Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.12.2013.
16:31
Vesti A

Srpski vikend u Evropi: Naši fudbaleri se nadavali golova

Mreže rivala tresli Matić i Sulejmani (Benfika), Mitrović (Anderleht), Tadić (Tvente), Šćepović i Lekić (Hihon), Perović (Manisa)...

Ponovo čovek odluke: Aleksandar Mitrović (Anderleht)

Kakav vikend za srpske fudbalere širom Evrope. Raspucali su se naši igrača kao retko kad. Golove su postizali u Španiji, Portugalu, Belgiji, Grčkoj, Engleskoj, Francuskoj, Turskoj...

Najefikasniji u sezoni
13 - S. Šćepović (Španija 2)
12 - M. Perović (Turska 2)
10 - D. Mrđa (Srbija)
10 - N. Komazec (BiH)
9 - A. Mitrović (Belgija)
8 - F. Đorđević (Nant)
7 - D. Tadić (Holandija)
7 - D. Lekić (Španija 2)
7 - E. Ademović (Makedonija)
7 - O. Đelmić (BiH)

U Hihonu ova priča ne važi samo za protekli vikend već čitave sezone. Srpski tandem Šćepović - Lekić toliko se osilio da je do sada postigao 20 golova, a svi ostali igrači Sporitnga 11. Stefan Šćepović je sa 13 golova (na 16 mečeva) prvi strelac Segunde, španske druge lige, dok je oporavljeni Dejan Lekić postigao sedam (na 12 mečeva). Njih dvojica su u nedelju maltene sami doneli pobedu Sportingu protiv Mirandesa (3:2).


Isto važi i za Marka Perovića u Turskoj. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Rada, postigao je sva tri gola u pobedi Manise protiv Balikešira (3:0) i ubedljivo je prvi strelac Druge lige Turske sa 12 golova (na 16 utakmica).


Za vikend su golgeterski bili raspoloženi i veterani, nekadašnji reprezentativci Nikola Žigić i Danijel Ljuboja. Prvo je 33-godišnji Žigić četvrtim golom u sezoni doprineo pobedi Birmingena u gostima protiv Bornmunta (2:0) u drugom rangu Engleske (Čempionšip) a onda je i dve godine stariji Ljuboja
golom iz jedanaesterca doneo pobedu Lansu na gostovanju Anžeru (2:1) u derbiju Lige 2 Francuske. I njemu je to bio četvrti prvenstveni gol u sezoni.


Ako će neko reći da ovo ipak nisu elitne lige Španije, Turske, Engleske i Francuske, onda kao adute vadimo supetalentovang Aleksandra Mitrovića, sjajnog Dušana Tadića i naravno, srpsku koloniju iz Benfike.

Dević i Nikolić van konkurencije
Van konkurencije u ovoj statističkoj kategoriji su fudbaleri koji su uzeli pasoše drugih država. Tako je, na primer, Marko Dević, rođeni Beograđanin, koji igra za ukrajinsku reprezentaciju, ove jeseni u dresu Metalista iz Harkova postigao 15 golova, dok je Srbin iz mađarske selekcije Nemanja Nikolić igrajući za Videoton ispalio 12 preciznih hitaca.

Lisabonski "orlovi" su za vikend gostovali Olhanenseu i neočekivano gubili sa 2:1 do 37. minuta kad je zvanično najbolji igrač portugalske lige, naš Nemanja Matić, pravim projektilom sa 18 metara najavio preokret koji je deset minuta kasnije za pobedu od 3:2 overio Miralem Sulejmani. Bivši igrač Ajaksa je samo minut ranije ušao u igru i postigao svoj prvi pogodak po dolasku u Portugal iz Holandije.


Preokret je režirao i Mitrović u Gentu gde je domaćin poveo protiv šampiona Belgije, da bi 19-godišnji srpski fudbaler u drugom poluvremenu najpre iznudio penal za izjednačenje, a onda efektnim udarcem glavom u 76. minutu doneo Anderlehtu pobedu od 2:1. Bio je to deveti gol u ligi bivšeg napadača Partizana.


Golove preko vikenda postigli su i Dušan Tadić, perfektan "slobodnjak" za potvrdu Tventeove pobede nad Den Hagom (3:1) u holandskoj Erediviziji i Zvonimir Vukić za PAOK u ubedljivom trijumfu protiv Kalonija (5:2) u Grčkoj. Tadiću je to bio sedmi pogodak u ligi, a Vukiću četvrti.

Postigli golove za vikend
Aleksandar Mitrović (Anderleht, Belgija) 1
Nemanja Matić (Benfika, Portugal) 1
Miralem Sulejmani (Benfika, Portugal) 1
Dušan Tadić (Tvente, Holandija) 1
Marko Šćepović (Hihon, Španija) 2
Dejan Lekić (Hihon, Španija) 1
Marko Perović (Manisa) 3
Nikola Žigić (Birmingem, Engleska) 1
Danijel ljuboja (Lans, Francuska) 1
Zvonimir Vukić (PAOK, Grčka) 1

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online