Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Ovo su svi jezivi sastojci koji se nalaze u vašoj čaši vode

Ljudi su uglavnom napravljeni od vode, zbog čega se dešavaju neke dobre stvari u organizmu kada je pijemo - kao što je regulacija telesne temperature, održavanje vitalnosti mišića i zglobova, a pomaže i u filtriranju toksina koje gutamo ceo dan. Zato obično razmišljamo o vodi koju pijemo kao o najčistijoj supstanci koju unosimo u telo. Iako to može biti tačno, prema nauci, voda koju pijemo nije baš čista kao što to mislimo.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Skrveni hemijski elementi u vašoj čaši vode

Prošle godine, "Popular Science" je objavio forografiju o tome koji se hemisjki elementi kriju u prosečnoj čaši vode. Kao što već možda znate, voda iz česme koju koristimo, dolazi iz lokalnih reka, jezera, podzemnih voda, okeana i mora se prvo filtrirati da bi se smela piti. U postrojenjima za filtriranje vode, u proseku se vrše tri procesa koja pretvaraju prljavu vodu u čistu koju dalje smete da koristite za kuvanje, pranje i kupanje.

Prečišćena voda je zaštićena od strane EPA, ali kao stvarno uznemirujuća, ova fotografija vam pokazuje koji elementi ostaju u tragovima nakon filtriranja vode.

Evo koji su sve hemijski elementi skriveni u čaši vode

Neki od najgorih elemenata koji se nalaze u prečišćenoj vodi uključuju farmaceutske proizvode, jer kako popularna nauka tvrdi: "Sve od amoksicilina do brufena prolazi kroz reke i jezera koja nas snabdevaju vodom." Budući da "farmaceutski proizvodi samo zagađuju površinske vode na ekstremno niskim nivoima", podrazumeva se da nema potrebe za brigom, što nakon ove fotografije uopšte nije uverljivo.

Sledeća stavka o tragovima u vodi je so, koja se prirodno nalazi u vodi i čini se da nije tako loša, ali "Popular Science" tvrdi da "visoka koncentracija soli natrijum-magnezijum-sulfata, koja proizilazi iz pogrešne ili loše filtracije, možda ima ... laksativni efekat." 

Od štetnih elemenata koji se u tragovima nalaze u vodi, olovo izaziva vodeću zabrinutost jer "stari, metalni cevovodi mogu otpuštati ovaj potentni neurotoksin u vodu za piće". Deca koja konzumiraju olovo mogu razviti permanentne nedostatke u pažnji i učenju.

Voda može da sadrži i druge elemente loše po zdravlje, kao što je na primer bakar, "koji dolazi od starih cevi", ali za razliku od olova, bezbedan je za ljude na nivou od 1,3 miligrama po litru vode.

Još jedan element koji se nalazi u tragovima, a koji ne bi trebalo da izaziva bilo kakvu zabrinutost je hlor, koji se dodaje vodi kao dezinfekciono sredstvo i siguran je na niskim nivoima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online