Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
06:30
Vestionline A

Ove stvari su neprijatelji vitke linije

Kada se spomene reč metabolizam, verujemo da je istovremeno svima u glavi i reč mršavljenje. Ipak, metabolizam je mnogo više od gubljenja kilograma...

pixabay.com
Šećer izbacite, a jedite proteine

Ovo su neke stvari koje, verovatno, još ne znate o sporom metabolizmu, velikom neprijatelju vitke linije i lepog izgleda. 

1. Spor metabolizam 

Pod metabolizamom podrazumevamo sve hemijske reakcije koje se javljaju u našem telu, da bi nas održale u životu. On može biti brz i spor. Što je metabolizam brži, brže sagorevamo kalorije i obrnutno. Faktori koji, među ostalima, mogu da uspore metabolizam su preopterećena jetre, nakupljeni toksini, stres i razne upale, prenosi Index. 

2. Alkohol 

Ako je vaša jetra opterećena toksinima iz alkohola, to će svakako usporiti vaš metabolizam. 

3. Dijete 

Ako ne jedete dovoljno, vaš organizam dolazi u stanje gladi i zadržava kalorije i masnoće kao izvor goriva. Stalna dijeta će tako prouzrokovati spor metabolizam tokom vremena. Umerenost je ključ uspeha. 

4. Nije sve u kalorijama 

Uvek se usredsredite na kvalitet, a ne kvantitet kalorija koje unosite u organizam, jer nisu sve kalorije jednake. Kvalitetne kalorije imaće veliki uticaj na vaš metabolizam, zdravlje i težinu. 

5. Vitamin D 

Osim što podstiče dobro raspoloženje, vitamin D pomaže kod povećanja mišića koji su uključeni u gubitak kilograma. I brojna naučna istraživanja ukazuju na to da gojaznim osobama nedostaje upravo taj vitamin. 

6. Doručak ne podstiče metabolizam 

Kod ljudi koji jedu zdrav i uravnotežen doručak baš svakoga jutra, veća je verovatnoća da će doneti zdrave prehrambene odluke u danu koji je ispred njih. Takođe, istraživanja su potvrdila da povremeni post može i te kako da podstakne metabolizam. 

7. Dehidratacija 

Naše telo se oslanja na vodu, a dehidratacija ne samo da je veliki neprijatelj vitke linije, već i našeg izgleda. Ona može da smanji metabolizam za dva odsto tokom dana, što vam se možda ne čini mnogo. Ali kada to saberete u periodu od godinu dana, promenićete mišljenje. Zato uvek sa sobom nosite flašicu vode. 

8. Sve je u mišićima 

Brojna istraživanja dokazala su da, kako starimo i smanjujemo telesnu aktivnost, gubimo i mišićnu masu tri odsto za 10 godina. Takvo starenje počinje od 30. godine. Kada gubimo mišiće, naš metabolizam se prirodno usporava. 

To znači sledeće: budite aktivni najmanje tri puta nedeljno i u svaki trening uklopite vežbe snage. 

9. Vežbajte raznovrsno 

Ako želite što brži metabolizam, radite i kardio i vežbe snage. Bilo bi dobro da zapamtite da i aktivnosti niskog intenziteta, poput hodanja, takođe pomažu u ubrzavanju metabolizma i gubljenju kalorija. 

10. Kvalitetan san 

Nedostatak sna i te kako može da se poigra sa vašim hormonima, što dovodi do sporijeg metabolizma i porasta težine. Spavajte kvalitetno, bez toga je sav trud uzaludan. 

11. Jedite dovoljno proteina 

Jaja, meso, riba, mlečni proizvodi, mahunarke... Proteini povećavaju vašu energiju i ubrzavaju metabolizam, pa ih uključite u svaki obrok tokom dana. Oni pomažu i u očuvanju vaših mišića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online