Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2016.
01:30
telegraf.rs A

Pojavile su vam se ovakve fleke od sunčanja? Saznajte koliko su opasne (FOTO)

Da li se i vama dešava da krajem leta koža vašeg lica i tela dobije neke neobjašnjive tamnije ili svetlije mrlje, koje ne možete ničim da uklonite? Evo u čemu je stvar, i zašto ste odjednom krenuli da ličite na leoparda.

 

Hideous #tineaversicolor on my forehead! Ridiculous anxiety today is not helping my #bodyimage

A photo posted by ballerinahannah on Jul 21, 2016 at 3:42am PDT

Par nedelja nakon svakog letovanja, ista priča. Ma koliko se trudili da što duže sačuvamo preplanulost, koža neminovno počinje da se peruta i ljušti, a koža polako vraća svoju aristokratsku put.

Ali, to nije toliko strašno, koliko je neprijatno kad nam se po licu i telu pojave pečati u smeđim i/ili beličastim nijansama, koje nikakvim ribanjem neće da se skinu, a protiv njih ne pomažu nikakve mazalice ni skupe kreme.

Nije ni čudo što im ne možemo ništa, jer su to na koži bukvalno naslage kvasca. U pitanju je oboljenje "tinea versicolor", koje izazivaju "malasseizia" gljivice.

Prava istina je da se ove gljivice u svakom trenutku nalaze na našoj koži, ali nikako ne valja kad one pod određenim uslovima "podivljaju" i krenu da se razmnožavaju kao lude.

 

A cardigan to match my skin color. #spotseverywhere #tineaversicolor

A photo posted by Amberlyn Comeaux (aecomeaux) on Jul 2, 2015 at 6:44am PDT

Idealna sredina za bujanje ovih gljivica jeste upravo koža koja je neprestano izložena vlazi i toploti, a posebno im kao hrana prijaju masnoće.

Sigurno sad već pogađate i sami da je kombinacija sunčanja, kremica i ulja, ali i plivanja u moru, jezeru, bazenu ili reci - savršeno stanište za "malasseizia" gljivice.

Zato, nije ni čudo što neki kad se vrate s letovanja više liče na leoparde, nego na ljudska bića.

Jednostavno, parče kože na kom su se nastanile gljivice, ne dozvoljava sunčevim zracima da dopru do kože, a samim tim ni da ona potamni.

Ipak, "tinea versicolor" nije stanje koje ćete tek tako zapatiti na letovanju, već je vrlo verovatno da ste gljivice imali i pre, samo što se niste sunčali, pa niste mogli ni da primetite razliku obolelog od zdravog tkiva.

Sve u svemu, savet je da se što pre obratite dermatologu, koji će vam propisati adekvatne antifungicidne masti.

Ako baš hoćete da poludite od svraba, koji ponekad može da se javi, možete ga ublažiti prirodnim uljima lavande, majčine dušice ili karanfilića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online