Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2011.
08:00
lepotaizdravlje.rs A

Vežbanje: 5 najčešćih zabluda

Vežbanje je jedini pravi način uz pomoć kojeg možete da održavate telo gipkim, vitkim i vitalnim. Ali ima puno različitih vrsta rekreacije pa je bitno da odaberete onu koja će vam odgovarati.

Vežbom do zdravlja i vitke linije
 

Kako ne biste podlegli pogrešnim informacijama koje vas mogu obeshrabriti u vežbanju donosimo vam 5 najčešćih zabluda


1. Šetnja nije korisna kao trčanje

Zabluda: Trčeći ćete potrošiti više kalorija nego što biste potrošili šetajući

Istina: Pređu li trkač i šetač istu udaljenost, sagoreće približno istu količinu kalorija. Istraživanja su pokazala kako su trajanje i kontinuitet vežbanja bitniji od samog intenziteta treninga. Ako želite da postignete rezultate potpuno je svejedno kojim tempom ćete trenirati.


2. Vežbanje pojačava apetit

Zabluda: Vežbanje pojačava glad. Ako u teretani potrošite stotine kalorija, organizam će tražiti dodatni unos hrane.

Istina: Naprotiv, vežbanjem se postiže suprotni efekt, posebno kada je reč o rekreaciji. Trčite li ili hodate na otvorenom, a ne u klimatizovanom prostoru, visoka temperatura koju oslobađa telo prilikom rekreacije smanjuje apetit.
Ovo pravilo jedino ne vridi kod profesionalnih sportaša koji moraju da se pridržavaju posebnog režima ishrane. U oba slučaja potrebno je piti puno tečnosti.


3. Sve kalorije su iste

Zabluda: Kalorije su kalorije, nebitno iz koje vrste hrane

Istina: Kalorije su gorivo koje dolazi iz ugljenihidrata, proteina i masnoća koje se nalaze u različitim namirnicama. Ako želite da izgubite višak kilograma izbegavajte namirnice kao što su testenina, pirinač i slatkiši, posebno u večernjim satima.

Hrana kao što je voće i povrće sadrži više tečnosti te nakon konzumacije daje osećaj sitosti.


4. Dijeta je dovoljna za održavanje telesne težine

Zabluda: Radikalnim dijetama brzo i lako ćete smršati

Istina: Smanjeni unosom hrane možete smanjiti konfekcijski broj, ali tek uz vežbanje će vaš problem postati zauvek rešen. Vežbanjem razvijate mišiće, smanjujete količinu masnoće u organizmu i zatežete kožu.
Jedini način na koji se zdravo i sigurno možete rešiti nakupljenih kilograma je vežbanje. Osim što dijete mogu biti opasne i naporne, nisu dugoročne i izgubljeni kilogrami vrlo brzo će se vratiti.


5. Ne postoji idealno vreme za trening

Zabluda: Nije bitno kada se vežba već jedino da se vežba

Istina: Ako je reč o šetnji gradom ili vožnji biciklom zaista nije bitno kada - već koliko često. Ali, ako želite da se rešite viška kilograma preporuka je da dan započnete vežbom, jer u jutarnjim satima trening je najdelotvorniji, te povećava količinu energije koja će vam trebati za ostatak dana. Jutarnja vežba pokreće metabolizam kao i doručak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online