Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.05.2013.
12:42
M. Stojiljković - Vesti A

Na Vembli vodi šifra "Banjaluka"

Okružen svojim ljudima, među kojima su i naši Neven Subotić i Željko Buvač, fudbalski trener Jirgen Klop od prosečnog tima stvorio kandidata za šampiona Evrope.

Jirgen Klop

Kad neko četiri puta u sezoni igra protiv Real Madrida i na kraju izađe kao pobednik, onda je zaslužio ne samo da stigne do finala Lige šampiona, nego i da osvoji titulu prvaka Evrope. Ali, otom potom...

Pogotovo jer su samo sezonu ranije "žuto-crni" bili poslednji u grupi sa Arsenalom, Marsejom i Olimpijakosom. Međutim, Jirgen Klop, 45-godišnji trener Borusije, pokazao je da je naučio sve lekcije koje fudbal nosi sa sobom. Nekadašnji, ne previše talentovani fudbaler nemačkog niželigaša Rotvajsa, koga je u to vreme trenirao naš Dragoslav Stepanović, trenerski posao započeo je 2001. godine u Majncu, klubu u kome je završio igračku karijeru.


Počeo je skromno, od Cvajte, a onda kad je pokazao potencijal i stigao do Bundeslige, prešao je u Dortmund, u redove mnogo veće i ambicioznije Borusije. I uvek je sa sobom imao svoje ljude. I tada u Majncu i sada u Dortmundu, ne odvaja se od asistenta i prvog pomoćnika Željka Buvača, momka rodom iz Banjaluke, s kojim je najpre bio saigrač u Majncu, a sad i u stručnom štabu jednog od najpopularnijih nemačkih klubova. Čuvena je izjava predsednika Majnca, Haralda Štruca da je "Željko Buvač jednojajčani blizanac Jirgena Klopa", odnosno i leva i desna ruka tada trenera Majnca, a sad Borusije.


Naravno, tu je i Neven Subotić, još jedan momak rodom s one strane Drine, koga je put iz Banjaluke i Prnjavora vodio do Nemačke i Amerike, a onda umnogome zahvaljujući Klopu opet do Nemačke i Majnca. Tu su njih dvojica započeli uspešnu saradnju koja ih je u paketu odvela do Dortmunda. Neven je u međuvremenu postao reprezentativac Srbije i jedan od najcenjenijih defanzivaca u Nemačkoj, za koga se već nekoliko godina interesuju najbogatiji klubovi iz Engleske.


A Jirgen? Kad je došao za trenera Borusije ovaj klub je sezonu ranije promenio dvojicu trenera, nekadašnjeg partizanovca Jirgena Rebera i Tomasa Dola, te završio na više nego skromnom 13. mestu u Bundesligi. Klop je korak po korak vraćao Dortmund na mesto koje mu pripada i nemačkom fudbalu. Prve sezone bio je šesti, onda peti, pa dva puta uzastopno prvi. Prošlu sezonu zaokružio je duplom krunom. I to sve zajedno sa Željkom Buvačom, Nevenom Subotićem, ali i ostalim zaslužnim "vojnicima" Borusije: počev od golmana Romana Vajdenfelera, do Matsa Humelsa, Marsela Šmelcera, Sebastijana Kela, Svena Bendera, Ilkaja Gundogana, Marija Gecea, Kevina Groskrojca, Brazilca Santane, Marka Rojsa, Nurija Sahina, poljskog trilinga Lukaša Piščeka, Jakuba Blažikovskog i Roberta Levandovskog...


Po imenima svi oni su daleko iza "kraljevića" Kristijana Ronalda, Kake, Iguaina, Benzeme, Di Marije, Ćavija, Modrića, Ezila i Kedire, ali imena nikad nisu igrala fudbal. Zato je Borusija ove sezone dva puta pobedila Real u Dortmundu (2:1 i 4:1), a u Madridu igrala nerešeno (2:2) i u utorak u revanšu polufinala Lige šampiona izgubila (0:2).


Uostalom, većina momaka u Borusiji je najmanje četiri godine, neki i mnogo duže, pa je saradnja sa Jirgenom Klopom (i Željkom Buvačom), posle dve titule u Bundesligi i jednog DFB kupa Nemačke, sad krunisana plasmanom u Ligu šampiona. Kao kruna i nagrada velikog rada. I to na čuvenom londonskom Vembliju, jednom od najčuvenijih stadiona na planeti.


"Nikada ranije nisam bio na Vembliju. Mada, gledao sam tenis na Vimbldonu nekoliko puta", rekao je kroz smeh Jirgen Klop.
 

"Ovo je jedan od najlepših momenata u našim životima i sigurno je da u London ne idemo kao turisti. Nebitno mi je potpuno s kim ćemo igrati u finalu, ali svesni smo činjenice da nećemo biti favoriti. Na Vembliju će svi videti da mi nismo zadovoljni time što smo ušli u finale, već želimo da osvojimo trofej. Videćemo šta će biti, ali sigurno će to biti pravi spektakl", dodao je trener Borusije.


Za žuto-crne to će biti drugo finale Lige šampiona u istoriji. I te 1997. godine, kad su u Minhenu igrali protiv Juventusa, nisu bili favoriti protiv Zinedina Zidana, Kristijana Vijerija, našeg Vladimira Jugovića, Didije Dešampa, Alena Bokšića, Alesandra del Pjera i ostalih asova "stare dame", ali su na kraju osvojili veliki srebrni pehar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.05.2013. 12:58
Dortmund je grad koji ima nešto više od 500.000 ljudi, predješ ga peške za 20 minuta. I utuče Real. Nemačka medecina je najludja na svetu i slaže se sa srpskom. A Jirgen Klop kao da je sišao sa tenka, samo mu šapka fali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online