Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.03.2015.
00:30
24.Sata.rs A

Kafa i cigarete? Evo zašto je to loša kombinacija!

Kafa genralno ne škodi vašem organizmu. S druge strane o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Da li ste se zapitali kako ove dve navike u kombinaciji utiču na vaše zdravlje?

Reuters
A čini vam se da uživate u ovoj kombinaciji?

Veće doze kafe vremenom mogu da smanje gustinu kostiju. Ipak, ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, ne treba da se plašite.

Šta se dešava u telu kada popijemo ovaj napitak? Kofeinu treba oko sat vremena da počne da deluje na vas (manje ako vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo obično traje od četiri do šest sati. S obzirom da je kofein stimulans, dosta ljudi pošto popiju kafu osete pojačanu budnost, krvni pritisak im skoči, a otkucaji srca se ubrzaju. Ukoliko preterujete sa kafom, vremenom ćete postati nervozni, neispavani, dehidrirani, umorni.

S druge strane kada udahnete dim cigarette, kažnjavate pluća katranom i mnogim drugim gasovima, kao što je ugljen monoksid. Nikotin utiče na centralni nervni sistem kao stimulans. Kada zapalite cigaretu, nivo šećera u krvi vam blago raste, zbog čega ćete osetiti trenutni priliv energije, ali ona će za čas nestati i onda ćete biti veoma umorni i nervozni, pa ćete ubrzo čeznuti za sledećom dozom.

Nikotin skuplja krvne sudove i ograničava protok krvi, što na duge staze može da dovede do oštećenja arterija. S obzirom da i muški i ženski orgazam zavisi od protoka krvi, nikotin utiče i na vaš seksualni život.

- Kafa u kombinaciji sa cigaretom nije dobra zato sto se na taj način zakiseljava organizam, a poenta je da uspostavimo acidobaznu ravnotežu organizma, pa je poželjno unositi alkalnije namirnice. Sama kafa čini da se organizam zakiseli, a ako na to dodamo i cigaretu, onda je kiselost još veća. Ukoliko smo ljubitelji kafe, a verujem da većina jeste, onda se preporučuje konzumiranje kafe pola sata posle doručka i pola sata posle ručka - rekla nam je nutricionista Gordana Đorđević.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. To ne zvuči baš najbolje. U kombinaciji, kafa i cigarete dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obe stvari.

Ukoliko želite da to sprečite, stručnjaci savetuju da počnete da vežbate ili da povećate intenzitet svojih treninga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online