Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.11.2013.
08:00
lisa.rs A

Suvo voće - melem za vaše telo

Ne samo da je odlična (zdrava!) zamena za slatkiše, suvo voće ima i lekovita svojstva i predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija. Idealna užina!

Umesto čipsa i čokolade, ovo treba da bude na stolu
 

- Činija sa suvim voćem bi uvek trebalo da bude na stolu, kao odlična zamena za grickalice i slatkiše. Sušenjem, u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C. Pogotovo je dobar izbor pri stresnim situacijama, jer je bogato magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa koji nam hrane nervni sistem, i gvožđem koje nam daje vitalnost, objašnjava Lisina sagovornica dr Aleksandra Tošić.

Da vidimo zašta je koja suva voćka dobra i koliko je treba uzimati:

SUVE ŠLJIVE protiv opstipacije

Suva šljiva za opstipaciju, kajsija za normalan pritisak

Šest suvih šljiva (oko 50gr), raspoređenih u dve dnevne porcije, bolje i lakše ublažavaju zatvor nego laksativi. Suve šljive su bogate biljnim vlaknima, visokim procentom šećera sa samo malim tragovima masti. Imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.

SUVE KAJSIJE za dobar pritisak ali i za bivše pušače

Suve kajsije sadrže i do tri puta više kalijuma nego banane a so tek u tragovima. Zato su odlične za održavanje normalnog krvnog pritiska, jer kalijum ima i svojstvo diuretika. Kajsije se takođe proporučuju i osobama koje su prestale da puše, jer betakarotin u njima ublažava dejstvo štetnih sastojaka cigareta.

 

SUVE SMOKVE za anemične

Četiri suve smokve na dan čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koje štiti od anemije. Najbolji efekat postiže se ako smokve jedete pijući uz njih sok pomorandže. Naime, vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. Pored gvožđa, suva smokva je prepuna minerala: kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, kao i biljnih vlakana - idealno za obnavljenje vitalnosti celokupnog organizma.

BRUSNICA za "problematičnu" bešiku

Brusnica i suvo grožđe

Ako ste skloni upalama bešike, redovno jedite po šaku suvih brusnica. Naime, čak 20 posto žena ima problema sa upalom bešike i infekcijama mokraćnih puteva.

SUVO GROŽĐE za očuvanje koštane mase

Suvo grožđe je jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji dokazano smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi. U jogurt bogat kalcijumom stavite šaku suvog grožđa i dodajte malo oraha.

SUVE TREŠNJE za smanjenje upale

Antioksidans antocijanin koji se nalazi u trešnjama može biti koristan za niz upalnih procesa u telu, uključujući i artritis, giht, kao i upalu mišića nakon vežbanja. Istraživanja su pokazala da suve trešnje smanjuju upalu za 50 posto, a preporučena dnevna doza procenjuje se na pola šolje suvih trešanja dva puta dnevno.

URME za energiju i osećaj sitosti

Izvrsna alternativa slatkišima jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako pa duže vreme zadržavaju nivo energije, bez obzira na svoj intenzivno sladak ukus. Urme jedite sa proteinima (npr. šakom oraha), kako biste duže ostali siti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online