Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.07.2017.
06:30
Vestionline, mondo.rs A

Jabukovo sirće je jedna velika "zdrava" prevara

Jabukovo sirće preporučuje se u poslednje vreme zbog navodnog blagotvornog uticaja na zdravlje, može se pročitati da "popravlja" manje-više sve, da rešava probleme od dijabetesa, do onih sa viškom kilograma. Nažalost, svari nisu toliko jednostavne. Nikad nisu, zapravo.

pixabay.com
Da li i vi verujete u čudesnu moć jabukovog sirćeta?

Iako jabukovo sirće nije nezdravo, istina je prosta - nema nikakvog razloga da progutate supenu kašiku svakog jutra, ni uz čašu vode, ni bez nje.

Donosimo vam deset najraširenijih zabluda o jabukovom sirćetu u koje bi bilo bolje da prestanete da verujete jednom za svagda:

Podstiče rad imunog sistema

Redovna upotreba jabukovog sirćeta može pozitivno uticati na vaše opšte zdravstveno stanje, ali ne iz razloga u koje verujete. Ono se pravi dodavanjem odgovarajućih kultura bakterija i gljivica u sok od jabuke, i koristi se najčeše kao preliv za salate ili povrće.

Jabukovo sirće sadrži antioksidante koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i kognitivno propadanje. Ali, nije stvar u jabukovom sirćetu, kao što rekosmo, nego u antioksidantima. A postoje i mnogo bolji (i ukusniji) izvori antioksidanata, kao što su recimo voće i povrće. Dakle, za imunitet se pobrinite zdravom ishranom, a jabukovo sirće koristite u one svrhe u koje je namenjeno - kad pravite salate.

Pomaže nam da svarimo ugljene hidrate

Žalimo slučaj, ali jabukovo sirće ne daje vam "dozvolu" da konzumirate peciva i kolače u neograničenim količinama.

Jedna mala studija iz 2006, sprovedena na vrlo ograničenom uzorku ispitanika jeste ukazala na mogućnost da bi jabukovo sirće možda moglo da umanji posledice konzumiranja namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, ali pošto to nije i definitivno zaključeno, trebalo bi da se držite podalje od prerađenih šećera, a da sirće koristite za salatu, kao što rekosmo.

Topi masti

Studije sugerišu da sirćetna kiselina možda pomaže u usporavanju stvaranja masnih naslaga i pozitivno utiče na nivo holesterola, ali ne možete da se prepustite uživanju u pilećim krilcima i da očekujete da se desi magija ako uzmete kašiku jabukovog sirćeta.

Iako istraživanja kažu da bi ono moglo da pomogne, proveren i dokazan način da nivo holesterola održite u zdravim granicama i da izbegnete gomilanje kilograma je zdrava ishrana koja podrazumeva izbegavanje masne, pržene i prerađene hrane. Vrlo je jednostavno.

Snižava nivo šećera u krvi

Pa, može da pomogne, ali ako imate problem sa regulacijom šećera u krvi, nemojte se oslanjati na jabukovo sirće. Ima istraživanja koja su utvrdila da jabukovo sirće može donekle da ublaži skok šećera nakon obroka, ali ta istraživanja su vršena na pacovima... ne na ljudima.

Dijabetičari bi trebalo da budu prilično oprezni kad koriste sirće, pošto ono može uticati na dozu insulina koja im je potrebna nakon obroka. Kod zdravih ljudi, stabilan nivo šećera u krvi zavisi od ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Tako da koja kap jabukovog sirćeta neće izazvati značajne promene, ni pozitivne ni negativne.

Pomaže u mršavljenju

O, kako bi bilo dobro kad bi kašika ili čašica jabukovog sirćeta mogla da učini da se višak kilograma istopi... Ali, dobrodošli u realnost, to se neće desiti.

Studija koja je ukazivala da jabukovo sirće pomaže u mršavljenju bila je sprovedena na ljudima koji su već bili na redukovanom režimu ishrane. Dakle, malo je verovatno da je tu sirće bilo činilac koji množi i deli. Jedino što vam može pomoći da skinete višak kilograma su izbalansirana ishrana i vežbanje.

Ubija bakterije

To što jabukovo sirće sadrži kiselinu, po prirodi stvari, ne čini ga čudotvornim sredstvom protiv bakterija, niti mu daje moć da "detoksikuje" bilo koji viralan organ, kad smo već kod toga.

Antimikrobna svojstva jabukovog sirćeta pripisuju se produktima procesa fermentacije. Nauka ukazuje na smanjeni rizik od bolesti povezanih sa načinom ishrane, u slučaju korišćenja jabukovog sirćeta, ne od prehlada, infekcija i stomačnih tegoba izazvanih bakterijama i virusima.

Mnogo efikasnija preventiva protiv bolesti je dobra hidratacija, dobar san i ishrana bogata voćem i povrćem.

Umanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Zbog moguće veze sirćetne kiseline sa snižavanjem nivoa holesterola u krvi, jabukovo sirće može biti deo preventivnih mera protiv kardiovaskularnih bolesti, naročito protiv stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima. Ali, nema naučnih istraživanja koja su to nepobitno dokazala. Naučnici još nisu u potpunosti objasnili ulogu polifenola, antioskidanata koji se nalazi u ćelijama biljaka u sprečavanju oštećenja ćelija.

Šta bi bilo mudro? Pa, recimo, dodavanje jabukovog sirćeta ishrani bogatioj povrćem, jer ćete tako salate začiniti da budu ukusne, ali nećete koristiti gotove prelive koji su puni šećera i zasićenih masti. Sirće može da bude od koristi, ali nije lek, kakvim ga (sve češće) predstavljaju.

Deluje kao probiotik

Probiotsko delovanje jabukovog sirćeta je, u najbolju ruku, minimalno. Dobre bakterije se nalaze u tragovima, kao posledica procesa fermentacije, ali pošto nam je u najvećem broju slučajeva dostupno industrijsko jabukovo sirće, dakle, prerađeno, teško da ćete se okoristiti tim dobrim bakterijama.

Mnogo bolji izvori probiotskih kultura su jogurt i kombuha, recimo, piše portal Good Housekeeping.

Ako ga pijete svako jutro na prazan stomak, manje ćete jesti tokom dana

Nažalost, ni ovo nije istina. Odloženo gastričko pražnjenje na koje (kao mogućnost) ukazuju ispitivanja sprovedena na ograničenom uzorku, najverovatnije je prouzrokovano usporenim delovanjem digestivnih enzima u gastrointestinalnom traktu.

Ako jabukovo sirće pijete na prazan stomak, mnogo je veća šansa da ćete dobiti gorušicu, nego da nećete biti gladni satima. Dakle, nemojte to da radite. Mnogo pametnije je da se za doručak najedete kako treba, birajući namirnice koje su dobar izvor zdravih vlakana i proteina. To je jedini način da budete sigurni da nećete biti gladni sat vremena kasnije.

Leči sve

Ako volite jabukovo sirće toliko da ga koristite kao dodatak svim salatama, samo napred. Sirće sadrži nula kalorija, pojačava ukus i lepo se slaže uz većinu povrća koje koristimo za pripremanje salata. Ali, ako ga dodajete jelima samo zato što mislite da je zdravo, možete slobodno da prestanete da mučite sami sebe. Znate, sirće je ipak samo za salate, nije čudotvorni suplement koji leči "od svega, a naročito od zanoktica".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online