Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2019.
08:57 >> 11:58h
Vestionline A

Đoković je za Krugera teniski Novicki: Drugo kolo, a već Conga

Naš as, koji je usmeren na rekordni sedmi trijumf na prvom turniru za grend slem u sezoni, i 13. put uzastoce kreće u Melburnu s maksimalnih 3:0, a tako je bilo i protiv Amerikanca Mičela Krugera - 6:3, 6:2, 6:2.

EPA-EFE
Đoković u "melburnskom moru"

On jeste Kruger, ali kada je, domogavši se posle četvrtog pokušaja u kvalifikacijama najzad i glavnog turnira u Melburnu, doznao da će mu prvi protivnik biti Novak Đoković, njemu je izgledalo da će se na tom meču naći kao potpuni autsajder u teniskom filmu strave i užasa, jer će preko puta sebe imati strašnog prvoplasiranog na svetskoj listi, glavnog favorita da još jednom podigne trofej za pobednika.  

Američki teniser (230. mesto), najlošije rangirani Đokovićev protivnik ikada na prvom turniru za grend slem u godini, uverio se da je šestostruki osvajač teniski Dirk Novicki, a to poređenje je zgodno jer je Kruger rođen u Teksasu, živi u Dalasu i naravno da se divi nemačkom košarkaškom asu koji u 41. godini igra 20. sezonu za Maverikse. 

EPA-EFE
EPA/Ritchie Tongo
Krugeru nije vredelo ni što je zaplivao u plavetnilu igrališta

Đoković je pobedio, najvažnije štedeći snagu za ozbiljnije konkurente. Na Australija openu je on poklekao u prvom kolu samo u svoja prva dva učešća (2005. protiv Rusa Marata Safina, 2006. protiv Amerikanca Pola Goldstejna), a nadalje, statsavajući u jednog od najboljih tenisera svih vremena, svih 13 mečeva na početku su mu pripali s 3:0. 

Sledeći rival mu je onaj koji u njemu budi najlepša sećanja na Australija open 2008. S Francuzom Žo Vilfrid Congom se tada sastao u finalu, a pobedivši ga uzeo je prvi od svojih 14 trofeja na četiri najvrednija turnira belog sporta. Conga, koji je kakvu-takvu utehu našao dve godine kasnije, savladavši našeg asa s 3:2 u četvrtfinalu, dugo se mučio s povredama pa se zato i strmoglavio na svetskoj listi.

Sa 177. mesta igra po takozvanoj posebnoj pozivnici organizatora za učešće. Zbog njegovog neslavnog plasmana je i moguć već u drugom kolu duel koji će se primiti s velikom pažnjom. 

U prvom kolu je pobedio Slovaka Martina Kližana (40) sa 6:4, 6:4, 7:6 (7:5). Ko u reprizi finala iz 2008. ode dalje, boriće se za ulazak u osminu finala s uspešnijim iz duela Japanca Tara Danijela (78) i Kanađanina Denisa Šapovalova (27).

EPA/Ritchie Tongo
Đoković je našim iseljenicima u Australiji banjski melem kao da su u Vrnjačkoj banji

III set

6:2 - Naš as je opravdao ulogu potpunog favorita

5:2 - Đoković će servirati za pobedu.

4:2 - Još vrlo malo deli Đokovića od proboja u drugo kolo gde je Francuz Žo Vilfrid Conga sledeći protivnik.

3:2 - Što propusti u prošlom gemu na Krugerov servis, Đoković dočeka u ovom. Načinio je brejk, iskoristivši drugu šansu. Jasno je pokazao i emociju trijumfa posle osvojenog poslednjeg poena.

2:2 - Posle dugog prethodnog gema Đoković ekspresno osvaja ovaj na svoj servis. Zabeležio je i šesti as.

1:2 - Gem s najviše neizvesnosti pripao je Krugeru. Bilo je devet izjednačenja, a Đoković nije iskoristio pet brejk-lopti.

EPA/Ritchie Tongo
"S verom u Noleta": poruka teniskom kralju od naših navijača koji su godinama stalni dekor u Melburnu
EPA/Lynn Bobo
Košnica na prvom večernjem meču dana na glavnom stadionu "Rod Lejver"

II set

6:2 - Kruger je tek smanjio prednost u drugom setu, ali je sledeći gem Đokoviću na njegov servis pripao bez izgubljenog poena.

Đokovićevi gosti među njegovim stručnim timom su i naš bivši fudbalski reprezentativac Dejan Stanković i Janko Tipsarević, koji je ispao u prvom kolu na prvom meču u Melburnu posle šest godina.

5:1 - Sve ide po planu.

4:1 - Đoković se ustremljuje ka vođstvu s 2:0 još jednim brejkom.

3:1 - Važno je održati brejk prednosti.

2:1 - Možda najbolji Krugerov servis gem do sada.

2:0 - Četvrtim asom udvostručena je prednost našeg asa na početku drugog seta.

1:0 - Kruger je spasao tri brejk-lopte, ali četvrtu nije uspeo. Đoković započinje drugi set na najbolji mogući način.

Tanjug/AP
Kruger na meču s Đokovićem

I set

6:3 - Gem je najduže trajao u prvom setu, Kruger je spasao jednu set-loptu, ali Đoković nastavlja tradiciju u Melburnu da mu u prvom kolu, posle poraza u prva dva učešća (2005-06) uvek pripadne prvi set. I ne samo to. U poslednjih 12 godina uvek je išao u drugo kolo s maksimalnih 3:0.

5:3 - Još jedan Đokovićev brejk

4:3 - Đoković osvaja gem uz jedan izgubljeni poen.

3:3 - Mogao je Đoković do još jednog brejka, ali se Kruger oporavio u gemu.

3:2 - Prvi "reket" sveta vraća stvari na svoje mesto.

Ako naš as, prvoplasirani na svetskoj listi, opravda ulogu potpunog favorita, sastaće se u drugom kolu s Francuzom Žo Vilfridom Congom (177), koga su povrede omele da ostane u vrhu pa se strmoglavio u plasmanu. Organizatori su mu dali takozvanu posebnu pozivnicu za učešće. U prvom kolu je pobedio Slovaka Martina Kližana (40) sa 6:4, 6:4, 7:6 (7:5). Dalje, u borbi za ulazak u osminu finala, rival bi bio uspešniji iz susreta Japanca Tara Danijela (78) i Kanađanina Denisa Šapovalova (27).

Tanjug/AP
Conga je bio odličan protiv Kližana

2:2 - Đokovića nije pokolebao izgubljeni gem na svoj servis. Odmah se revanširao suparniku istom merom.

1:2 - Prvi do brejka dolazi američki teniser. Imao je 40:15. Đoković je prvu brejk-loptu spasao asom, a mogao je i drugu da je odabrao da pošalje forhend u nebranjeni deo polja. Međutim, dao je protivniku šansu da nastavi da igra, a onda je naš as sledeću loptu poslao u mrežu.

1:1 - Kruger osvaja prvi gem.

1:0 - Posle 40:0, Kruger je uzeo jedan poen, ali je sledeći opet pripao Đokoviću.

Kruger već ima tri meča na ovogodišnjem turniru budući da se prvi put na Australija open probio iz kvalkifikacija. Igrao ih je i u prethodne tri godine, ali je samo 2017. prošao prvo kolo.

Jedini put je učesnik na glavnom turniru bio pred domaćom publikom na Ju-Es openu lane. Posle uspeha u predtakmičenju izgubio je u prvom kolu od Španca Roberta Karbaljesa Baene, koga je Viktor Troicki juče savladao u Melburnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online