Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.10.2014.
13:30
S. Ban A

Pljusak loptastih munja

Dolinu reke Ind ne karakterišu raskošne palate i hramovi iz bogate kulturne prošlosti, već visoko organizovan urbanistički razvoj. Jedinstveni primer arhitektonske umetnosti pruža Mohendžo Daro, drevni grad prastanovnika Indije. Istraživači su 1921. godine otkrili ruševine ovog fantastičnog grada Izveštaj arheologa je više nego zbunjujući:

Arheološko nalazište: Ostaci grada Mohendžo Daro u 21. veku
 


"Mohendžo Daro je nekad bio cvetajući grad. Izgleda kao da je potekao sa neke table za crtanje nepoznatog futurističkog arhitekte. Začuđuje potpuno odsustvo uobičajene istočnjačke ornamentike. Ne zna se ko ga je izgradio. Teoretski, on ne bi trebalo da se nalazi na tlu Indije..."

U starom indijskom epu "Mahabharata" govori se, između ostalog, i o velelepnom gradu Mohendžo Darou (Brežuljak smrti, na hindu jeziku). Nestao je pod veoma tajanstvenim okolnostima. Na nebu se iznenada pojavilo zaslepljujuće svetlo, vazduh je snažno zastrujao, a zatim je usledila snažna eksplozija. Od visoke temperature okolne vode su proključale, a "ribe su izgledale kao pečene".

Umetničke radionice

Prvobitno kvadratnog oblika, Mohendžo Daro je imao 12 glavnih ulica sa kolovozima od nabijene zemlje. Ulice širine između devet i 14 metara delile su grad na dvanaest gradskih blokova. Jedanaest ulica su bile stambene i trgovačke četvrti, ispunjene standardizovanim kućama. Bilo je tu i prodavnica i umetničkih i zanatskih radionica.

Kao dokaz o tragičnom uništenju tog grada, naučnici su pronašli otopljeno kamenje i tragove požara. Na rastojanju od jednog kilometra sve građevine su potpuno razorene, a po položajima ljudskih skeleta može se pretpostaviti da se katastrofa dogodila u trenutku jer sve izgleda tako kao da su se stanovnici do poslednjeg trenutka opušteno kretali i obavljali svoje poslove.


Veličina katastrofe podseća na nuklearno razaranje. Međutim, teorija o nuklearnom ratu u vreme staroindijskih kultura u dolini reke Ind je neubedljiva. Osim što je neverovatno da su tada vladali takvom tehnologijom, teoriju negira i činjenica da na Brežuljku smrti nisu nađeni nikakvi tragovi radioaktivnosti. U staroindijskom epu se pominje invazija iz svemira. Zbog toga je nastala teorija o zastrašujućem pljusku loptastih munja što se u suštini smatra prirodnom katastrofom.


Naime, ustanovljeno je da u zemljinoj atmosferi, pod uticajem kosmičkih zraka i električnog polja, nastaju hemijski aktivne čestice. One su sposobne da se koncentrišu i slepe, slično grudvi snega, stvarajući na taj način lebdeće tvorevine u obliku kugli različitih dimenzija. Te fizičkohemijske tvorevine, kuglaste munje, nazvane su FHT.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Brežuljak smrti
ZVEZDE I MISTERIJE Sahara kao zagonetka
ZVEZDE I MISTERIJE Kosturi vanzemaljaca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online