Petak 25.01.2019.
09:15 >> 11:48h
Vestionline

Prevedite i Puju i Cicipasu "kao bosi po trnju": Finale je blokbaster Đoković - Nadal

Tanjug/AP
Pobednik i pregaženi: Đoković i Puj posle meča

Šta se zgodi kad su u dva meča s jedne strane mreže teniseri koji imaju nebrojeno učešća u polufinalu na turnirima za grend slem, a preko puta njih igrači koji su se prvi put domogli borbe za ulazak i u finale? Onda ovi drugi, osim ako to nije film naučne fantastike, stradaju kao bosi po trnju. 

Novak Đoković, vodeći na svetskoj listi, pregazio je Francuza Lukasa Puja (31. mesto) sa 6:0, 6:2, 6:2 za samo 83 minuta. Prethodnog dana španski as Rafael Nadal, prvi pratilac našeg tenisera, preslišao je senzacionalnog Grka Stefanosa Cicipasa (15) sa 6:2, 6:4, 6:0 za 106 minuta. Suma sumarum - u nedelju pre podne po našem, bićemo svedoci 53. međusobnog duela dva div-junaka moderne teniske igre.

Biće to njihov rekordni 25. susret u kojem se odlučuje o trofeju na ATP turu. Španac sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom ima 24 takva okršaja, a Đoković s njim 19, koliko i s Britancem Endijem Marejem, što je treći niz u eri profesionalizma.

Đoković je protiv Puja radio štagod da je poželeo, a francuski teniser, očaran veličinom meča i sjajem protivnika, sve što poželeo nije. Statistički to izgleda ovako: naš as je imao samo pet grešaka, a njegov protivnik 27, Francuzu nije dopušteno ni da se ponada brejku na servis našeg asa, koji je od 12 prilika za gem na servis suparniika realizovao sedam, u asovima 6:3, u dvostrukim servis-greškama 0:3, u ukupno poena 83:44... Prevlast na delu.

III set

6:2 - Meč je trajao ni sat i po (1.23). Posle 15:40 Đoković je iskoristio drugu gem, set i meč loptu.

5:2 - Šta reći?

4:2 - Puj osvaja gem bez izgubljenog poena.

4:1 - I opet potvrđeni brejk gemom bez izgubljenog poena na servis. Puj ne zna šta ga je snašlo u melburnsko veče.

3:1 - Prvu priliku za brejk i u trećem setu Đoković je pretočio u gem. Posle 40:40 sledeća dva poena su bile Pujove greške. Ukupno ih ima 22, naš as - samo tri.

Meč prati Ana Ivanović, finalistkinja u Melburnu 2008 (poraz protiv Ruskinje Marije Šarapove), u godini u kojoj je osvojila svoj jedini grend slem trofej, na Rolan Garosu.

2:1 - Nema zebnje, nema šanse za Puja ni za brejk-priliku. Đoković osvaja gem bez izgubljenog poena.

1:1 - Kao i u drugom setu, kada je osvojio prvi gem na meču, francuski teniser kreće s izjednačenjem.

1:0 - Posle 30:30 Pujove greške i iz bekhenda i iz forhenda.

EPA-EFE
Đoković na predahu u duelu s francuskim igračem

II set

6:2 - Traje Đokovićeva prevlast na terenu. Puj je na svoj servis imao 40:30, a zatim nije osvojio ni poen. Naš as ga je priterao da načini tri greške uzastopce.

5:2 - Još jedan Novakov gem bez izgubljenog poena na servis.

4:2 - Ponovo pljesak nadahnuća Puju na stadionu "Rod Lejver". Pri 15:15 Đoković je imao zicer na mreži, ali je njegov loš volej završio u nju. To je bila tek druga njegova greška, a Francuz ih ima 14.

4:1 - Kao i kada je načinio prvi brejk u prvom setu, naš as ga potvrđuje na svoj servis bez izgubljenog poena.

3:1 - Evo prvog Đokovićevog brejka u drugom setu. Na 30:40 Puj je imao dvostruku servis-grešku, treću u meču.

2:1 - Puj je uspeo da osvoji dva poena, ali ne i da ugrozi Đokovićev servis gem. Publika, čini se, priželjkuje buđenje francuskog tenisera.

1:1 - Najzad gem uzima i Puj. To je propraćeno gromkim aplauzom ohrabrenja iz gledališta.

1:0 - Broje se za sada samo Đokovićevi gemovi.

EPA>-EFE
Morezmo (druga zdesna gore) u Pujovom boksu

I set

6:0 - Đokovićeva klasa i iskustvo su došli do punog izražaja u prvom setu. Setimo se da je sa 6:0 krenuo i u polufinalu na Ju-Es openu 2016. protiv Hrvata Marina Čilića. Sledeća dva su mu pripala sa 6:1, 6:2. U finalu je pao Federer.

5:0 - Naš as potpuno kontroliše igru. Za sada ima i četiri asa. Izgubio je samo tri poena kad mu je prvi servis bio tačan (10-13). na drugi ima 3 od 3.

4:0 - Dok Puj i dalje traži sebe u prvom polufinalu u karijeri, Đoković već ima dva brejka prednosti.

3:0 - Đokovićev početak u stilu velikog favorita. Još jedan as i gem bez izgubljenog poena.

2:0 - Evo i brejka. Đoković je prvo imao dve brejk prilike (15:40), a Puj se spasao dobrim servisima. Jedan poen je dugo trajao. Naš as ga je završio sjajnim udarcem uz samu liniju. Poslednji poen bila je dvostruka servis-greška francuskog igrača. 

1:0 - Igralo se na razliku. Đoković je krenuo asom, a Puj je s dva vinera iz forhenda stekao 15:30. Naš as je zatim imao još jedan as-poen.

Meč je počeo

Lukas Puj (24), koji je treći je "reket" Francuske (Rišar Gaske je na 26. mestu, a Žil Simon na 30), jedna je od senzacija ovogodišnjeg turnira u Melburnu. Prevazišao je sebe. Do sada mu je najdalji domet na turnirima za grend slem bio četvrtfinale na Vimbldonu i na Ju-Es openu, oba puta 2016, a na australijskom openu nikada nije prošao prvo kolo (2014-18). Izgleda da već daje plodove saradnja s proslavljenom francuskom teniserkom Ameli Morezmo, koja mu je odnedavno trener-mentor.

Dok je Morezmo bila trener Britanca Endija Mareja (jun 2014-maj 2016), Đoković se s njim sastao 13 puta, a savladao ga je u 11 okršaja, dvaput i u finalu u Melburnu.

Po žrebu, njegov susret s Đokovićem bio je moguć i na Flašing Medouzu pre tri godine, ali je izgubio u četvrtfinalu od sunarodnika Gaela Monfisa, koji je zatim postao još jedan francuski igrač u pobedničkoj niski našeg asa protiv tenisera iz te zemlje.

Posle poraza protiv Žoa Vilfrida Conge u četvrtfinalu Australija opena 2010. Đoković se 27 puta sastao s francuskim teniserima na turnirima za grend slem. Svima je redom uzeo meru, na kraju i Congi u drugom kolu sada. Od tih 27 mečava 21 su bile pobede s 3:0 u setovima. 

Pobednika u finalu u nedelju čeka španski as Rafael Nadal, koji je u polufinalu pregazio senzacionalnog Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:2, 6:4, 6:0.

2024 © - Vesti online