Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.02.2011.
08:00
Vestionline, She.hr A

Izbegavajte namirnice koje uznemiruju

Većina ljudi voli da popije kafu ili alkohol i da popuši cigaretu, posebno u situacijama kad stiču utisak da su pod stresom. Upravo ovakve namirnice izazivaju stres u organizmu. Probajte da ih izbegnete, a evo i zašto.

Alkohol

Alkohol se preporučuje, ali u umerenim količinama
 

Jedna do dve čaše alkohola dnevno, naročito crvenog vina, za opuštanje i poboljšanje sna je u redu, ali više od toga potiče izlučivanje adrenalina, što stvara nervozu i nesanicu. Primetili ste da kada više popijete možete brzo zaspati, ali vrlo se brzo probudite i teško ponovo zaspite. Višak alkohola pretvara se u mast pod dejstvom insulina i ako se alkohol učestalo pije, mast se taloži u jetri, što s vremenom slabi njenu funkciju, ato je da čisti telo od raznih otrova. Kada smo pod stresom, telo proizvodi štetne materije i ako je jetra već preopterećena, one se zadržavaju u telu, što može izazvati štetne posledice.

Kafa

Kako odoleti kafi, gotovo "ritualnom" napitku
 

Jedan od omiljenih, pa čak i "ritualnih" napitaka sadrži tri stimulansa — kofein, teobromin i teofilin. Kofein je sredstvo koje najjače izaziva ovisnost i pojačava proizvodnju hormona stresa kortizola, koji deluje na metabolizam i dugoročno može da stvori višak kilograma, podigne krvni pritisak i pogorša zdrav ritam srca, a zbog prisutnosti materije kafesterol može da podigne i nivo masnoća u krvi, što sve zajedno povećava rizik od srčanoga udara. Prema najnovijim istraživanjima kortizol oštećuje i mozak te može dovesti i do poremećaja koncentracije i memorije. Za ostala dva stimulansa u kafi — teobromin i teofilin, iako su prisutni u manjoj mjeri od kofeina, takođe je poznato da imaju negativan učinak na spavanje, a i sami ste varovatno osetili da kafa u kasnim poslepodnevnim satima pogoršava san.


Iako novija istraživanja govore o pozitivnom učinku kafe na zdravlje debelog creva, pa i jetre, preporučuje se oprez s prekomernim uzimanjem kafe! Pijte najviše dve do tri kafe na dan i pokušajte da poslednja ne bude posle 15 sati, osim, naravno, u slučajevima kada želite biti dulje budni. Šoljica jakoga tamnog čaja može da sadrži količinu kofeina kao i slabija šoljica kafe, a od svih čajeva najjaču zavisnost izaziva klasični engleski čaj zbog prisutnosti bergamota, koji je opijat. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kafe posle jela jer umanjuju apsorpciju gvožđa.

Šećer

Agresivnost, pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, strahovi, poteškoće s vidom, gubitak želje za seksom, poteškoće sa snom... Zvuči li vam nešto od toga poznato? Ako zvuči, i vi možda imate poteškoće s regulisanjem šećera pa i ne čudi da povećanim unosom rafiniranih namirnica čak u proseku tri od deset osoba ima blagi oblik povišenog šećera u krvi. Iako šećer brzo podiže energiju (što nam je ponekad potrebno), taj učinak vrlo brzo nestaje i previše unosa šećera može s vremenom da optereti pankreas i dovede do dijabetesa.

Gazirani napici, koji sadrže i šećer i veštačke boje, a često i od 5 do 7 mg kofeina, što je oko četvrtina količine kofeina u slabijoj kafi. Zato i ne čudi što se takav napitak smatra odgovornim za sve češću pojavu hiperaktivnosti kod dece!

Preslana hrana

Preslana hrana umara adrenalne žlezde i uzrokuje emocionalnu nestabilnost.


Preljuta hrana

Iako ljuto pozitivno deluje na ubrzanje metabolizma, u danima kada ste pod stresom izbegavajte ovu vrstu hrane. Nakon što pojedemo ljutu hranu, organizam reaguje kao da je pod stresom i zato oprez ako ovakvu vrstu hrane jedete kasno uveče!

Cigarete

Kafu i cigarete nikako ne treba kombinovati
 

Deluju kao blagi stimulans na nervni sistem. Ali, samo deluju. Cigaretama treba reći jedno veliko ne, i to naročito u kombinaciji s kafom.

Crveno meso

Često jedenje crvenog mesa podiže nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online