Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
17:50
Vestionline, Tanjug A

NLB: Počinje borba za šampionski pehar

Završni turnir Jadranske lige počinje polufinalnim duelom između branioca trofeja Partizana i vršačkog Hemofarma od 17,15 časova, dok će se drugi finalista birati između domaćina Cibone i ekipe Olimpije.

Završni turnir devetog izdanja regionalne NLB lige, koji će biti održan od 23. do 25. aprila u Zagrebu, predstavljaće žestoki okršaj tri renomirana evroligaša (Partizana, Cibone Olimpije) i vršačkog Hemofarma, koji je tokom poslednje decenije izrastao u jednog od najuspešnijih učesnika Evrokupa.

Aktuelni regionalni prvak Partizan, boriće se za četvri šampionski prsten, Olimpija i Hemofarm za drugi, a Cibona za prvi trofej u istoriji tog takmičenja.

Pehar čeka šampiona regionalne NLB lige

"Crno-beli" su doputovali u Zagreb puni smapopuzdanja, iako su tokom ligaškog dela gledali u leđa zagrebačkoj Ciboni, koju u dva meča nisu uspeli da dobiju. Najtrofejniji srpski klub će, međutim, pre eventualnog finala sa "vukovima" imati žestoki polufinalni okršaj sa Hemofarmom.

Vrščani igraju sve bolje kako sezona odmiče, a i pehovi sa povredama, za razliku od prethodnih meseci, u posednje vreme ih zaobilaze. Nakon tri tesna i bolna poraza od Beograđana, pred deset dana najzad su u domaćem šampionatu uspeli da na svom terenu savladaju tim Duška Vujoševića sa 74:72.

"Hemofarm nas je zasluženo pobedio u Superligi, ali će duel sa njima u Zagrebu biti potpuno drugačija utakmica", istakao je centar "crno-belih" Aleskandara Marić, koji smatra da se radi o dve po kvalitetu "veoma izjednačene ekipe".

Svi u Partizanovom taboru ističu da im je najvažnija prva sledeća utakmica, iako je pred njima u završnici sezone fajnal for u Parizu i borba za devetu uzastopnu, a ukupno 17. titulu državnog prvaka.

Osim osvajanja još jednog trofeja i pokušaja da se pehar podigne na "bunjištu" najvećeg rivala u regionu, Cibone, veliki motiv za trenera Duško Vujoševića i njegove učenike predstavlja i podatak da bi u slučaju još jednog trijumfa u nedelju podigli deseti uzastopni pehar u svim domaćim i regionalnim takmičenjima.

"Došli smo do dva F4 ove sezone, ali ovo vreme pred F4 smo iskoristili da sanjamo o tome kako ćemo da uspemo i napravimo rezultat. Kada se vratite u realnost, onda vidite da to nisu snovi koji su već realizovani. Kao i svi učesnici, i mi ćemo dati sve od sebe da pokušamo da te snove pretvorimo u realnost i imamo karakter da to i uradimo. Sa druge strane, sve ekipe koje su došle do ove pozicije, koja je kruna sezone, imaju svoj kvalitet. Svako ima po 25 odsto šansi, kao i mi. Sutra igramo protiv ekipe koja ima veoma veliki kvalitet", rekao je Vujošević.

Jedini trofej u klupskoj istoriji Hemofarm je osvojio 2005. godine, kada je u Beogradu u finalu Jadranske lige ubedljivo savaldao tim Partizana. Od tada su Vrščani i Beograđani odigrali mnogo značajnih utakmica i nekoliko finala, ali je po pravilu pehar odlazio u ruke kapitena Partizana i nekadašnjeg prvotimca Hemofarma Petra Božića.

U Zagrebu će izabranici Željka Lukajića pokušati da se nakon pola decenije domognu šampionskog prstena, a glavni aduti biće im reprezentatvni trio koji čine Stefan Marković, Milan Mačvan i Boban Marjanović.

"Bratstvo i jedinstvo"

 

Hrvatski mediji, elektronski i štampani, posvetili su dosta pažnje predstojećem F4 NBL lige. Mahom pišu o Partizanu u superlativu i hvale trenera Duška Vujoševića na sva zvona. 

Beogradski crno-beli su dočekani kao najveće zvezde sa naglaskom da je u Zagreb došla ekipa koja će se za dve nedelje boriti za peha Evrope.

 

"Radujem se svakom dolasku u Zagreb. Nekada davno, dok je bavljenje košarkom za mene bio čisti oblik sreće, Zagreb je bio centar gde se stvarala istorija. Da nije bilo Zagreba i Beograda, istorija evropske košarke bila bi drugačija. Osećamo potpunu opuštenost i poverenje u naše domaćine Zagrebčane", rekao je Duško Vujošević.

Okršaj dva sprska predstavnika igra se sutra od 17,15 časova, dok će u drugom polufinalnom duelu (od 19,15) snage odmeriti hrvatski i slovenački giganti - Cibona i Olimpija.

Sjajne igre u ligaškom delu sezone i domaći teren učinili su da stručnjaci ulogu favorita dodele Zagrepčanima. Iako Cibona, po mišljenju mnogih, imao nešto slabije pojedince nego prošle godine, a finansijski problemi ozbiljno drmaju zagrebački toranj, utisak je da je trener Velimir Perasović upornim radom stvorio homogeni tim, kome je u Evroligi nedostajalo samo malo više vere u sebe da uđe u četvrtfinale.

Ozbiljnih problema tokom sezone imala je i ljubljanska Olimpija, koja već po tradiciji poslednjih godina nije pošteđena turbulencija. Trener Jurij Zdovc pokušaće da načini iznenađenje i nakon punih sedam osam godina vrati pehar u Ljubljanu. Navijači "zmajčeka" najviše se uzdaju u iskusne Vladu Ilijevskog i šašu Ožbolta i talentovanog Jaku Klobučara.


Pobednici polufinalnih utakmica sastaće se 25. aprila u finalu, koje počinje od 17,15 časova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online