Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
03:30
Vestionline A

Pet životnih navika koje sprečavaju srčani udar

Najčešća vrsta srčanih oboljenja jeste bolest koronarnih arterija, koja može da dovede do infarkta. Polovina srčanih udara desi se iznenada, bez znakova upozorenja, a njih izaziva blokada u dotoku krvi do nekog dela srca.

wikipedia.org
Zdravim životom možemo da sprečimo infarkt

Ono što onemogućava dotok krvi jeste zakrčenje arterija, koje se medicinski naziva ateroskleroza. Naslage u arterijama formiraju krvni ugrušak, koji sprečava dotok krvi u srce, a ako se ovi ugrušci ne uklone na vreme, deo srčanog mišića će početi da odumire, što može dovesti do infarkta.

Međutim, stručnjaci su mnogo puta potvrdili da bi 5 promena u životnim navikama moglo da spreči čak 80% srčanih udara! Prema novoj studiji Instituta Karolinska, promena u određenim životnim navikama može drastično da smanji rizik od infarkta.

Pogledajte koje su 5 ključnih činjenica koje sprečavaju pojavu srčanog udara:

1. Zdrava ishrana

2. Fizička aktivnost (šetnja/vožnja bicikla 40 ili više minuta dnevno i vežbanje sat ili više nedeljno)

3. Održavanje zdravog obima struka

4. Umerena konzumacija alkohola (najviše 10-30 ml dnevno)

5. Izbegavanje duvana

Većina ljudi ne zna da su trans masti i rafinisani ugljeni hidrati mnogo štetniji od zasićenih masti.

Ova zabluda uticala je i na industriju proizvodnje hrane, koja je počela da proizvodi hranu niskog stepena masnoće i da zamenjuje zdrave zasićene masti štetnim trans mastima, rafinisanim šečerom i procesuiranom fruktozom.

Ovaj pristup je doveo do stalnog porasta gojaznosti i povećanja broja srčanih oboljenja.

Jedite što više možete sirove organske hrane, a ugljene hidrate iz žitarica zamenite velikom količinom povrća i organskim mesom.

Izbegnite da postanete deo statistike o infarktima

Najgore što možete da uradite sebi jeste da čekate da se pojave simptomi srčanog oboljenja da biste nešto preduzeli. Odmah preduzmite sledeće korake da biste zaštitili svoje srce i sprečili trajna oštećenja:

Izbegavajte sve vrste šećera ako ste otporni na insulin i leptin; jedite neprerađene zasićene životinjske masti; nemojte sedeti više od 3 sata dnevno; redovno vežbajte; unosite optimalnu količinu vitamina D; hodajte bosi po zemlji što češće možete; smanjite nivo stresa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online