Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
02:10
A. Stanković - Vesti A

Slobodna bacanja za istoriju

U sportu, kao i u životu, mora da postoji red. Veliko putovanje uvek krene prvim korakom. Nema uspeha bez nasleđa. Možda će nekome zvučati preterano ako upitamo i da li bi jugoslovenska košarka krenula dobro poznatim stazama slave bez dva precizno izvedena slobodna bacanja Vladimira Cvetkovića na Olimpijskim igrama u dalekom Meksiku 1968. Ta dva precizno izvedena bacanja pre 49 godina našoj košarci doneli su - prvu olimpijsku medalju.

youtube.com/ztonpkz
Ima čime da se diči: Vladimir Cvetković

- Ako su ti moji poeni za prvu pobedu nad Sovjetskim Savezom odredili dalji put našoj košarci, onda sam ja prezadovoljan. Ima jedna knjiga koju su objavili Sovjeti. U njoj legendarni Aleksandar Gomeljski daje ocene o nekim našim igračima, pa i o meni, i piše: "Da li mislite da je slučajnost što je Cvetković šutirao dva penala i da je slučajnost što ih je ubacio? Ne, to je sudbina! On je bio određen." E, to je napisao Gomeljski. Očigledno, sve slučajnosti u sportu - nisu slučajnosti. Negde mora da bude početak. I ti poeni iz Meksika spadaju u grupu početaka, kao prva medalja na Prvenstvu Evrope u Beogradu 1961. ili odličje na Svetskom prvenstvu u Riju. Sve je to odredilo da u budućnosti sve zlatno bude naše - pričao nam je legendarni Vladimir Cvetković, legenda KK Crvena zvezda, dugogodišnji košarkaški reprezentativac, na kraju i najuspešniji generalni sekretar crveno-belog Fudbalskog kluba.

7 medalja su osvojili naši košarkaši na OI

Sudbonosne 1968. godine, posle "varljivog leta" naši sportisti su krenuli na OI u Meksiko.

- Ta 1968. bila je godina velikih previranja u svetu. Sovjetski Savez je još u maju ušao u Čehoslovačku, pa i to donekle ima veze sa tom našom istorijskom utakmicom sa "zbornajom". Igre su bile u oktobru i dotle je čitav svet bio okrenut protiv SSSR. Priželjkivali su se i porazi njihovih sportista. Naravno, mi nismo ni pomišljali da možemo da ih pobedimo. Oni su bili neprikosnoveni. Sjajna ekipa - Sergej Belov, Kovalenko, Andreev... Mi smo, poučeni iskustvom sa ranijih Igara, u Rimu i Tokiju, razmišljali samo kako da osvojimo medalju. Naš cilj bila je - "bronza".

Tako su plavi do polufinala nizali pobede nad Panamom (96:85), Portorikom (93:72), Senegalom (84:65), Italijom (80:69), Španijom (92:79) i Filipinima (89:68). Jedini, očekivani poraz doživeli su od Amerikanaca (58:73).

Plemenit metal

Čoveku srebrne kose u životu i karijeri srebra kao da su bila predodređena. Nizao ih je na Svetskim prvenstvima u Rio de Žaneiru 1963. i Montevideo 1967, pomenutim Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968, Evropskom šampionatu u Napulju 1969... Šta tek da kažemo o "srebrnoj amfori" Zvezdinih fudbalera u Bariju 1991...
- Srebro je lep, plemeniti metal. Ponekad prijatniji od zlata - odgovara Cvetković u svom stilu.

- I sad, u polufinalu igramo sa Sovjetima, a Amerikanci sa Italijom. Naš plan bio je da u borbi za treće mesto dobijemo "azure" i osvojimo prvo olimpijsko odličje za našu košarku.

Cvetković se seća detalja okršaja sa "zbornajom komandom".

