Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.02.2017.
03:30
mondo.rs, Vestionline A

Magični zeleni prah: Evo zbog čega treba da jedete konoplju

Proteinski prah konoplje je proizvod koji se dobija od semenki biljke Cannabis Sativa, koja je u narodu poznata kao industrijska konoplja. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, a teba ga konzumirati zbog...

pixabay.com
Višestruka korist od proteinskog praha konoplje

1. Bogat izvor proteina

Prah konoplje je poznat kao jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina, koji su nam neophodni za rast, izgradnju i obnovu tkiva, a naročito su korisni za mišiće i kosti. Proteini iz konoplje sadrže svih 20 aminokiselina, uključujući 10 esencijalnih aminokiselina koje ljudsko telo ne može samo da proizvede već ih mora osigurati putem hrane.

Kako se koristi

Preporučeni dnevni unos proteinskog praha konoplje je od jedne do dve čajne kašičice, tako što ćete ga dodati ceđenom soku, smutiju, šejku, ali i supama, čorbama, jogurtu. Dodajte ovaj prah namazu za palačinke, u puding, kolače...

2. Idealan odnos omega masnih kiselina

Posebnost proteinskog praha konoplje je i idealan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina. takođe, sadrži i brojne vitamine, pre svega B i E, kao i minerale: kalcijum, gvožđe,  manganom, cink, litijum i magnezijem.

3. Sadrži vlakna

Konoplja u prahu je bogata vlaknima, a ishrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, zatvora i bolesti organa za varenje.

4. Bez glutena

Proteinski prah konoplje je potpuno prirodan proizvod. Ne uzrokuje alergije, ne sadrži gluten i lako se vari.

5. Ublažava simptome PMS-a

Gama-linolenska kiseline (GLA), koja se nalazi u prahu konoplje, proizvodi prostaglandin koji smanjuje učinke prolaktina, koji je jedan od glavnih krivaca za teško podnošenje PMS simptoma. GLA doprinosi ublažava bol i osetljivost dojki, depresiju, nervozu i zadržavanje tečnosti.

6. Ublažava kožne bolesti i demenciju

Istraživanja su pokazala da je uravnotežen odnos omega 6 i omega 3 kiselina izuzetno koristan za one koji pate od atopijskog dermatitisa, tako da prah konoplje ublažava simptome ekcema i pomaže kod problema suve kože. Takođe, odlična je prevencija protiv demencije i Alchajmera.

I nemojte se bojati...

Industrijska konoplja (Cannabis sativa), za razliku od Indijske konoplje (Cannabis sativa - indica) ne sadrži psihoaktivnu tvar THC i nema omamljujuće delovanje.

7. Jača imunitet

Zahvaljujući omega kiselinama prah konoplje podstiče protok kiseonika do ćelija, što nas štiti od virusa, gljivičnih infekcija i bakterija.

8. Daje nam energiju

Masne kiseline pomažu telu da proizvede dvostruko više energije. Konoplja u prahu obiluje alfa, beta i gama globulinima - proteinima koji jačaju imunološki sistem i pomažu u održavanju energije i celokupnog zdravlja organizma, piše "Alternativa za vas".

9. Pomaže ako smo na dijeti

Konoplja u prahu je bogata vlaknima, koja stvaraju osećaj sitosti dugo nakon obroka. To ide u prilog onima koji žele da smršaju ili da održe stečenu kilažu. Unošenjem ove namirnice organizam dobija vrlo malo kalorija, a istovremeno i dovoljne količine potrebnih nutrijenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online