Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.01.2015.
04:30
mondo.rs A

Vreme je za nove navike: Nisu baš prijatne, ali su odlične za zdravlje

Iako uživamo u tome da se ušuškamo u mekani krevet, "odvrnemo" grejanje kada je napolju hladno i obujemo ravne cipele, za zdravlje je bolje da uradimo suprotno. Vreme da usvojite neke nove navike, možda nisu najprijatnije, ali su dobre za zdravlje vašeg organizma.

ehow.com
Iako kažu da nervoza škodi, malo stresa nije na odmet

Malo stresa ne škodi

Uveliko se priča o tome kako stres škodi telu, što i jeste tačno ako ste dugo pod stresom. Međutim, one manje stresne situacije, poput kašnjenja na poslovni sastanak, "probijanje" nekog roka, na primer, okidač su za pozitivnu reakciju u telu. Profesor na Stenfordu, dr Firdaus Dabar kaže da male doze stresa jačaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv infekcija.

Bez "trčanja" u toalet

Ako potrčite u toalet čim osetite da vam se piški ili idete "za svaki slučaj", bešika će vam postati osetljivija. Kada je bešika puna tečnosti, šalje signal mozgu da je ispraznimo, ali ako piškite i kada nije puna, "navići" će da mozgu šalje signal ranije.

- Na taj način bešika postaje previše aktivna, što nije dobro - kaže urolog dr Zaki Almala iz bolnice u Birmingemu.

Previše tople prostorije su "no, no"

Visoka sobna temperatura mogući je krivac za sve veći broj gojaznih, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Londonu.

- Ishrana i fizička aktivnost najviše utiču na telesnu težinu, ali izloženost hladnoći povećava količinu takozvanih braon masti, koje pomažu sagorevanje kalorija - kaže dr Fiona Džonson.

Naravno da ne treba da se smrzavate, ali dovoljno je da dva sata dnevno provodite na temperaturi od 17 stepeni Celzijusovih, da bi se smanjila količina loših masti, a povećala količina dobrih.

youqueen.com
Probajte tuširanje hladnom vodom, da rv malo proradi

Kupanje hladnijom vodom

Za opuštanje napetih mišića, najbolje je tuširanje malo hladnijom vodom. Istraživanja pokazuju da je to najefektiniji način da umanjite bol u mišićima koji imate, na primer, posle napornog treninga. Međutim, malo hladnija voda povećaće i nivo endorfina, pa ćete biti srećniji.

Štikle su super

Ali ne one od 15 centimetara! Urolog Marija Ćeruto kaže da se nošenjem cipela sa štiklom od četiri, pet centimetara jačaju karlični mišići. Na taj način se sprečava i slabljenje bešike, koje za posledicu može imati mokrenje protiv vaše volje.

Tvrd dušek

Mekani dušek, koliko god vam se činili udobnijim, ne prate prirodnu zakrivljenost kičme, kažu stručnjaci.

- Položaj u kojem se nalazi kičma prilikom spavanja na mekom dušeku može da ošteti mišiće i nerve - kaže dr Semi Margo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online