- Krenemo iz olimpijskog sela na utakmicu autobusom. Bile su to redovne linije za sportiste i nekako se dogodi da uđemo u isti autobus sa Sovjetima. Gledamo ih ispod oka. Imali smo one posebne, olimpijske uniforme i neke crvene mokasine. Lepe, ali grube. Šalimo se - ako izgubimo od Sovjeta sa manje od 15 razlike ima da im poklonimo te mokasine. Eto, takva je bila atmosfera!

Ali, dogodilo se nešto čudesno. Jugoslovenski tim je 22. oktobra 1968. prikazao svu raskoš i raznovrsnost igre.

12 veličanstvenih

Do olimpijskog srebra u Meksiku 1968. stigli su: Aljoša Žorga, Radivoj Korać, Zoran Marojević, Trajko Rajković, Vladimir Cvetković, Dragoslav Ražnatović, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak, Petar Skansi. Selektor: Ranko Žeravica.

- Dugo smo igrali zajedno. Čermak, Ražnatović i ja smo već pet godina bili uz Koraća, Daneua i ostale i bili sjajno ukomponovani. Kad god se priča o tom susretu svi kažu - slobodna bacanja. Ili - Cvetković pobedio Ruse. Ali, rezultat je na kraju glasio 63:62. Ja sam ubacio ta dva penala, ukupno možda pet poena na utakmici, ali šta mislite koliko puta su Skansi i Trajko Rajković morali da skoče, Daneu da trči, Žućko da se bori... Nisam ih sam savladao. Samo me je sudbina odabrala da dobijem priliku, da pogodim, da obezbedim medalju. Da sam promašio, svi bi rekli - tragičar.

Taj trenutak nikad neće zaboraviti:

- Kad sam stao na liniju slobodnih bacanja, 40.000 gledalaca u dvorani ođednom je ućutalo. Prišao mi je Skansi i rekao: "Cveki, ako ubaciš, nosiću te do Beograda."

Međusobni susreti

Ju /SRB        SSSR/RUS
   5            OI           3
   8            SP          4
   6            PE         19

  19       ukupno    26

I ubacio je. Za istorijski trijumf i za finale.

- Bilo je logično da pogodim, jer nikad pre nisam promašio. To vežbaš celog života. Mlad si, treniraš. Kad bih u ovim godinama morao da šutiram, pao bih u nesvest. Međutim, tada nisam razmišljao. Samo hop, šut, gotovo...

Plavi su tri dana kasnije u borbi za zlato na Igrama ponovo poraženi od Amerikanaca (50:65), ali to više nikome nije bilo važno. Naša košarka je 25. oktobra 1968. osvojila - prvu olimpijsku medalju.

Titov autogram na vozačkoj dozvoli

Cvetković se seća da ga je "Tajms" nazvao čovekom čeličnih živaca. A, neki novinari su pitali - šta će reći Tito?

- Mislili su, valjda, Tito će kao čekati da neko da dva koša, da pobedi Sovjetski Savez. Ma kakvi... On je nas posle primio kao delegaciju. Do tada jugoslovenski sport nigde nije imao takvu žetvu medalja kao u Meksiku. Vaterpolisti, Đurđa Bjedov, Cerar, rvači, bokseri, mi. Svi smo uzeli medalje. I bili smo njegovi gosti u Belom dvoru. Dobili smo zlatne satove, fotografisali se i onda je neko pitao da nam se svima potpiše. Ja sam imao vozačku dozvolu, bez potpisa vozača i zamolim ga da mi tu stavi autogram. On me pogleda, uzme dozvolu, usliši mi molbu. "E, sad neka neko proba da me zaustavi", kažem, a predsednik će: "Misliš da će ti verovati da sam se ja potpisao"...

Medalje naše košarke

Takmičenje                 Z          S           B        Ukupno

Olimpijske igre            1          5           1             7
Svetsko prvenstvo      5          4           2            11
Prvenstvo Evrope       8          7           4            19
Univerzijada                4          2           3             9
Mediteranske igre       5          2           2             9
UKUPNO                   23        20         12           55


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online