi te Amerikance razbili kao kese!

2024 © - Vesti online