Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.03.2013.
08:00
Magazin A

Zašto je dobar hladan tuš?

Tuširanje hladnom vodom sigurno vam zvuči kao "nemoguća misija" zimi. Pročitajte sve dobrobiti hladne vode...možda ipak rešite da se malo "čeličite".

Ovako vam sigurno neće biti hladno
 

JAČA IMUNITET
Hladan tuš povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca i tako jača imunitet. Zbog toga je manje verovatno da ćete dobiti prehladu i grip, pa čak i neke oblike raka.

POBOLJŠAVA CIRKULACIJU
Dobra cirkulacija je ključna za celokupno zdravlje. Izmena tople i hladne vode tokom tuširanja poboljšava cirkulaciju jer dolazi do skupljanja i širenja krvnih sudova. To može da spreči hipertenziju, stvrdnjavanje arterija, pojavu proširenih vena, te pomoći da se osećate i izgledate bolje.

REGULIŠE TELESNU TEMPERATURU
Ako imate hronično hladne ruke i noge ili mislite da se previše znojite, pokušajte s hladnim tušem.

PODSTIČE MRŠAVLJENJE
Ubrzava metabolizam te aktivira sagoravanje masnih ćelija. Uočićete da lakše mršavite, te da je olakšan rast i oporavak mišićnog tkiva.

UBLAŽAVA DEPRESIJU
Hladna voda stimuliše "plavu tačku" u mozgu i podstiče proizvodnju noradrenalina, koji ublažava depresiju.

POBOLJŠAVA PROTOK LIMFE
Limfa odnosi toksične materije iz ćelija, a za dobar protok limfe potrebna je kontrakcija mišića. Hladni tuševi izazvaće kontrakciju celog tela. Limfedem u nogama i gležnjevima je čest znak slabe cirkulacije.

PRODUBLJUJE DISANJE

Ne preporučuje se nagla promena načina tuširanja. Drastične mere mogu izazvati previše stresa za vaše telo. Polako prilagodite temperaturu vode od prijatno tople, tople, mlake, hladne i vrlo hladne. Ili možete ostaviti hladnu vodu za poslednjih 30 sekundi tuširanja.

Dublje disanje pomaže u borbi protiv stresa i šoka. Ubrzava oporavak zbog iscrpljenosti i dokazano olakšava HOBP. Hronična opstruktivna bolest pluća je bolest pušača koju karakteriše smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve (opstrukcija) koje nije potpuno reverzibilno.

ODRŽAVA ZDRAVIM KOSU I KOŽU
Topla voda isušuje kožu, dok hladna zateže kožu i pore te podstiče sjaj kose. Koristan je za sprečavanje kožnih problema, kao što su akne, i pomaže u detoksikaciji.

POVEĆAVA ENERGIJU I PRUŽA DOBAR OSEĆAJ
Samuraji bi sebi svakog jutra izlili kantu hladne vode na glavu. Tako bi se brzo razbistrili i osećali snažnije.

POVEĆAVA PLODNOST
Hladan tuš podstiče proizvodnju hormona koji su korisni kad pokušavate da zatrudnite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online