Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.10.2012.
08:00
večernji.hr A

Obavezno jedite jabuke! Evo i zašto

Svi znamo da su jabuke zdrave. Tako nam od detinjstva govore, a da i ne znamo zašto su to sve jabuke dobre... Pročitajte zašto ovo supervoće morate da uvrstite u svoju ishranu

Supervoće koje morate uvrstiti u svoju ishranu: Imamo bar 8 argumenta
 

1. SITOST - Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna duže nego, na primer, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebalo da dobija dnevno između 25 i 40 grama.

2. LINIJA - Zbog ursolične kiseline koja se nalazi u kori jabuke, idealne su za mršavljenje ili održavanje težine. Istraživanje na miševima pokazalo je da ona podstiče trošenje masnoća, a potpomaže i gradnju mišića.

3. DISANJE - Antioksidans kvercetin (koji se nalazi u kori) pomaže kod poboljšanog rada pluća i disajnog sistema. U jednoj studiji se došlo do zaključka da su žene koje jedu puno jabuka znatno smanjile rizike da njihova deca obole od astme.

4. PREHLADA - C vitamin preko potreban za obnovu imunog sistema možete namiriti i iz jabuka. U prosečnoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, a to je 14 posto čovekovih dnevnih potreba.


5. RAK - Vlakna blagotvorno deluju na aktivnost creva. U jednoj studiji francuski naučnici su utvrdili da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka debelog creva. Triterpenoid, pak, potvrđeno smanjuje rizike od raka jetre i dojke.


6. DIJABETES - Antioksidans antocijanin iz jabuka prvi je na liniji u borbi protiv dijabetesa. Inače on je zaslužan za boje u voću i povrću - crvenu, plavu i ljubičastu.

7. HOLESTEROL - Pektin iz jabuka povezuje se s niskim holesterolom, odnosno sprečava njegovu apsorpciju. Telo podstiče da ga troši, a ne skladišti.


8. MOZAK - Jabuke mogu da utiču i i na moždanu aktivnost jer podstiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između nervnih ćelija – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja Alchajmerove bolesti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 16:16
A KOJU TO JABUKU DA JEDEMO GMO MISKOVICEVU ILI NASU STARU SORTU?
Ponedeljak 01.10.2012. 17:34
vit c za imuni sistem.. hm bese to nekad , stara skola ali vit C nije toliko bitan za boljji rad naseg odbrambenog sistema mnogo su vazniji vit A i Vit D, pogotovo vit D...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online