Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.01.2015.
03:30
mondo.rs A

Evo zašto je bolje biti žena

Ko sledeći put pred vama kaže "slabiji pol" - odmah da dobije šamar. Delimično zahvaljujući zaštitnom efektu ženskih hormona, delimično zahvaljujući mudrijem izboru životnog stila, žene su, u najmanju ruku zdraviji, ako ne i jači pol. Kako god okrenete, "slabiji" nisu sigurno.

wahmresourcesite.com
Slabji pol? Nikako! Ipak je dobro biti žena

- Muškarci generalno manje pažnje posvećuju svom zdravlju, zbog mačo pristupa tipa 'što bih išao kod lekara, šta on zna - kaže dr Leonard Lihtenfeld iz Američkog udruženja za rak za portal Health. Evo, dakle, zašto treba da budete srećne što ste se rodile sa dva X hromozoma.

Žene duže žive

Ugasićete više rođendanskih svećica. Devojčica rođena 2012. u razvijenom delu sveta može da očekuje da će doživeti 81,2 godine, a dečak - 76,4. U Srbiji, žene žive u proseku 2,7 godina duže od muškaraca.

Veći prag bola

Bolje podnosite bol. Ideja da muškarci stoički podnose bol, dok su žene "plačljivice" nije zasnovana u realnosti. Žene zapravo imaju viši prag bola nego muškarci. U suprotnom, ne bi mogle da podnesu porođaj i donesu bebu na svet.

Manje obolevaju od raka glave i vrata

Izloženi ste nižem riziku od različitih tipova raka glave i vrata. Ovde je objašnjenje verovatno činjenica da žene, generalno, ipak manje i ređe puše i piju nego muškarci, što su faktori koji ozbiljno podižu rizik od ovih vrsta kancera.

muscleforlife.com
Salo na guzi i butinama da, ali oko struka ređe - tu ipak prednjače muškarci
 

Melanom

Niži rizik od melanoma posle 45. Melanom se prilično retko javlja u mladosti, a kad dođu rizične godine, žene su u prednosti. Verovatno zato što tokom života poštuju savete lekara o kremama za zaštitu od sunca, za razliku od muškaraca.

Čulo mirisa

Imate osetljivije čulo mirisa. Žene imaju i do 50 odsto više ćelija zaduženih za čulo mirisa nego muškarci.

Dobar holesterol

Imate viši nivo "dobrog" (HDL) holesterola. "Dobar" holesterol povezan je sa nižim rizikom od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uopšte. Za ovo možete da zahvalite estrogenu.

Bolje pamćenje

Bolje pamtite. Muškarci generalno uvek pamte slabije od žena iste starosne dobi. Možda zato vi znate kad je kome u familiji rođendan, a vaš partner jedva i vaš zapamti?

giglig.com
Još jedna stvar koja ženama ide u prilog: Srčane tegobe dolaze tek posle 50. godine
 

Alkoholizam

Manje su šanse da se odate alkoholu. Alkoholizam je dva puta češći kod muškaraca, jer njihovo telo prilikom konzumiranja alkohola luči više dopamina nego žensko, a to je snažno povezano sa osećajem zadovoljstva i razvijanjem zavisnosti.

Salo oko struka

Gomilate manje sala oko struka. Umesto da gunđate što se gojite u guzi i butinama, budite srećni što se ne gojite oko struka, jer to znači niži rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara…

Srčane tegobe

Problemi sa srcem dolaze tek posle 50. Imate dodatnih 10 bezbrižnih (kad je o kardiovaskularnim bolestima reč) godina u odnosu na muškarce. Za ovo zahvalite dobrom holesterolu, estrogenu i tome što se sve vreme trudite da živite zdravo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online