Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2019.
09:15 >> 11:48h
Vestionline A

Prevedite i Puju i Cicipasu "kao bosi po trnju": Finale je blokbaster Đoković - Nadal

Naš as, prvoplasirani na svetskoj listi, za 83 minuta sa 6:0, 6:2, 6:2 pregazio francuskog tenisera u polufinalu, u njihovom prvom međusobnom duelu.

Tanjug/AP
Pobednik i pregaženi: Đoković i Puj posle meča

Šta se zgodi kad su u dva meča s jedne strane mreže teniseri koji imaju nebrojeno učešća u polufinalu na turnirima za grend slem, a preko puta njih igrači koji su se prvi put domogli borbe za ulazak i u finale? Onda ovi drugi, osim ako to nije film naučne fantastike, stradaju kao bosi po trnju. 

Novak Đoković, vodeći na svetskoj listi, pregazio je Francuza Lukasa Puja (31. mesto) sa 6:0, 6:2, 6:2 za samo 83 minuta. Prethodnog dana španski as Rafael Nadal, prvi pratilac našeg tenisera, preslišao je senzacionalnog Grka Stefanosa Cicipasa (15) sa 6:2, 6:4, 6:0 za 106 minuta. Suma sumarum - u nedelju pre podne po našem, bićemo svedoci 53. međusobnog duela dva div-junaka moderne teniske igre.

Biće to njihov rekordni 25. susret u kojem se odlučuje o trofeju na ATP turu. Španac sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom ima 24 takva okršaja, a Đoković s njim 19, koliko i s Britancem Endijem Marejem, što je treći niz u eri profesionalizma.

Đoković je protiv Puja radio štagod da je poželeo, a francuski teniser, očaran veličinom meča i sjajem protivnika, sve što poželeo nije. Statistički to izgleda ovako: naš as je imao samo pet grešaka, a njegov protivnik 27, Francuzu nije dopušteno ni da se ponada brejku na servis našeg asa, koji je od 12 prilika za gem na servis suparniika realizovao sedam, u asovima 6:3, u dvostrukim servis-greškama 0:3, u ukupno poena 83:44... Prevlast na delu.

III set

6:2 - Meč je trajao ni sat i po (1.23). Posle 15:40 Đoković je iskoristio drugu gem, set i meč loptu.

5:2 - Šta reći?

4:2 - Puj osvaja gem bez izgubljenog poena.

4:1 - I opet potvrđeni brejk gemom bez izgubljenog poena na servis. Puj ne zna šta ga je snašlo u melburnsko veče.

3:1 - Prvu priliku za brejk i u trećem setu Đoković je pretočio u gem. Posle 40:40 sledeća dva poena su bile Pujove greške. Ukupno ih ima 22, naš as - samo tri.

Meč prati Ana Ivanović, finalistkinja u Melburnu 2008 (poraz protiv Ruskinje Marije Šarapove), u godini u kojoj je osvojila svoj jedini grend slem trofej, na Rolan Garosu.

2:1 - Nema zebnje, nema šanse za Puja ni za brejk-priliku. Đoković osvaja gem bez izgubljenog poena.

1:1 - Kao i u drugom setu, kada je osvojio prvi gem na meču, francuski teniser kreće s izjednačenjem.

1:0 - Posle 30:30 Pujove greške i iz bekhenda i iz forhenda.

EPA-EFE
Đoković na predahu u duelu s francuskim igračem

II set

6:2 - Traje Đokovićeva prevlast na terenu. Puj je na svoj servis imao 40:30, a zatim nije osvojio ni poen. Naš as ga je priterao da načini tri greške uzastopce.

5:2 - Još jedan Novakov gem bez izgubljenog poena na servis.

4:2 - Ponovo pljesak nadahnuća Puju na stadionu "Rod Lejver". Pri 15:15 Đoković je imao zicer na mreži, ali je njegov loš volej završio u nju. To je bila tek druga njegova greška, a Francuz ih ima 14.

4:1 - Kao i kada je načinio prvi brejk u prvom setu, naš as ga potvrđuje na svoj servis bez izgubljenog poena.

3:1 - Evo prvog Đokovićevog brejka u drugom setu. Na 30:40 Puj je imao dvostruku servis-grešku, treću u meču.

2:1 - Puj je uspeo da osvoji dva poena, ali ne i da ugrozi Đokovićev servis gem. Publika, čini se, priželjkuje buđenje francuskog tenisera.

1:1 - Najzad gem uzima i Puj. To je propraćeno gromkim aplauzom ohrabrenja iz gledališta.

1:0 - Broje se za sada samo Đokovićevi gemovi.

EPA>-EFE
Morezmo (druga zdesna gore) u Pujovom boksu

I set

6:0 - Đokovićeva klasa i iskustvo su došli do punog izražaja u prvom setu. Setimo se da je sa 6:0 krenuo i u polufinalu na Ju-Es openu 2016. protiv Hrvata Marina Čilića. Sledeća dva su mu pripala sa 6:1, 6:2. U finalu je pao Federer.

5:0 - Naš as potpuno kontroliše igru. Za sada ima i četiri asa. Izgubio je samo tri poena kad mu je prvi servis bio tačan (10-13). na drugi ima 3 od 3.

4:0 - Dok Puj i dalje traži sebe u prvom polufinalu u karijeri, Đoković već ima dva brejka prednosti.

3:0 - Đokovićev početak u stilu velikog favorita. Još jedan as i gem bez izgubljenog poena.

2:0 - Evo i brejka. Đoković je prvo imao dve brejk prilike (15:40), a Puj se spasao dobrim servisima. Jedan poen je dugo trajao. Naš as ga je završio sjajnim udarcem uz samu liniju. Poslednji poen bila je dvostruka servis-greška francuskog igrača. 

1:0 - Igralo se na razliku. Đoković je krenuo asom, a Puj je s dva vinera iz forhenda stekao 15:30. Naš as je zatim imao još jedan as-poen.

Meč je počeo

Lukas Puj (24), koji je treći je "reket" Francuske (Rišar Gaske je na 26. mestu, a Žil Simon na 30), jedna je od senzacija ovogodišnjeg turnira u Melburnu. Prevazišao je sebe. Do sada mu je najdalji domet na turnirima za grend slem bio četvrtfinale na Vimbldonu i na Ju-Es openu, oba puta 2016, a na australijskom openu nikada nije prošao prvo kolo (2014-18). Izgleda da već daje plodove saradnja s proslavljenom francuskom teniserkom Ameli Morezmo, koja mu je odnedavno trener-mentor.

Dok je Morezmo bila trener Britanca Endija Mareja (jun 2014-maj 2016), Đoković se s njim sastao 13 puta, a savladao ga je u 11 okršaja, dvaput i u finalu u Melburnu.

Po žrebu, njegov susret s Đokovićem bio je moguć i na Flašing Medouzu pre tri godine, ali je izgubio u četvrtfinalu od sunarodnika Gaela Monfisa, koji je zatim postao još jedan francuski igrač u pobedničkoj niski našeg asa protiv tenisera iz te zemlje.

Posle poraza protiv Žoa Vilfrida Conge u četvrtfinalu Australija opena 2010. Đoković se 27 puta sastao s francuskim teniserima na turnirima za grend slem. Svima je redom uzeo meru, na kraju i Congi u drugom kolu sada. Od tih 27 mečava 21 su bile pobede s 3:0 u setovima. 

Pobednika u finalu u nedelju čeka španski as Rafael Nadal, koji je u polufinalu pregazio senzacionalnog Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:2, 6:4, 6:0.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online