Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.07.2012.
08:00
24sata.info A

Bizarni viktorijanski saveti: Curi li vam nos? Onjušite smrdljivu čarapu

Iako se danas zna kako brzo i učinkovito izlečiti tegobe poput glavobolje ili prehlade, u viktorijansko vreme metode lečenja, sudeći prema savetima koje je u knjizi "Hints On Health From The Victorians" okupila Konstanca Mur, bile su ipak nešto drugačije.

Foto: Ilustracija
 

Dakle, ukoliko tražite neki lek protiv prehlade ili bola u želucu, ovi suludi saveti verovatno vam neće pomoći, ali bi mogli da vas nasmeju.

Bol u želucu

Učinkovit, brz i jednostavan način rešavanja ovog problema jest sledeći – uzmite prstohvat baruta i pomešajte s čašom tople vode pune sapunice. Popijte sadržaj i bolovi će nestati. Verovatno zato što ćete u vrlo kratkom vremenu sadržaj želuca isprazniti kroz usta.

Ćelavost

Iako postoje razni napici, pilule ili losioni koji su se i u davnim vremenima koristili za borbu protiv ćelavosti, viktorijanci smatraju kako je najučinkovitiji način ipak trljanje glavice luka na "kritična" mesta. Dakle, beli lukom protiv ćelavosti, suludim savetima protiv zdravog razuma.

Bolji san

Želite li da spavate bolje, duže i zdravije, sve što trebate da učinite jeste da spavate u vlažnoj odeći. Ali, bez brige, kasnije će vam se verovatno preporučiti i kakva dobra metoda pobeđivanja upale pluća.

Prevencija kolere

Svakako jedan od top saveta koji možete da dobijete u životu. Ukoliko ne želite da dobijete koleru, nemojte se bojati. Strah od kolere, navodno, povećava i mogućnost oboljevanja pa je najbolje ostati smiren i opušten.

Bol zbog rasta zuba

Ukoliko vaše dete ima bolove uzrokovane nicanjem zuba, najbolje što možete učiniti jeste da mu obesite mrtvu krticu oko vrata.

Kako izbeći depresiju?

Odgovor je, naravno, vrlo jednostavan - umerenim količinama opijuma. Navodno se, nakon smrti svog supruga, i sama kraljica Viktorija uverila u blagodet ove metode.

Groznica

Iako postoje mnogi jednostavni i prirodni lekovi protiv groznice, najbolji je onaj kada na telo čvrsto prislonite noge mrtvog pileta.

Preživljavanje deteta nakon rođenja

Sve što treba da učinite, ukoliko želite da vaše dete po rođenju ostane živo i po mogućnosti zdravo, jeste da se pobrinete da pre njegovoj dolaska na svet, doktor opere ruke i instrumente u ordinaciji. To će svakako sprečiti rizik od temperature, groznice i smrti.

Curenje nosa

Ukoliko vas muči ova tegoba, imate dva rešenja – njušenje smrdljive čarape ili veće količine soli. Po mogućnosti, nakon toga popijte vruć viski.

Ukoliko sve ovo propadne...

Dakle, pokušali ste sve kako biste se izlečili, ali ni jedna od metoda nije se pokazala učinkovitom. Ipak, razloga za zabrinutost nema. Rešenje je jednostavno – za pomoć se obratite Bogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 10:19
Najbolje je ono - beli luk na mesta bez kose.
Četvrtak 19.07.2012. 10:54
Bas je "ucinkovito" .. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online