Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2012.
08:00
Blic A

Kako smršati posle porođaja?

Uprkos sreći koju osećaju zbog rođenja zdravog, pravog i savršenog deteta koje se lepo razvija, mnoge porodilje pate zbog viška kilograma koji im je ostao nakon trudnoće. Nije ih lako skinuti, a naročito ne za kratko vreme, bez rigoroznih dijeta i iscrpljujućih vežbi koje lekari zabranjuju.

Uz redovne obroke, i izbegavanje pržene i pohovane hrane, lakše do lepše linije i zdravlja
 

Upravo iz tog razloga Jasna Anđelković, nutricionista i autorka sajta www.nadijeti.info, porodiljama preporučuje redovne obroke, tri glavna i dve užine, i izbegavanje pržene i pohovane hrane.


- Porodilje bi trebalo da jedu raznovrsne namirnice koje obiluju mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima. U njihovom jelovniku treba da bude dovoljno nemasnih mlečnih proizvoda i mesa, voća i povrća, naročito ako doje bebu - kaže Anđelkovićeva.

Hrana koju treba izbegavati

Neke namirnice utiču na ukus i miris mleka, pa ih treba izbegavati, kako beba ne bi počela da bojkotuje dojenje. Evo šta sve dojilje ne smeju da uzimaju:

* pomorandže, limun i grejpfrut
* biber i beli luk
* brokoli i karfiol
* pasulj i grašak
* pečurke
* gazirane napitke
* alkohol i cigarete

Ukoliko dete sisa, majka ne sme da bude gladna i nervozna jer će beba to svakako osetiti. Međutim, ne treba preterivati ni sa unosom praznih kalorija, kojima obiluju slatkiši i sokovi. Veoma je važno da unose dovoljno tečnosti, najbolje vode, kako zbog sebe tako i zbog bebe.

- Ako žele da posle porođaja smršaju brzo, žene treba da jedu kuvanu hranu ili namirnice ispečene na električnom roštilju, u foliji ili kesi za pečenje. Svakodnevno treba da jedu razne supe i čorbe od povrća, a idealno je da za pripremu salata umesto suncokretovog ulja koriste maslinovo ulje - savetuje Jasna Anđelković.


I dojenje troši kalorije

Brojna istraživanja pokazala su da žena koja doji troši oko 500 kalorija dnevno samo na stvaranje mleka, koliko se potroši ako trčite dva kilometra. Zato pojedini nutricionisti savetuju majkama da tokom dojenja unose dodatnih 500 kalorija na dan, što ne važi za žene koje su se u drugom stanju previše ugojile ili su bile gojazne i pre trudnoće. U njihovom slučaju dodatni unos kalorija treba da bude manji.


- S druge strane, mame koje ne doje lakše mršave jer ne moraju stalno da brinu da li unose dovoljno hrane i da li će imati dovoljno mleka za bebu. One ranije mogu početi da vežbaju, ali tek dva meseca posle porođaja jer je toliko vremena potrebno da se organizam oporavi. Veoma je važno da se žene ne opterećuju brojem kilograma koje treba da skinu i da imaju u vidu da im je za to potrebno najmanje šest meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online