Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.07.2012.
08:00
telegraf.rs A

Kako je moguće da žena bude trudna – a da to ni ne zna?

Prema međunarodno priznatoj studiji, ovaj redak i s naučne strane teško objašnjiv fenomen, da majka sve do samog porođaja ne sazna da je trudna, dešava se na svakih 7.225 trudnoća.

Foto: Ilustracija
 

Najčešće su u pitanju gojazne dame, koje su prevalile četrdesetu godinu života, i veruju da su svi simptomi zapravo znak menopauze i hormonskog disbalansa, kao posledice prekomerne telesne težine. Ipak, ima i određen broj tinejdžerki, koje, iz straha od osude, ali i nedovoljnog seksualnog obrazovanja, uspevaju same od sebe da sakriju bremenitost sve dok beba ne krene.

Rizici nesvesne trudnoće

Postoji nekoliko stvari koje potencijalno mogu ugroziti kako majku, tako i bebu. S obzirom na to da razvoj fetusa nije praćen, akušeri neće imati uvida u to koji je položaj zauzeo i kakvu vrstu porođaja bi trebalo izvesti. Ovo je posebno problem kada je u pitanju velika beba, te je primarna opcija carski rez.

Lekari ne mogu da znaju postoje li nekakve abnormalnosti i komplikacije. Posebno je to problem kod gojaznih trudnica, jer je kod njih neophodno pratiti promenu nivoa šećera u krvi i sve znake koji ukazuju na hipertenziju.

Takođe, same majke se ne čuvaju. Ne paze šta jedu, piju alkohol, puše, ne uzimaju folnu kiselinu i drugu neophodnu prenatalnu terapiju.

- U pitanju je ekstremna pojava, veoma retka, jer istina je da je veoma teško ne prepoznati sve znake koji upućuju na trudnoću. Nama lekarima dođe da se zapitamo da li su ove žene zaista u potpunosti nesvesne svega što se dešava sa njihovim telom, ali ponekad postoji sasvim logično objašnjenje. U pitanju su dame koje iz nekog razloga nisu dovoljno upućene u simptome graviditeta, kao što su izostanak menstruacije, osetljivost grudi, naduvenost, naglo gojenje, zatvor i mučnine – objašnjava doktorka Patriša Devin sa Kolumbija univerziteta.

Gojaznost kao takva može uticati na to da se u potpunosti poremeti menstrualni ciklus. U zavisnosti od položaja fetusa, moguće je bebine udarce iznutra pobrkati s neprijatnim gasovima.

Takođe, dešava se da žena nije emocionalno i mentalno spremna da ima dete. Posebno su devojčice koje ne žele da ostanu u drugom stanju u stanju da u potpunosti potisnu ideju o trudnoći. No, tu su i starije žene, koje već imaju porodicu i nisu psihološki spremne da imaju još jedno dete. Nije da one lažu o tome da ne znaju da su trudne, već jednostavno nemaju svest o tome šta im se događa.

Ispovest Amande Burger

Amerikanka Amanda Burger, majka jedanaestogodišnjeg sina, zajedno sa svojim suprugom veoma je želela da dobije još jednu bebu. Nisu se podvrgavali nikakvim posebnim tretmanima, niti su koristili kontraceptivna sredstva, već su pustili prirodi da obavi svoje, po principu „ako je suđeno, suđeno je“.

U jednom trenutku, ova žena iz Ajove osetila je neobične simptome i u periodu od nekoliko meseci uradila tri kućna testa na trudnoću. Svi su bili negativni. Nije imala nikakve mučnine, a nijednom nije osetila mrdanje svoje bebe u stomaku. Ono što je posebno bilo čudno jeste to da je imala prilično redovno krvarenje svakog meseca, iako je ono bilo nešto drugačije po kvalitetu nego klasična menstruacija. Tokom nesvesne trudnoće, Burgerova se ugojila svega desetak kilograma, a čak je i na bazen išla u bikiniju.

Kada je bila u trideset šestoj nedelji, dogodilo joj se da su je u 4 ujutro probudili neopisivi grčevi u stomaku, toliko jaki da nije mogla ni da ustane, a kamoli da hoda. Suprug ju je hitno prevezao u bolnicu, gde su je lekari poslali na ultrazvuk, sumnjajući na to da joj je puklo slepo crevo. Srećom, u skladu sa standardnim protokolom, urađen joj je i test na trudnoću. Čim je utvrđeno šta je u pitanju, prevežena je u porodilište gde je na svet donela zdravu devojčicu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.07.2012. 11:14
"- U pitanju je ekstremna pojava, veoma retka, jer istina је da je veoma teško ne prepoznati sve znake koji upućuju na trudnoću..." Ово можда јесте ретка појава и просто је немогуће да жена/девојка не провали бар неки од симптома трудноће (мучнина, повраћање, изостанак менструације, болне и повећане груди, померање бебе....).. Али, али, али.. Зато су Амери изгледа феномени у екстремним појавама.. они бре направили читаве емисије од овога.. тамо је изгледа свака трудноћа "екстремна"... ГЛУПОСТ НЕ ЗНА ЗА ГРАНИЦУ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online