Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
00:30
A. Vučićević - Vesti A

Lice je ogledalo zdravlja: Akne ispisuju dijagnozu

Bubuljice mogu da ukažu na probleme sa jajnicima, plućima, jetrom, crevima, srcem i visokim pritiskom

pixabay.com
Akne koje se javljaju na obrazima su često posledice problema sa respiratornim organima

Niko od nas ne voli da se probudi sa novom bubuljicom. One narušavaju izgled, otežavaju šminkanje damama, ali i često mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema. One na licu su najneprijatnije, a njihova pozicija može da vam kaže šta vam vaš organizam poručuje.

Ukoliko vam se učestalo javljaju bubuljice samo na bradi, ne bi bilo loše da posetite ginekologa. Na tom delu lica ukazuju najčešće na probleme sa jajnicima, ali i na druge ginekološke tegobe.

Takođe, mogu da znače da je reč o hormonskom disbalansu, pa bi bilo poželjno da tokom onih dana obezbedite svojoj koži više nege. Dobra je ideja da naparite lice čajem od kamilice.

Povezanost sa depresijom

Britanci su dokazali da postoji veza između akni i depresije. Osobe koje imaju problema sa aknama, gubitkom kose ili teške psorijaze, istovremeno, pate od najvišeg stepena depresije. Takođe, klinička depresija može stvoriti predispoziciju za akne, koje se pogoršavaju sa jačanjem psihičkih kriza.

Akne koje se javljaju na obrazima najčešće mogu da budu posledica problema sa respiratornim organima. Znak su tegoba sa plućima, alergije ali i zagađenosti vazduha koja otežava disanje. Pokušajte da održavate jastučnice i telefon čistim. Uglavnom, sve sa čime vaše lice dolazi u dodir.

Bubuljice na čelu nisu razlog za veliku brigu, ali ukoliko se učestalo javljaju, i to samo na tom delu lica, možda imate problem sa tankim crevom i probavom. Trudite se da jedete više povrća i voća, a pšenicu i orašaste plodove izbacite iz upotrebe.

Režim ishrane

Akne bi trebalo tretirati eteričnim uljima, kremama ili tinkturama. Trebalo bi da izbegavate vruća jela i unos tečnosti u toku obroka. Takođe, crna i bela kafa, beli hleb, šećer, alkohol i jako začinjena jela mogu samo da pogoršaju stanje. Umesto toga, u ishranu unesite paradajz, grožđe, pivski kvasac, artičoke, crveni luk, limun i neprerađene žitarice.

Jetra može biti ugrožena ukoliko su bubuljice napale vaš nos i predeo između očiju. Smanjite unos alkohola i masne hrane, pijte puno vode i čajeva. Pijte čaj od korena maslačka ili čička. One na vrhu nosa su, verovali ili ne, "alarm" da vas muči visok pritisak i imate srčane tegobe. Dobro razmislite o svom načinu ishrane i života. Probajte da se opustite u aktivnostima poput joge ili šetnje.

Pa ipak, pravila ne važe za sve. Kod nekih su akne uzrokovane znojem, šiškama, šeširima ili pogrešnim šamponom. Takođe, na pojavu akni mogu da utiču i kreme za lice, losioni, higijena, alergija, genetika i mnoge druge stvari. U svakom slučaju, ne gubite ništa ako probate da promenite neke loše navike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online