Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.10.2014.
08:00
tportal.hr A

Pogrešne stvari koje radimo kada smo bolesni

Kašljete, kijate, začepljen vam je nos, boli vas celo telo i jednostavno ste spremni učiniti bilo šta da bi vam bilo bolje? Neretko pokušavamo sve da se što pre rešimo prehlade ili gripa, a iako se možda u početku čini da određena tehnika pali, često nesvesno izazivamo suprotan učinak

Izbegnite uobičajene greške koje svi pravimo kad smo bolesni 

Pijete poveće količine lekova, stavljate kapi i stalno izduvavate nos i činite sve što možete da biste ozdravili što brže? Ali šta god činili, ništa vam neće pomoći da prehlada ili grip brže prođu - jednostavno trebate sebi dati vremena da se oporavite. A određeni lekovi koje sami sebi prepisujete mogu dodatno pogoršati situaciju, piše Yahoo Health.

Preterujete s lekovima za prehladu

Popili ste antihistamin, nali i petnaestak minuta kasnije osećate se loše? Pa zašto ne uzeti još jedan? Ili možda neki drugi lek? Ljudi ne znaju kada lek počinje delovati. Brojnim lekovima potrebno je naime najmanje 30 minuta do sat vremena da počnu delovati. Ali problem je to što su ljudi, kada su bolesni, vrlo često nestrpljivi, traže trenutno olakšanje pa misle da će veća doza lekova imati bolje djelovanje, kaže Veronika Nieto, profesorka na teksaškom univerzitetu A&M. Međutim kada preteramo s lekovima za prehladu, to može razviti celi niz novih simptoma ili pogoršati postojeće.

Na primer, zbog prevelike doze antihistamina možete se osećati pospano ili letargično, a poveća doza analgetika može dovesti do ozbiljnih kožnih reakcija i dugoročno do oštećenja jetre.

Prejako istresate nos

Kada vam curi nos, nekako vam se najlogičnije čini istresti ga. I da, u pravu ste, to će vam doneti trenutno olakšanje, ali istresanje nosa može uzrokovati dugoročne nevolje. Ako snažno tresete nos, sekret bi mogao otići u sinuse, što može produžiti proces ozdravljenja. Taj sekret može sadržati bakterije i viruse koji lako mogu ući u sinuse i izazvati infekciju, kaže dr. Džek Gvaltni, osnivač CommonCold.org. No ukoliko ne možete izdržati a da ne istresete nos, slobodno to učinite, ali svakako pripazite da prejako ne stisnete nozdrve. Tako možete smanjiti količinu sekreta koji će dospeti u sinuse.

Za vreme prehlade ili gripa pijete puno kafe i potišteni ste

Igranje uloge mučenika i odlaženje na posao baš i nije dobra ideja – osim što ćete zaraziti kolege, znatno duže će vam trebati da se oporavite. Kada ste bolesni, najbolje stvari za vas su odmor i dovoljna količina tečnosti. Osim toga, iscrpljenost nikako nemojte lečiti kafom i smatrati da će vam ona dati potrebnu energiju. Višak kofeina dodatno će dehidrirati telo i možda produžiti bolest za nekoliko dana. Zadnje što vam treba je to da zbog viška kofeina ne možete zaspati celu noć i da do jutra ležite budni u krevetu i tresete nos.

Bez razmišljanja posežete za antibioticima

Mnogi u ormariću s lekovima čuvaju preostale antibiotike od prošle bolesti i kada ih uhvate prehlada ili grip, posežu za njima. Premda vam se antibiotici mogu činiti kao sjajna alternativa odlasku lekaru, to zapravo nije dobra ideja ako imate grip ili prehladu jer antibiotici leče bakterijske infekcije, a ne virusne. Ukoliko pak dođe do infekcije sinusa, u tom slučaju antibiotici mogu biti dobar izbor. No tu se opet javlja pitanje doziranja, jer doza mora biti dosta velika da bi sprečilo širenje bakterijske kulture, stoga je dobro posaetovati se s lekarom.

Ignorišete uputstva na spreju za nos

Kada vam ništa ne može pomoći da se rešite začepljenog nosa, pomoći će vam sprejevi, alioni su dobro rešenje samo u kratkom roku. Krvne žile u nosu su naime natečene, a time i zauzimaju više mesta, što otežava disanje. Sprejevi za nos deluju tako da smanje oteklinu, no ako ne sledite uputstva na ambalaži i koristite ih duže od tri dana, izlažete se riziku od kontraefekta. Naime predugim korišćenjem sprejeva za nos može se izazvati upala te krvne žile mogu ponovno oteći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online